Αρχική InfoBaby Προετοιμασία Εγκυμοσύνης Eξωσωματική διαδικασία: Πώς γίνεται όλο και πιο φιλική προς τη γυναίκα;

Eξωσωματική διαδικασία: Πώς γίνεται όλο και πιο φιλική προς τη γυναίκα;

Το συναισθηματικό βάρος σε συνδυασμό με το άγχος μίας ενδεχόμενης αποτυχίας κάνουν κάθε κύκλο εξωσωματικής να φαντάζει βουνό. «Όταν μία διαδικασία απλοποιείται, προσφέρουμε χαρά και ανακούφιση στη γυναίκα και πολύτιμο χρόνο να εισέλθει ομαλά στον κύκλο της εξωσωματικής», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Μπιλάλης MBBCH MMedSc CCST FRCOG, Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων της Μεγ. Βρετανίας (FRCOG).

Εξαιρετικά σημαντική φάση σε έναν κύκλο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης είναι η διέγερση των ωοθηκών. Πλέον, η διαδικασία αυτή είναι πρακτικά πιο εύκολη και φιλική προς τη γυναίκα.

Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες πρωτοκόλλων διέγερσης των ωοθηκών με φάρμακα, που εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης, τροποποιημένες ανάλογα με την περίπτωση, προκειμένου η ανταπόκριση των ωοθηκών να είναι η βέλτιστη, να παραχθεί ικανοποιητικός αριθμός ωαρίων, καλύτερη ποιότητα εμβρύων και να αποφευχθεί το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών. Είναι πολύ σημαντικό ο γιατρός να έχει την απαραίτητη εξειδίκευση στην εξωσωματική γονιμοποίηση ώστε να διαλέξει σωστά το κατάλληλο για την ασθενή του πρωτόκολλο φαρμακευτικής διέγερσης, σεβόμενος τη παθοφυσιολογία της ασθενούς.

Πρωτόκολλα και νέες πρακτικές
Η διέγερση των ωοθηκών γίνεται συνήθως ενέσιμα με γοναδοτροπίνες, με στόχο την παραγωγή περισσότερων ωοθυλακίων στις ωοθήκες, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία στο επόμενο στάδιο, αυτό της ωοληψίας. Μέχρι πρόσφατα, η φάση αυτή διαρκούσε περίπου 10 με 12 ημέρες και η γυναίκα έκανε μία ένεση γοναδοτροπίνης ημερησίως.

«Η πιο πρόσφατη και φιλική προς την ασθενή μορφή φαρμακευτικής διέγερσης, αφορά το συνδυασμό ενός πρωτόκολλου ανταγωνιστή με τη χρήση μίας προηγμένης ενέσιμης μορφής γοναδοτροπίνης, η οποία αντικαθιστά 7 ημέρες καθημερινής χορήγησης ενέσιμων γοναδοτροπινών», εξηγεί ο κ. Μπιλάλης.

3a8d76ccdd9b21e30169a25821d6b1ae_L

Πρακτικά και ψυχολογικά οφέλη

Ανεξάρτητα από το πρακτικό κέρδος, πολύ σημαντικό είναι και το ψυχολογικό όφελος από τη χρήση ενέσιμης γοναδοτροπίνης μακράς δράσης.

Πρακτικά, η γυναίκα, για μία ολόκληρη εβδομάδα, είναι απαλλαγμένη από το άγχος να αναζητά τον τρόπο να κάνει καθημερινά την απαραίτητη ένεση και να έχει ακόμα μία έννοια στο μυαλό της. Υπάρχει επίσης, η σιγουριά της σωστής δοσολογίας, με μία μόνο ένεση.

Ψυχολογικά, τα οφέλη από μία διαδικασία που η γυναίκα την αισθάνεται όλο και πιο φιλική και λιγότερο συνδεδεμένη με βελόνες και ενέσεις είναι περισσότερο σημαντική απ' όσο νομίζουμε. «Στο ξεκίνημα του κύκλου είναι πολύ σημαντικό η ένταξη της γυναίκας να γίνει ομαλά, η ίδια να νιώθει πιο χαλαρή και άνετη και η όλη πορεία να συγκλίνει όσο περισσότερο γίνεται με τη φυσιολογική διαδικασία. Ένα πιο σύντομο, απλουστευμένο πρωτόκολλο, με λιγότερες ενέσεις, όπου αυτό είναι εφικτό, κουράζει ελάχιστα τη μέλλουσα μαμά και την κάνει να εμπιστεύεται ακόμα περισσότερο τις εξελιγμένες τεχνικές και τον εξειδικευμένο γιατρό που την υποστηρίζει στην προσπάθειά της», καταλήγει ο κ. Μπιλάλης.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.