Αρχική InfoMommy Υγεία Εκστρατεία Ενημέρωσης: "Για την καρδιά σου αξίζει να πέσεις... πολύ χαμηλά"

Εκστρατεία Ενημέρωσης: "Για την καρδιά σου αξίζει να πέσεις... πολύ χαμηλά"

Με κεντρικό μήνυμα το «Αξίζει», η πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Διαβήτη και τη Δυσλιπιδαιμία υλοποιεί δράσεις ενημέρωσης σε όλη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, για τους σκοπούς της εκστρατείας στήθηκαν ειδικά ενημερωτικά περίπτερα σε κεντρικές πλατείες μεγάλων πόλεων της χώρας, ενώ διοργανώθηκαν τοπικά ανοιχτές εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό με την συμμετοχή επαγγελματιών υγείας. Παράλληλα, δημιουργήθηκε ενημερωτικό υλικό (αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια κλπ.) που διατέθηκε σε κοινό και φαρμακεία, ενώ λεωφορεία «ντύθηκαν» με τα εικαστικά της εκστρατείας. Οι επικοινωνιακοί στόχοι του προγράμματος ενισχύονται με την προβολή του ειδικού τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού μηνύματος, καθώς και την ιστοσελίδα www.axizi.gr που ενημερώνει το κοινό του διαδικτύου σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη και της δυσλιπιδαιμίας, παρέχοντας παράλληλα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της MSD με την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τον Διαβήτη και τη Δυσλιπιδαιμία, δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για το καρδιομεταβολικό σύνδρομο.

Έχοντας επισκεφτεί 4 μεγάλες πόλεις (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα και Ηράκλειο Κρήτης), η εκστρατεία προσέγγισε περισσότερους από 20.000 πολίτες από την έναρξή της στα τέλη Μαΐου μέχρι και σήμερα, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό ενημέρωσης σχετικά με δύο από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για το καρδιομεταβολικό σύνδρομο. Παράλληλα, η ειδική ιστοσελίδα της ενέργειας www.axizi.gr σημείωσε υψηλή επισκεψιμότητα, παρέχοντας ουσιαστική πληροφόρηση στο κοινό.

Το τηλεοπτικό μήνυμα της εκστρατείας, που θα προβάλλεται για δύο εβδομάδες σε κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, έρχεται να ενισχύσει με καθοριστικό τρόπο την προσπάθεια ενημέρωσης του πληθυσμού, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχίσει με περαιτέρω ενέργειες στην Αθήνα.

 
Με αφορμή το πρόγραμμα «ΑΞΙΖΕΙ», ο κ. Νικόλαος Παπάνας, Αναπ. Καθηγητής Παθολογίας ΔΠΘ, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ανέφερε: «Σύμφωνα με τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία, υπολογίζεται ότι περίπου 415 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη παγκοσμίως. Λαμβάνοντας υπόψη τον εντυπωσιακό αυτό αριθμό, καθώς και την αυξητική τάση που παρουσιάζει διαρκώς, αντιλαμβανόμαστε ότι η συγκεκριμένη νόσος αποτελεί πλέον πανδημία σε εξέλιξη. Χωρίς τον κατάλληλο έλεγχο, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες τόσο στα μικρά αγγεία (που υπάρχουν σε μάτια, νεφρούς, νεύρα) όσο και στα μεγάλα αγγεία (που βρίσκονται σε καρδιά, εγκέφαλο, πόδια). Τα άτομα που ζουν με διαβήτη εμφανίζουν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, συγκριτικά με τα άτομα χωρίς διαβήτη. Ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητη η επαρκής ενημέρωση του κοινού για τους τρόπους πρόληψης της νόσου, αλλά και ο διαρκής επανέλεγχος από τους θεράποντες ιατρούς εκείνων που έχουν ήδη διαγνωσθεί, καθώς πρόκειται για μια εξελικτική νόσο. Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία στηρίζει σημαντικές πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, όπως το πρόγραμμα “Αξίζει” της εταιρείας MSD, καθώς μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στον περιορισμό της αύξησης των ασθενών με διαβήτη αλλά και στον περιορισμό των συνεπειών της νόσου.»
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία χρόνια μεταβολική νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, τα οποία μακροπρόθεσμα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, τα μάτια, τους νεφρούς και τα νεύρα. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πρόκειται για μία νόσο με συνεχή αύξηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ προβλέπεται η ανοδική αυτή τάση να συνεχιστεί και τα επόμενα έτη. Για τον περιορισμό αυτού του φαινομένου, κρίνεται απαραίτητος και ουσιώδης ο προγραμματισμός στοχευμένων ενεργειών πληροφόρησης και ενημέρωσης του κοινού, με σκοπό την ενίσχυση της πρόληψης.

