Εξωσωματική Γονιμοποίηση: Ραντεβού το Σεπτέμβρη

Ο Αύγουστος είναι ένας ανενεργός μήνας από πλευράς προσπαθειών τεκνοποίησης με εξωσωματική γονιμοποίηση. Κάποιες τελευταίες προσπάθειες στην αρχή του και μετά ξανά, δειλά δειλά στο τέλος του. Ο Σεπτέμβρης είναι μία νέα αρχή. Το Σεπτέμβρη με αποφασιστικότητα ξεκινάμε ξανά την προσπάθεια για ένα μωρό.

Κάποια ζευγάρια ο Σεπτέμβρης θα τα βρει να προσπαθούν ξανά, για δεύτερη ή πολλοστή φορά με εξωσωματική γονιμοποίηση. Για κάποια θα είναι η πρώτη. Κάποια άλλα «από Σεπτέμβρη» θα μπουν στη διαδικασία να διερευνήσουν περισσότερο γιατί δεν έχουν καταφέρει μία εγκυμοσύνη έως τώρα. Αναμφισβήτητα, άλλα τα άγχη και οι δυσκολίες στην πρώτη περίπτωση, άλλα στη δεύτερη, άλλα στην τρίτη. Όμως σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής:

Η επιθυμία και η ανάγκη για ένα θετικό αποτέλεσμα.
Μία επιθυμία και μία ανάγκη όχι μονάχα των ζευγαριών αλλά και καθενός άλλου που συμβάλλει στην προσπάθεια αυτή.

Στη νέα αυτή λοιπόν «χρονιά IVF», καλό είναι να υπάρχει μία προετοιμασία. Μια προετοιμασία που θα μας βρει έτοιμους να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό. Ας φτιάξουμε λοιπόν μαζί την «κασετίνα» μας και τη λίστα με τα απαραίτητα.

Για τα ζευγάρια που θα επισκεφτούν για πρώτη φορά έναν ειδικό υπογονιμότητας, για διερεύνηση ή με σκοπό την εξωσωματική γονιμοποίηση:

 • Καταγραφή όσο το δυνατό περισσότερων πληροφοριών για το ιατρικό ιστορικό τους, που να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με παιδικές ασθένειες, εμβόλια, χειρουργεία κλπ. Γνώση και του οικογενειακού ιατρικού ιστορικού θα βοηθούσε επίσης πολύ.
 • Συλλογή όλων των εξετάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα ( π.χ. γενικές αίματος, θυροειδή και άλλες ορμονικές) καθώς και τα αποτελέσματα του ετήσιου γυναικολογικού ελέγχου αν έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
 • Έρευνα για τις βασικές έννοιες της (υπο)γονιμότητας για καλύτερη επικοινωνία με το γιατρό.
 • Αγορά ενός Folder με πολλές θήκες προκειμένου εξαρχής να γίνει σωστή οργάνωση των εξετάσεων και των αποτελεσμάτων. Στην περίπτωση που υπάρχει ανδρικός παράγοντας υπογονιμότητας καλό είναι ο καθένας να έχει το folder του ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να χαθεί κάποια πολύτιμη απάντηση.
 • Μία ειλικρινής κουβέντα πριν το ραντεβού με τον ειδικό. Το θέλω και των δύο είναι το ίδιο, όμως ο καθένας στο ξεκίνημα μπορεί να έχει διαφορετική αντίληψη σχετικά μέχρι που μπορεί και θέλει να φτάσει, από πλευράς εξετάσεων ή διαδικασιών. Για μένα δεν υπάρχει τίποτε πιο σπουδαίο από τα συναισθήματα του ζευγαριού, να μπορούν σε » αυτό» να είναι μαζί, παρά τις όποιες δυσκολίες. Είναι λοιπόν καλό εξαρχής ο ένας να γνωρίζει σε βάθος τα θέλω και τις προσδοκίες του άλλου.
 • Ένας οικονομικός προϋπολογισμός. Κάποιες εξετάσεις καλύπτονται από τον ΕΟΠΠΥ, κάποιες άλλες όχι. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις εξαρχής τις οικονομικές σου δυνάμεις, ώστε να κάνεις ένα πλάνο σωστής και ολοκληρωμένης διερεύνησης, εξατομικευμένα για το περιστατικό σου.

