Αρχική Infokids Υγεία Έξαρση κρουσμάτων μηνιγγίδας σε παιδιά τον τελευταίο καιρό

Έξαρση κρουσμάτων μηνιγγίδας σε παιδιά τον τελευταίο καιρό

miniggitida

Πρόσφατα κρούσματα μηνιγγίτιδας το τελευταίο διάστημα έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε γονείς και εκπαιδευτικούς, φέρνοντας και πάλι στην επιφάνεια το θέμα της αντιμετώπισης και των συνεπειών της νόσου. Ενδεικτικά αναφέρουμε περιστατικά που εντοπίστηκαν σε παιδιά μικρής ηλικίας και βρέφη στη χώρα: κρούσμα εκδηλώθηκε σε παιδί 4 ετών, το οποίο νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παίδων Αγίας Σοφίας, κρούσμα οροομάδας Β’ στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, κρούσμα εκδηλώθηκε σε κοριτσάκι σχεδόν 5 ετών στις Συκιές Θεσσαλονίκης και νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται πως για αυτή την περίπτωση έχουν τηρηθεί όλα τα μέτρα ασφαλείας και δόθηκε χημειοπροφύλαξη στην οικογένεια καθώς και στο κοντινό περιβάλλον. Δυστυχώς, υπήρξε και θανατηφόρο κρούσμα σε βρέφος 6 μηνών στο Αττικό νοσοκομείο, το οποίο μεταφέρθηκε διασωληνομένο, αλλά κατέληξε στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.

Η μηνιγγίτιδα (μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος) είναι μία αιφνίδια, απειλητική για τη ζωή ασθένεια, η οποία εκδηλώνεται ως βακτηριακή μηνιγγίτιδα –λοίμωξη της μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό, και σηψαιμία –λοίμωξη του αίματος. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, προκαλείται από το βακτήριο Neisseria meningitidis, που εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο σε διάστημα 24 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Τα αρχικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου συχνά μοιάζουν με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο ακόμα και για τον ιατρό να μπορέσει να διαγνώσει σε πρώιμο στάδιο τη νόσο. Τα τυπικά συμπτώματα, όπως είναι η αυχενική δυσκαμψία και το ιώδες εξάνθημα μικρού μεγέθους, δεν εμφανίζονται μέχρι τις σχετικά όψιμες φάσεις της νόσου, κάτι που μπορεί να καθυστερήσει τη χορήγηση της σωτήριας θεραπείας. Όλες οι ηλικιακές ομάδες μπορούν να προσβληθούν από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, με τα βρέφη, νήπια, έφηβους, νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Τα βρέφη μπορεί να είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα στη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο εν μέρει λόγω της ατελούς ανάπτυξης του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Σημειώνουμε πως τα βρέφη που προσβάλλονται από τη νόσο ήταν στην πλειοψηφία τους προηγουμένως υγιή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για την αντιμετώπιση της νόσου απαιτείται νοσηλεία και αντιμικροβιακή θεραπεία καθώς πρόκειται για μια δυνητικά θανατηφόρο ασθένεια. Για την αντιμετώπισή της έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα αντιβιοτικά. Ωστόσο, ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης και ελέγχου της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι μέσω του εμβολιασμού, ο οποίος παρέχει προστασία κατά των περισσότερων δυνατών βακτηριακών οροομάδων. Ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της νόσου. Ο εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα πιο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία. Είναι μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες υγείας που κοστίζει πολύ λίγο συγκριτικά με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών. Οι γονείς που επιθυμούν να ενημερωθούν περισσότερο σχετικά με τη μηνιγγίτιδα καλούνται να απευθυνθούν και να συμβουλευθούν τον παιδίατρό τους.

Κ


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.