 
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (IDF) για το 2015, ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με διαβήτη διεθνώς υπολογίζεται ότι θα «αγγίξει» τα 642 εκ. έως το έτος 2040. Με αντίστοιχο ρυθμό αυξάνεται και το κόστος αντιμετώπισης της νόσου: ο προσδιορισμός του κόστους για το 2015, σύμφωνα με στοιχεία, ανερχόταν στα 673 δισ. δολάρια, ποσό που, κατά τους αναλυτές, θα εκτοξευτεί στα 802 δισ. δολάρια το 2040(1). Στην Ελλάδα, περίπου 608.000 άτομα ζουν με σακχαρώδη διαβήτη σήμερα, αριθμός που αναμένεται να ανέλθει στις 697.000 το 2040(1).

LOGO ΑΞΙΖΕΙ
Αναφορικά με την ανάγκη διατήρησης της LDL-χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα, ο κ. Αλέξανδρος Τσελέπης, Καθηγητής Βιοχημείας-Κλινικής Χημείας Παν/μίου Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αθηροσκλήρωσης, επεσήμανε:«Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως. Σύμφωνα με  πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία, γνωρίζουμε  ότι όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα της “κακής” LDL-χοληστερόλης, τόσο μικρότερος ο καρδιαγγειακός κίνδυνος. Στην Ελλάδα, η αυξημένη χοληστερόλη αποτελεί μείζον πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία, με σχεδόν τους μισούς  Έλληνες να έχουν αυξημένες τιμές της “κακής” LDL-χοληστερόλης, χωρίς μάλιστα αρκετοί να το γνωρίζουν. Ακόμη και από όσους ήδη υποβάλλονται σε θεραπεία για τη ρύθμισή της, το 80% παραμένει εκτός στόχων, αυξάνοντας τις πιθανότητες για εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβάντων. Η ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού είναι, επομένως, επιτακτική. Ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τα άτομα που έχουν υποστεί  οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, όσοι ζουν με στηθάγχη, διαβητικοί τύπου 2, όσοι έχουν κάνει επέμβαση bypass αλλά και όσοι ζουν με χρόνια νεφρική νόσο είναι απαραίτητο να συμβουλεύονται συχνά τον θεράποντα ιατρό τους και να κάνουν περιοδικές εξετάσεις. Στην υιοθέτηση αυτού του τρόπου ζωής στοχεύει το πρόγραμμα “Αξίζει”. Η Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης αποδεικνύει έμπρακτα, με την υποστήριξή της, την ανάγκη διάδοσης του μηνύματος της εκστρατείας: “Για την καρδιά σου αξίζει να πέσεις πολύ χαμηλά”.»

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, καθώς σε αυτά οφείλεται το 30% των θανάτων διεθνώς. Στην ευρωπαϊκή ήπειρο, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει σχεδόν στο 50% και συνεπάγεται πάνω από 4,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στα 52 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής περιοχής του Π.Ο.Υ. και περισσότερους από 2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην Ε.Ε. Οι κυριότερες μορφές καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι η στεφανιαία νόσος και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, με περίπου το 50% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα να οφείλονται σε στεφανιαία νόσο και το 1/3 σε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο(2).

Σχετικά με την εκστρατεία, ο κ. Λάζαρος Πουγγίας, MD, PhD, Ιατρικός Διευθυντής MSD Ελλάδας, ανέφερε: «Για όλους εμάς στην MSD, η βελτίωση της ζωής των ανθρώπων στην Ελλάδα αποτελεί διαχρονική δέσμευση. Βασισμένη την καινοτομία και την έρευνα, η MSD έχει σημαντική εμπειρία στην ανακάλυψη θεραπειών στους τομείς του Διαβήτη και της Καρδιολογίας. Με γνώμονα τις ανάγκες ενημέρωσης της ελληνικής κοινωνίας και σε συνεργασία με δύο εξαιρετικά ενεργές επιστημονικές εταιρείες, την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρεία Αθηροσκλήρωσης, δημιουργήσαμε το πρόγραμμα “ΑΞΙΖΕΙ”, προσπαθώντας να ενισχύσουμε τη γνώση του κοινού για τις επιπτώσεις, την ανάγκη πρόληψης αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης του διαβήτη και της δυσλιπιδαιμίας. Το ενδιαφέρον του κόσμου μας δικαίωσε, γεγονός που μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε.»


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.