Εκστρατεία ενημέρωσης για το σακχαρώδη διαβήτη και συμβουλές για το καλοκαίρι για τους πάσχοντες

glucose-test

Το καλοκαίρι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών προδιαθέτει για χαλαρότητα. Χαλαρότητα, που αν δεν προσεχθεί, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στους ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη. Κατ’ επέκταση έχει αναπτυχθεί μια σειρά δοξασιών χρόνων, που αναφέρονται σε θέματα διατροφής και συνηθειών ζωής των πασχόντων από σακχαρώδη διαβήτη, που καλό είναι να ανατραπούν χάρη στη σωστή ενημέρωση από ειδικούς. Για παράδειγμα, συνηθίζεται να λέγεται ότι οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη δεν πρέπει να φάνε σταφύλι ή καρπούζι. Επίσης, όσοι κάνουν κάποιες συγκεκριμένες ινσουλίνες δεν πρέπει να κάνουν πολύ ώρα μπάνιο. Για όλα αυτά όμως υπάρχει η έγκυρη και σωστή ενημέρωση, που θα βοηθήσει τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τους καλοκαιρινούς μήνες πιο χαλαρά, όπως άλλωστε όλοι οι άνθρωποι, αλλά και με ασφάλεια.

Αυτό ακριβώς θα προσπαθήσει να κάνει ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων, διοργανώνοντας τη νέα Εκστρατεία Ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη στον Πειραιά, στις 25 Ιουνίου,  στη Σαλαμίνα στις 5 Ιουλίου και στην Αίγινα στις 12 Ιουλίου.

Στην ομιλία της με θέμα «Ο σακχαρώδης Διαβήτης και οι ιδιαιτερότητές του», η Δρ. Στέλλα Ηρακλειανού, Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Διευθύντρια Γ’ Παθολογικής Κλινικής, Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν. «Τζάνειο» Πειραιά, δήλωσε: «Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα που έχει την ιδιαιτερότητα ότι χρειάζεται πολυπαραγοντική αντιμετώπιση από τους επαγγελματίες υγείας και ενεργητική συμμετοχή των διαβητικών ασθενών στην αυτοδιαχείριση της ασθένειάς τους. Με την πεποίθηση ότι, η εκπαίδευση και η ενημέρωση των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη για όλα τα θέματα που τους αφορούν είναι μεγάλης σημασίας συνεχίζουμε τις εκδηλώσεις ενημέρωσης. Η διαχείριση των πτυχών του διαβήτη έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Σε αυτήν την περίοδο θα ασχοληθούμε με την αναγνώριση των προβλημάτων που μπορεί να συμβούν στα πόδια των διαβητικών ασθενών, με τον έλεγχο των οφθαλμών τους και τις ιδιαιτερότητες αυτοελέγχου και αντιμετώπισης του διαβήτη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού».

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων, κα Γκόλφω Γεμιστού πρόσθεσε: «Τα μέλη μας ενδιαφέρονται σφόδρα για τις εξελίξεις γύρω από το Σακχαρώδη Διαβήτη και αυτό αποτελεί για εμάς το έναυσμα για κάθε πρωτοβουλία και δραστηριότητά μας. Οι δωρεάν εξετάσεις ματιών, ποδιών και σακχάρου σε συνδυασμό με τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της Εκστρατείας Ενημέρωσης για το σακχαρώδη διαβήτη αποτελούν δείγμα της ανάγκης που έχει ο κόσμος για συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση, προκειμένου να πετύχει το στόχο του, που είναι: ζωή με ποιότητα και υγεία! Ακόμα πιο σημαντική για εμάς είναι η έξοδος που πραγματοποιούμε στα νησιά του Αργοσαρωνικού, τη Σαλαμίνα και την Αίγινα, που αν και χιλιομετρικά βρίσκονται κοντά, στα θέματα του διαβήτη η απόσταση που τα χωρίζει είναι μεγάλη και εμείς, μέσα από την Εκστρατεία Ενημέρωσης, χτίζουμε την πρώτη γέφυρα».

