Αρχική Αληθινές Ιστορίες Εξομολογήσεις μιας μητέρας: Λίγα λόγια προς τον πατέρα των παιδιών μου

Εξομολογήσεις μιας μητέρας: Λίγα λόγια προς τον πατέρα των παιδιών μου

kids

Από τη Λένα Φίλη

Λένε ότι ως μαμά μπορώ να τα καταφέρω άριστα με την καθημερινότητα και την ανατροφή των παιδιών μας. Οι μαμάδες αντέχουν, οι μαμάδες όλα τα υπομένουν, οι μαμάδες έχουν πάντα τις λύσεις, οι μαμάδες τα κάνουν όλα, οι μαμάδες αγαπούν και προσφέρουν αγόγγυστα. Πιθανά να ακούγεται τετριμμένο και πίστεψε με δεν θέλω να ακουστεί ούτε ως παράπονο, αλλά ούτε και ως εγκατάλειψη. Όμως οι δικές μου δυνάμεις μου, σωματικές και ψυχικές είναι περιορισμένες και οι αντοχές μου συχνά εξαντλούνται. Ευτυχώς, θα έλεγα!

Ίσως μια μαμά σούπερ ήρωας να φαντάζει ιδανική, αλλά εγώ δεν θέλω να είμαι αυτό το πρότυπο ούτε για την κόρη μου, ούτε για το γιο μου, για διαφορετικούς προφανώς λόγους. Θέλω να είμαι η μαμά που μαζί με τον μπαμπά θα αναστήσουν αυτά τα παιδιά. Μην αμφισβητήσεις ποτέ τη δική σου σημαντικότητα σε αυτό το σκοπό και γίνε εξίσου απαραίτητος στη ζωή των παιδιών μας και σε αυτό που μέλλει να εξελιχθούν ως αυριανοί ενήλικες. Πώς;

Γίνε το πρότυπο της πατρικής φιγούρας για την κόρη και για το γιο μας, αλλά μην εγκλωβίζεσαι σε στερεότυπα.

Μην κάνεις διακρίσεις. Ναι, μπορείς πάντα να παίξεις με τις κούκλες με την κόρη μας, αλλά και αυτοκινητάκια με το γιο μας, αλλά θα ήταν ενδιαφέρον να παίξεις και μπάσκετ με την κόρη μας και να φτιάξετε ένα κέικ με το γιο μας. Έτσι θα μάθει η κόρη μας τη διεκδίκηση και ο γιος μας την χαρά της δημιουργίας.

Δείξε ότι είσαι πάντα διαθέσιμος όταν σου το ζητήσουν.

Μην αρνηθείς να τους διαβάσεις ένα παραμύθι το βράδυ, ακόμη και αν από τη νύστα σου παραλείπεις σελίδες ή παραγράφους. Πάρ' τα αγκαλιά και κάνε τους απαλά μασάζ στην πλατούλα τους. Κάνε τους χαλαρωτικές, γυμναστικές ασκήσεις και θα εκπλαγείς με το πόσο θα ηρεμήσουν και θα σταματήσουν την γκρίνια.

Παίξε και γέλασε μαζί τους χωρίς κανόνες και όρια.

Έχουμε αρκετούς περιορισμούς και κανονισμούς στο σπίτι μας. Ακόμη και για το παιχνίδι υπάρχουν κανόνες. Σου παραχωρώ το δικαίωμα και την ευτυχία να είσαι εσύ αυτός που θα παίζει μαζί τους δίχως κανονισμούς. Παίξτε στο πάτωμα, κάντε κωλοτούμπες μαζί, άφησέ τα να σε κάνουν αλογάκι και να τα πας βόλτα σε όλα τα δωμάτια, σκορπίστε στο πάτωμα όλα τα παιχνίδια και παίξτε ρόλους, χτίστε παρέα κάστρα με τα μαξιλάρια του καναπέ, κρυφτείτε κάτω από τα σκεπάσματα και προσποιήσου τον τρομαγμένο όταν σε αιφνιδιάσουν. Γαργάλησέ τα μέχρι να δακρύσουν από τα γέλια και να τους κοπεί η ανάσα. Με άλλα λόγια κάνε τα να αδημονούν πότε θα έρθεις στο σπίτι για να σε τρελάνουν στο παιχνίδι.

Ζήτα συγνώμη όταν κάνεις λάθος.

Παραδέξου ότι δεν είναι κακό να κάνει κάποιος λάθη, αρκεί να μαθαίνει από αυτά. Τόλμησε τη «συγνώμη» όταν κάνεις ένα σφάλμα. Η λέξη «συγνώμη» έχει μαγικό ήχο όταν ακούγεται. Λυτρώνει αυτόν που τη λέει, δικαιώνει αυτόν στον οποίο απευθύνεται και διδάσκει αυτόν που την ακούει συχνά στο περιβάλλον του. Αποδέξου τα σφάλματά σου και μάθε από αυτά, ώστε να μην τα επαναλάβεις. Μάθε στα παιδιά μας την αξία της συγνώμης και της συγχώρεσης, δίδαξε τους με το παράδειγμα σου να δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία στους ανθρώπους, αλλά να αξιώνουν και τα ίδια μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους.

Δείξε τους τα οφέλη του χιούμορ στη ζωή τους.

