Εξομολογήσεις μιας μητέρας: “Ξέσπασα σε κλάματα όταν τις είδα σε ξεχωριστά κρεβατάκια”

26F0FA6D00000578-3009566-image-a-31_1427211441913Ντυμένες με τα ίδια ρούχα και γεμάτες χαμόγελο, οι δίδυμες μικρούλες της φωτογραφίες κατάφεραν να διαψεύσουν τους γιατρούς που πίστευαν ότι δεν έχουν καμία πιθανότητα επιβίωσης. Η Rosie και Ruby Formosa από το Bexleyheath στο Λονδίνο, γεννήθηκαν ενωμένες στην κοιλιά και χρειάστηκαν μια ομάδα από 15 γιατρούς και μια πεντάωρη επέμβαση για το διαχωρισμό τους.

“Οπουδήποτε κι αν είναι η μία, θέλει οπωσδήποτε να βρίσκεται και η άλλη. Ακόμη και στον παιδικό σταθμό που περιβάλλονται από άλλα παιδάκια, ψάχνει συνεχώς η μία την άλλη. Αν ντύσω πρώτα τη Ruby, η Rosie θα τρέξει να βρει τα ίδια ρούχα και δεν θα σταματήσει να με παρακαλάει μέχρι να της τα φορέσω. Τους αρέσει να σέρνονται στο πάτωμα κυνηγώντας η μία την άλλη. Συνήθως η Rosie είναι εκείνη που μαθαίνει κάτι πιο γρήγορα -όπως για παράδειγμα να μιλάει- και μέσα σε μια εβδομάδα η Ruby ακολουθεί. Είναι σαν να αντιγράφουν η μία την άλλη!”, αναφέρει η 34χρονη μητέρα.

Separated twins mark first birthdayΗ κα. Formosa ήταν μόλις 16 εβδομάδων έγκυος όταν ένα υπερηχογράφημα αποκάλυψε ότι τα δίδυμα κοριτσάκια της ήταν ενωμένα. Η ίδια και ο σύζυγός της, οι οποίοι έχουν επίσης μια 7χρονη κορούλα, προετοιμάστηκαν για το χειρότερο, καθώς οι γιατροί τους έδωσαν μια μικρή πιθανότητα επιβίωσης επειδή δεν μπορούσαν να εντοπίσουν σε ποιο σημείο ήταν ενωμένα τα έμβρυα. Τα σιαμαία δίδυμα συμβαίνουν σε κάθε 200.000 εγκυμοσύνες, ωστόσο μόνο το 5% αυτών των κυήσεων στην πραγματικότητα καταλήγουν σε τοκετό όπου τα μωρά καταφέρνουν να επιβιώσουν.

Σχεδόν αμέσως μετά τον τοκετό με καισαρική τομή στο University College Hospital του Λονδίνου, τα νεογέννητα κοριτσάκια μεταφέρθηκαν στο Great Ormond Street Hospital για να χειρουργηθούν. Οι χαριτωμένες μικρούλες γεννήθηκαν στις 34 εβδομάδες με βάρος 2 κιλά και 300 γραμμάρια η καθεμιά και σε λιγότερο από 24 ώρες υποβλήθηκαν στη σωτήρια επέμβαση, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της απειλητικής για τη ζωή τους εντερικής απόφραξης.

1AFD404F000005DC-3009566-image-a-35_1427212875170“Αυτές ήταν οι πιο δύσκολες 24 ώρες της ζωής μας. Το να μου πάρουν τα παιδιά μου αμέσως μετά τη γέννησή τους και να μην ξέρω αν θα επιβιώσουν ήταν εντελώς αποκαρδιωτικό. Όταν οι γιατροί βγήκαν και μας είπαν ότι η επέμβαση ήταν επιτυχής και ότι τα κορίτσια ήταν καλά, ήταν σαν να έφυγε ένα μεγάλο βάρος από τους ώμους μας. Βλέποντας τα σωματάκια τους σε δύο ξεχωριστά κρεβάτια αντί για ένα, ήθελα απλώς να ξεσπάσω σε κλάματα. Ήμουν τόσο χαρούμενη”, αναφέρει η μητέρα των κοριτσιών.

Τα δίδυμα κοριτσάκια πέρασαν άλλες τέσσερις εβδομάδες στο νοσοκομείο, προκειμένου οι γιατροί να βεβαιωθούν ότι ήταν αρκετά υγιή για να επιστρέψουν στο σπίτι της οικογένειας. Περιστασιακά πρέπει να υποβάλλονται σε μικροεπεμβάσεις ρουτίνας, οι οποίες όμως δεν εμποδίζουν την ομαλή τους ανάπτυξη.