Σχετικά με την Εκστρατεία Ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη
H Εκστρατεία Ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη με τίτλο «Άνοιξε το δρόμο στη Ζωή» είναι ένα φιλόδοξο ενημερωτικό πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται σε ιατρούς, νέους, εκπαιδευτικούς, γονείς και πάνω από όλα σε όλους τους ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη αλλά και τις οικογένειές τους. Πρόκειται για μια ενημερωτική εκστρατεία η οποία πραγματοποιείται από το Σύλλογο Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας MSD.

Η εκστρατεία ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελείται από ενημερωτικά περίπτερα σε 3 πόλεις ανά την Ελλάδα: Πειραιά, Σαλαμίνα και Αίγινα. Η εκστρατεία περιλαμβάνει έντυπο ενημερωτικό υλικό και ομιλίες, ενώ θα δίνει τη δυνατότητα στο κοινό για δωρεάν μετρήσεις σακχάρου, βυθοσκοπήσεις αλλά και εξετάσεις ποδιών. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 2.000 άτομα θα εξετασθούν συνολικά. Στόχος της Εκστρατείας είναι η ενημέρωση του κοινού σχετικά με το Σακχαρώδη Διαβήτη, αλλά και η καταπολέμηση του στίγματος που δημιουργεί η άγνοια γύρω από τη νόσο.

photo 3

 Πόλεις-σταθμοί

 Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014 / ΠΕΙΡΑΙΑΣ

Ενημερωτικό stand: Ώρες 10:00 με 13:00 στην Πλατεία Κοραή (κέντρο Πειραιά)
Ημερίδα: Ξενοδοχείο Θεοξένια (Καραολή & Δημητρίου 23, Πειραιάς) και ώρα 18:00-19:00. Αναλυτικά:
1. Δρ. Στέλλα Ηρακλειανού, Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Διευθύντρια Γ’ Παθολογικής Κλινικής, Διαβητολογικό Κέντρο, Γ.Ν. «Τζάνειο» Πειραιά «Διαβήτης και Διακοπές»
2. κος Τσιούμας Νικόλαος, Χειρουργός – Οφθαλμίατρος, Μέλος της ομάδας υαλοειδούς/αμφιβληστροειδούς – Athens Eye Hospital «Ο Διαβήτης και τα μάτια σου»
3. Συντονιστής: Δρ. Α νδρέας Μελιδώνης | Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Διευθυντής Α’ Παθολογικού Τμήματος και Διαβητολογικού Κέντρου Γ. Ν. »Τζάνειο» Πειραιά
4. Χαιρετισμός: κα Βαρβάρα Ανεμοδουρά | Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά 5. Χαιρετισμός: κα Γκόλφω Γεμιστού | Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με ΣΔ Πειραιά & Νήσων
Εξετάσεις ποδιού και βυθοσκοπήσεις: Ξενοδοχείο Θεοξένια (Καραολή & Δημητρίου 23, Πειραιάς) και ώρα 19:00-21:00.

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014 / ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Ενημερωτικό stand: Ώρες 10:00 με 13:00 στην Πλατεία έναντι του Δημαρχιακού Μεγάρου
Ημερίδα: Δημαρχείο-αίθουσα ‘Μπόγρη’. Λ. Καραμανλή και Αμμοχώστου και ώρα 18:00-19:00. Αναλυτικά:
1. Ιωάννης Ντούπης. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Ιατρείου Ναυτικού Νοσοκομείου Σαλαμίνας / »Τα μυστικά της σωστής ρύθμισης του Διαβήτη και η σημασία της πρόληψης στη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής» – »Η σημασία της φροντίδας των ποδιών στο Σακχαρώδη Διαβήτη»
2.Δημητρίου Αναστασία, Χειρουργός – Οφθαλμίατρος / «Ο Διαβήτης και τα μάτια σου»
3. Χαιρετισμός: Γκόλφω Γεμιστού | Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με ΣΔ Πειραιά & Νήσων
Εξετάσεις ποδιού και βυθοσκοπήσεις: Δημαρχείο-αίθουσα ‘Μπόγρη’. Λ. Καραμανλή και Αμμοχώστου και ώρα 19:00-21:00.