Για τα ζευγάρια που θα υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση:

 • Έλεγχος πως έχουν όλα τα απαραίτητα φάρμακα, σύριγγες, πέννες κ.λπ. καθώς και τις οδηγίες για το πρωτόκολλο που θα ακολουθήσουν. Επίσης είναι σημαντικό να έχουν καταλάβει το πρωτόκολλο.
 • Έλεγχος πως έχουν συγκεντρώσει ή υπογράψει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, και πως έχουν όλα τα παραπεμπτικά που μπορεί να χρειαστούν.
 • Μία λίστα με τα απαραίτητα τηλέφωνα των ανθρώπων που θα χρειαστούν ή θα τους βοηθήσουν στην προσπάθεια τους. Του γιατρού τους, της νοσηλεύτριας, του φαρμακοποιού, του αιματολόγου, των πληροφοριών για εφημερεύοντα φαρμακεία, της κλινικής κ.λπ.
 • Μία εκτίμηση του χρόνου που απαιτείται πρωί να βρεθεί κάποιος στην κλινική που θα πραγματοποιηθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση. Κυρίως όταν έχει κίνηση ή σε περιοχή που μπορεί να είναι δύσκολη η στάθμευση. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι το στρες από την πιθανότητα να μην είσαι στην ώρα σου για την ωοληψία, την ανάλυση σπέρματος ή την εμβρυομεταφορά.
 • Σε περίπτωση που μπορεί να υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς εμβρύων 3ης ημέρας ή βλαστοκύστεων ή και κατάψυξης εμβρύων, να υπάρχει σχετική ενημέρωση για αυτά πριν την έναρξη της προσπάθειας, προκειμένου με καθαρό μυαλό να λαμβάνονται μαζί με το γιατρό οι σωστές αποφάσεις.
 • Να υπάρχουν πάντα διαθέσιμα τα αποτελέσματα εξετάσεων, πχ θρομβοφιλίας, στο Folder που προανέφερα, μήπως και χρειαστεί κάποια επανάληψη ή διευκρίνηση, στα πλαίσια εξατομίκευσης της προσπάθειας.
 • Να γίνεται καταγραφή των δεδομένων του κύκλου από την αρχή, και τα δεδομένα αυτά να αποθηκεύονται στο σχετικό φάκελο.
 • Όμως για μένα, σε κάθε περίπτωση, στο «νέο» αυτό ξεκίνημα του ζευγαριού που θα υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση, με φάρμακα ή χωρίς δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία, δεν υπάρχει τίποτα πιο σπουδαίο από το να θωρακίσει όσο μπορεί περισσότερο το συναισθηματικό του κόσμο και την υγεία του.

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι μόνο διαδικασίες, είναι και συναισθήματα, είναι σωματική και εγκεφαλική λειτουργία.

Τις δύσκολες λοιπόν αυτές στιγμές, ασχοληθείτε με πράγματα που σας κάνουν χαρούμενους ή σας ηρεμούν. Βρείτε το χρόνο να ξεκουραστείτε και μην είστε πολύ αυστηροί με τους εαυτούς σας. Δώστε προτεραιότητα στα δικά σας συναισθήματα και όχι των άλλων, και ας ακούγεται εγωιστικό.

Ξέρω πως δεν είναι εύκολο, καθόλου μάλιστα. Επιτρέψτε μου όμως εδώ να χρησιμοποιήσω μία αγαπημένη μου φράση του Stephen R, Covey:

«Kάθε άνθρωπος έχει τέσσερα χαρίσματα – αυτογνωσία, συνείδηση, ανεξάρτητη θέληση και δημιουργική φαντασία. Αυτά μας δίνουν την απόλυτη ανθρώπινη ελευθερία … Τη δύναμη να επιλέξουμε, να ανταποκριθούμε, να αλλάξουμε.»
Πιστεύω στη δύναμη που κάθε ένας από εμάς κρύβει μέσα του. Πιστεύω στη δύναμη της θέλησης και της ελπίδας. Πιστεύω πως με σωστή οργάνωση, υπομονή, πίστη και συγκρατημένη αισιοδοξία θα τα καταφέρουμε.

Ραντεβού το Σεπτέμβρη λοιπόν,

Χαρούλα

Από τη Χαρούλα Μαθιοπούλου Μπιλάλη, Μοριακή Βιολόγος (BSc, Πανεπιστήμιο Πατρών), εξειδικευμένη στη γονιμότητα και τις τεχνικές της Iατρικώς Yποβοηθούμενης Aναπαραγωγής στη Μεγάλη Βρετανία (MMedSc, Nottingham University/ Queen’s Medical Centre, UK/ ) και μετεκπαίδευση και άσκηση στην Υπογονιμότητα Ζεύγους στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (Integramed Fertility)