- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Έξαλλοι γονείς: Γιατί τα παιδιά δεν επιστρέφουν στον αθλητισμό με τα self-test του σχολείου;

Επιστροφή στον αθλητισμό από σήμερα [2] για χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα, με προπονήσεις σε όσες κατηγορίες και αθλήματα (ομαδικά ή ατομικά) έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

Μάλιστα, από σήμερα μπορεί να γίνεται και χρήση των κολυμβητηρίων από αθλούμενους πολίτες, με τις ίδιες συνθήκες testing όπως και οι αθλητές, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ. Βασική προϋπόθεση αποτελεί η μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού χωρητικότητας των κολυμβητηρίων, σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τους κανόνες αποστάσεων, ενώ οι αθλούμενοι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα κολυμβητήρια σε ώρες που δεν αθλούνται σε αυτά επαγγελματίες αθλητές. Το πρόγραμμα ορίζεται με ευθύνη της διοίκησης κάθε κολυμβητηρίου.

Από 15/05/2021 θα ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας, ενώ από 17/5 θα ξεκινήσουν οι αθλητικές Ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως δέκα (10) ατόμων για 3 εβδομάδες.

Με rapid test τα παιδιά στον αθλητισμό -ή μήπως όχι;

Μια διευκρίνηση που δεν έχει γίνει, ωστόσο, και έχει προκαλέσει στους γονείς αναστάτωση, έχει να κάνει με τα μέτρα με τα οποία τα παιδιά θα επιστρέψουν και συγκεκριμένα με το ποιο ακριβώς τεστ θα χρειαστεί να κάνουν. Έτσι, σύμφωνα τις πρώτες ανακοινώσεις, θα γίνεται χρήση self-test στις προπονήσεις, που θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα, παρουσία του γιατρού ή του υπεύθυνου COVID-19 της ομάδας ο οποίος βεβαιώνει τη διεξαγωγή τους.

Για τα δε αθλήματα υψηλού ρίσκου η χρήση self test θα πρέπει να γίνεται δύο φορές την εβδομάδα, εφόσον προπονούνται σε κλειστό χώρο. Για τους αγώνες, όμως, είναι υποχρεωτικός ο έλεγχος για τους συμμετέχοντες με rapid test 24 ωρών ή PCR τεστ 48 ωρών από διαπιστευμένα εργαστήρια. Οι αγώνες θα διεξάγονται χωρίς θεατές και με βάση τα επικαιροποιημένα υγειονομικά αγωνιστικά πρωτόκολλα που καταθέτουν οι ομοσπονδίες.

Οι γονείς, ωστόσο, καταγγέλλουν, ότι πολλές αθλητικές Ακαδημίες ζήτησαν τα παιδιά που θα προπονηθούν αυτή την εβδομάδα, να μην έρθουν στους χώρους άθλησης με το self-test του σχολείου, παρά με rapid-test, τα οποία μάλιστα καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι οι γονείς. Αυτή η οδηγία έχει έρθει από τους ίδιους τους προπονητές, έπειτα, όπως υποστηρίζουν, από επικοινωνία τους με το υπουργείο.

Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση των γονιών, οι οποίοι αναρωτιούνται γιατί τα παιδιά να μην επιστρέψουν στα αθλήματά τους με τα self-test που έτσι κι αλλιώς πραγματοποίησαν χθες -και θα επαναλάβουν την Τετάρτη, για να πάνε στο σχολείο.

Βρισκόμαστε εν αναμονή της απάντησης του υπουργείου Αθλητισμού.

Πότε “ανοίγουν” τα υπόλοιπα αθλήματα

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις:

• Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

• Από 01/06/2021 να ξεκινήσουν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).

• Από 07/06/2021 να ξεκινήσουν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

• Την έναρξη των ιπποδρομιών στον Ιππόδρομο Μαρκοπούλου καθώς οι αγώνες θα γίνονται χωρίς θεατές και μόνο με τους απολύτως απαραίτητους συντελεστές.

• Για τα ιδιωτικά γυμναστήρια τα μέλη της υποεπιτροπής αθλητισμού θα μελετήσουν  το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στην ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξης τους π.χ. στην αρχή πιλοτικά μόνο με εμβολιασμένους πολίτες και να γίνει εισήγηση στην Επιτροπή.

Επιπλέον:

• Στα πνευματικά αθλήματα (σκάκι, μπριτζ) είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

• Συστήνεται η χρήση ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων όπου είναι δυνατό.

• Η ΓΓΑ θα συμπεριλάβει στις νέες διευκρινιστικές οδηγίες ειδική μνεία για την εφαρμογή των οδηγιών του ΕΟΔΥ για τη χρήση του κλιματισμού/εξαερισμού στις κλειστές αθλητικές εγκαταστάσεις.

• Η ΓΓΑ εκδίδει διευκρινιστικές οδηγίες για την εφαρμογή των γενικών αρχών που περιγράφονται στις αντίστοιχες ΚΥΑ

• Να εξεταστεί η δυνατότητα οι τελικές φάσεις των διαφόρων πρωταθλημάτων να γίνονται σε μορφή «φούσκας»