Καλλιέργησέ τους το πνευματώδες χιούμορ και τον αυτοσαρκασμό, που είναι στοιχεία έξυπνων ανθρώπων. Γέλασε μαζί τους με αφορμή ένα ευφάνταστο και όχι ευτελές αστείο. Αυτοσαρκάσου χωρίς κόμπλεξ και δείξε τους πώς να χρησιμοποιούν το χιούμορ για να αντιμετωπίσουν με σοβαρότητα ασήμαντα πράγματα και με ανάλαφρη διάθεση τα σοβαρά. Γιατί συχνά στη ζωή μόνο με το χιούμορ μπορεί κανείς να απελευθερωθεί από τους ψυχαναγκασμούς του και τις εμμονές του.

Δίδαξε τους καλούς τρόπους συμπεριφοράς.

Να τους μιλάς ήρεμα και χωρίς φωνές. Απόφυγε τους χαρακτηρισμούς. Όταν συναναστρέφεσαι μπροστά τους με άλλους ενήλικες να είσαι ευγενικός και καλοπροαίρετος. Όταν είσαι στο δρόμο με τα παιδιά σου να λες καλημέρα με εγκαρδιότητα στους γνωστούς που συναντάς και να δίνεις το χέρι σου. Έτσι θα καλλιεργηθεί η ευγένεια μέσα τους.

Μην παραλείπεις να τους λες «ευχαριστώ».

Να τους ζητάς μικρές χάρες. Μπορούν να μαζέψουν τα παιχνίδια τους ή να σου φέρουν κάτι. Δεν είναι χαζά, ούτε μικρά για να μην μπορούν να το κάνουν. Παρακίνησε τα και μην ξεχνάς να τα ευχαριστείς με απόλυτη ειλικρίνεια, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η συμβολή τους, για να το ξανακάνουν.

Καλλιέργησε την αυτοπεποίθησή τους και την αυτοεκτίμηση.

Να ρωτάς τη γνώμη τους και να την ακούς με προσοχή και σεβασμό. Δώσε τους επιλογές ποιο παιχνίδι θέλουν να παίξουν ή ποια ρούχα που θα ήθελαν να φορέσουν ή ποιο χόμπυ θέλουν να διαλέξουν. Δείξε ότι είναι δική τους η τελική επιλογή και ότι αυτή είναι σεβαστή και ας την αλλάξουν δέκα φορές. Ενθάρρυνε τα να στηρίζουν την άποψη τους με θέρμη, ακόμη και αν αυτό το θεωρείς ξεροκεφαλιά και σε βγάζει από τα ρούχα σου μερικές φορές. Προς Θεού μην τα αποθαρρύνεις και μη τα μειώσεις χαρακτηρίζοντας τις επιλογές τους άχρηστες ή άνευ σημασίας.

Δείξε τους τη δουλειά σου και πόσο την αγαπάς.

Είσαι εργασιομανής, αγαπάς τη δουλειά σου και της αφιερώνεις πολλές ώρες την ημέρα, χάνοντας σημαντικές στιγμές από τη ζωή και την εξέλιξη των παιδιών. Ας μην μεγαλώσουν τα παιδιά με την εικόνα του μπαμπά που «είναι ακόμη στη δουλειά». Δείξε τους τη δουλειά σου. Εξήγησέ τους τι κάνεις όλες αυτές τις ώρες μακριά από το σπίτι, πάρε τα μαζί σου μια μέρα. Δείξε τους πόσο σημαντική είναι, δείξε τους πώς συνεισφέρεις στην κοινωνία, ότι αγαπάς τη δουλειά σου, ότι σε κάνει χαρούμενο και δημιουργικό. Τοποθέτησε την δουλειά σου στα μάτια των παιδιών εκεί που της αρμόζει. Όχι πολύ ψηλά που να επισκιάζει τη σχέση σου μαζί τους, αλλά ούτε και χαμηλά ως καταναγκαστική.

Μάθε τους να σέβονται και να αποδέχονται την διαφορετικότητα.

Ποτέ μην εκφράζεσαι μπροστά τους ρατσιστικά για άτομα που διαφέρουν σωματικά, πνευματικά, κοινωνικά, φυλετικά, ταξικά, σεξουαλικά. Δείξε τους την αξία της ισότητας, της ισονομίας, της δικαιοσύνης και μάθε τα να εκτιμούν την αξία και την ωραιότητα της διαφορετικότητας.

Μάθε τους να αγαπούν και εκτιμούν το/τη μελλοντικό/ή σύντροφό τους.

Μην ξεχνάς πως μεγαλώνουμε τον/την σύντροφο κάποιου/ας. Το ξέρω ότι θα ήθελες τα παιδιά μας να αγαπηθούν και να χαίρουν του σεβασμού του συντρόφου τους. Η αγάπη στη σχέση ενός ζευγαριού οφείλει να είναι αμφίδρομη, να πηγάζει και να κατευθύνεται από τους δύο και προς τους δύο. Δίδαξέ τους να παίρνουν και να δίνουν αγάπη στη σχέση τους, με ένα απλούστατο παράδειγμα, δείχνοντας τους καθημερινά πως αγαπάς και εκτιμάς τη μαμά τους. Να είσαι σίγουρος ότι θα καταγραφεί στο υποσυνείδητο τους και ως ενήλικες πια δεν θα κάνουν εκπτώσεις στην ανάγκη τους για αγάπη. Θα την διεκδικούν και θα την κερδίζουν.

Πηγή: http://www.brightsideofmom.gr/

Διαβάστε επίσης

Εξομολογήσεις μιας μητέρας: «Πίστευα ότι έπρεπε να μάθω τον κόσμο στο παιδί μου, τώρα πρέπει να μάθω τον κόσμο για το παιδί μου»

Εξομολογήσεις μιας μητέρας – Εσείς τι θα κάνετε αν λέγοντας στο παιδί σας «…θα φας ξύλο…», εκείνο απαντούσε αθώα «Σιγα μη φάω και σίδερο…»


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.