Εξερευνούμε το Λεωνίδιο και τις κυνουριακές ακτές

Για διακοπές ή και για ένα όμορφο 3ήμερο-4ήμερο, τα ανατολικά παράλια της Πελοποννήσου προσφέρουν ιδανικό τόπο για ξεκούραση, κολύμπι, αλλά και περιήγηση.

Ορίζουμε το Λεωνίδιο ως ορμητήριό μας και ξεκινάμε να ανακαλύψουμε την περιοχή.  Παραδοσιακά αρχοντόσπιτα με πλακόστρωτες και βοτσαλωτές αυλές, πέτρινες στέρνες, σκαλιστά και ζωγραφιστά ταβάνια, πέτρινοι ασβεστωμένοι μαντρότοιχοι, δίνουν στον επισκέπτη μια πρώτη γεύση της Τσακώνικης Αρχιτεκτονικής. Το Λεωνίδιο είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός με ιστορικά διατηρητέα μνημεία, αρχοντικά και πύργους που έχουν χτιστεί πριν από το 1800 και νεοκλασικά των μέσων του 19ου αιώνα. Θεωρείται πρωτεύουσα της Τσακωνιάς, μιας περιοχής όπου ακόμα διατηρείται η τοπική τους διάλεκτος, η οποία αποτελεί παραλλαγή της δωρικής διαλέκτου!
Σε μικρή απόσταση από το Λεωνίδιο (4 χιλ.) βρίσκεται η Πλάκα, όμορφος παραθαλάσσιος οικισμός με γραφικό λιμανάκι, καθαρή βοτσαλωτή παραλία, θαλάσσια σπορ και παραδοσιακά ταβερνάκια.

Αριστερά της Πλάκας ανοίγει η περίφημη παραλία του Λάκκου μπροστά ακριβώς από τη μικρή κοιλάδα του Λεωνιδίου, καλλιεργημένη με ελιές, οπωροφόρα και κηπευτικά.

Η επίσκεψη στο Δήμο Λεωνιδίου συνδυάζει τη γοητεία της θάλασσας και την ομορφιά της ορεινής ενδοχώρας. Γραφικό παραλιακό χωριό είναι η Πουλίθρα, ενώ ανεβαίνοντας στις πλαγιές του Πάρνωνα θα συναντήσετε χωριά πνιγμένα στο πράσινο, όπως ο Αγ. Βασίλειος.

Αξίζει ακόμα να επισκεφθεί κανείς τη μονή Αγίου Νικολάου Σίντζας, στα ΒΔ του Λεωνιδίου, καθώς και τα γραφικά χωριουδάκια της περιοχής.

Ο Κοσμάς λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω, χτισμένος στις κορυφές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1.150 μ. αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για λίγη ξεκούραση κάτω από τον τεράστιο πλάτανο στην πλατεία του χωριού.

Το Λεωνίδιο φημίζεται για την παραγωγή της τσακώνικης μελιτζάνας, για τα έθιμο με τα αερόστατα το Πάσχα, για την παραγωγή παραδοσιακών υφαντών.
Πανηγύρι της Παναγίας στο μοναστήρι της Ελώνης (15 Αυγούστου)
Η Μονή Ελώνης (Παναγίας) βρίσκεται νοτιοδυτικά του Λεωνιδίου, σφηνωμένη πάνω σε κατακόρυφο κόκκινο βράχο. Στη Μονή Ελώνης η Παναγία τιμάται πολλές φορές το χρόνο, πάντα με το ίδιο κέφι και την ίδια παραδοσιακή διάθεση. Στα μέσα του Αυγούστου, η μοναδική φύση της γύρω περιοχής και η συγκίνηση της ημέρας κορυφώνουν τη μαγεία του καλοκαιριού.

Μένουμε στο Αγρόκτημα
Μέσα στην εύφορη καρδιά της Τσακώνικης γης, ένα μικρό χωριουδάκι, αποτελούμενο από δέκα πέτρινα αγροτόσπιτα, δείγματα της τσακώνικης αρχιτεκτονικής, ξεπροβάλλει. Πέτρα, ξύλο και σίδερο σε ακατέργαστη μορφή, συνδυάστηκαν αρμονικά, δημιουργώντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Βγείτε στο χαγιάτι νωρίς το πρωί, καθίστε και ακούστε το κελάηδισμα των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων και ξεκινήστε μ’ αυτούς τους ήχους μια όμορφη ημέρα.

Η παραδοσιακή επίπλωση, τα ξύλινα ταβάνια, τα χειροποίητα κεντήματα & υφαντά, το χωριάτικο τζάκι και η πλακόστρωτη αυλή συνθέτουν ένα ονειρεμένο σκηνικό.
Υπεύθυνος :
Σαράντος Κυρίος & Αγγελική Μερικάκη

Λεωνίδιο Αρκαδίας, 22300
Επαρχιακή Οδός Λεωνιδίου – Πλάκας
(3ο χλμ)

Τηλέφωνο / Φαξ : 27570 23244
Τηλέφωνο Κινητό : 6972 774878
6979 400140

Email : [email protected]
Web Site : www.agroktima.com

Πώς θα φτάσετε
Από Τρίπολη 89 χλμ
Από Τρίπολη παίρνετε το δρόμο για ‘Αστρος. (Διαδρομή Δ1) Μόλις περάσετε το ‘Αστρος, στη διασταύρωση, στρίβετε δεξιά για Λεωνίδιο. Μετά από 48 χλμ. φτάνετε στον προορισμό σας (Διαδρομή Δ4).

Από ‘Αργος 80 Χλμ.
Το Λεωνίδιο βρίσκεται 80 χλμ. νότια του ‘Αργους. (Διαδρομή Δ4) και απέχει από την Αθήνα 220 χλμ.

Πληροφορίες
•  Δήμος Λεωνιδίου:

•  Αστυνομία: 2757022222

•  Κέντρο Υγείας: 2757022950, 2757022951

•  Αρχείο Τσακωνιάς: 2757023224