Μπορείτε να λύσετε αυτή τη μαθηματική πράξη για μαθητές Δημοτικού;

Μήπως στο άκουσμα της λέξης «μαθηματικά» σας λούζει κρύος ιδρώτας; Μήπως σας φοβίζουν ακόμα και οι πιο απλές πράξεις, ενώ η αριθμομηχανή του κινητού και το γνωστό μας κομπιουτεράκι είναι ο καλύτερός σας φίλος;

Είναι αλήθεια πως αρκετοί από εμάς δεν έχουμε και την καλύτερη σχέση με την αριθμητική και νομίζαμε ότι σε μεγάλο βαθμό είχαμε ξεμπερδέψει μαζί της από τη στιγμή που τελειώσαμε το σχολείο. Μέχρι που μας ξαναχτύπησε την πόρτα όταν τα παιδιά μας ξεκίνησαν το σχολείο και τις… αριθμητικές πράξεις.

Ποιος θα περίμενε ότι στα 35 μας θα ασχολούμασταν ξανά με δεκαδικούς αριθμούς, κλάσματα και πολλαπλασιασμούς; Σίγουρα όχι πολλοί. Όπως και να έχει, όμως, τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν μαθηματικά και εμείς είμαστε εδώ για να τα βοηθήσουμε με κάθε τρόπο, ακόμα και αν δυσφορούμε λιγάκι.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μια πράξη που μπορεί εύκολα να δοθεί ως ερώτημα – ίσως – σε κάθε παιδί από την… Δ’ Δημοτικού και πάνω.

Θυμάστε, λοιπόν, πώς πολλαπλασιάζουμε οριζόντια έναν τριψήφιο με έναν μονοψήφιο αριθμό; Μην βιαστείτε να κοιτάξετε την απάντηση…

Ερώτηση: Πόσο κάνει 223*8;

Οι περισσότερες αριθμητικές πράξεις μπορούν να λυθούν με λογική σκέψη και απλώς χωρίζοντας την αρχική πράξη σε μικρότερες.

Λύση: Η απάντηση στο ερώτημά μας μπορεί να δοθεί εύκολα, λοιπόν, αν χωρίσουμε τον «μεγάλο» πολλαπλασιασμό σε μικρότερους και έπειτα προσθέσουμε τα γινόμενά τους.

223*8= (200*8) + (20*8) + (3*8)

200*8= 1,600

20*8= 160

3*8 = 24

1,600+160+24=1,784

Άρα: 223*8= 1,784