Αρχική Σχολή Γονέων Έξυπνα tips για να μάθετε στο παιδί σας να διαβάζει την ώρα

Έξυπνα tips για να μάθετε στο παιδί σας να διαβάζει την ώρα

670px-Teach-Kids-to-Tell-Time-Step-3Το παιδί σας μεγαλώνει και έρχεται η στιγμή να μάθει την έννοια του χρόνου. Προτού όμως μάθει να διαβάζει την ώρα θα πρέπει να έχει αποκτήσει εμπειρία, ωριμότητα και να έχει κατανοήσει το περιβάλλον του.

Πριν από την ηλικία των δύο ετών το παιδί γνωρίζει μόνο έναν χρόνο, το παρόν! Όταν ζητήσει κάτι, το θέλει αμέσως. Μεταξύ 2-3 ετών οι έννοιες «σε λίγο» και «αργότερα» αρχίζουν να του γίνονται κατανοητές και έτσι μπορεί να περιμένει χωρίς απογοήτευση μέχρι να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του. Στα τρία του χρόνια αρχίζει να κατανοεί λέξεις όπως «αύριο» και «χθες» και περίπου στην ηλικία των 6-7 ετών ο χρόνος αρχίζει να του γίνεται απόλυτα αντιληπτός. Θα ξεκινήσει να διαβάζει αριθμούς, να μετρά και τότε θα μπορεί πλέον να μάθει την ώρα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, παραθέτει μερικές χρήσιμες συμβουλές στους γονείς ώστε να βοηθήσουν το παιδί τους να προσανατολιστεί μέσα στο χρόνο:

• Συνδέστε τις ημέρες της εβδομάδας με συγκεκριμένες δραστηριότητες: π.χ. τη Δευτέρα θα πάμε στο πάρκο, την Τρίτη θα πάμε για ψώνια κλπ.
• Μιλήστε στο παιδί σας για τις δραστηριότητες του, επιμένοντας σε χρονικούς προσδιορισμούς και αλληλουχία. Π.χ. «πριν πάμε για ψώνια θα περάσουμε από το σπίτι της γιαγιάς και μετά θα φάμε κολατσιό».
• Όταν βλέπει κινούμενα σχέδια ή του διαβάζετε ένα παραμύθι, βοηθήστε το να κατανοήσει πως συνδέονται χρονικά τα γεγονότα μεταξύ τους.
• Αγοράστε του ένα ωραίο μεγάλο ημερολόγιο και κρεμάστε το στο δωμάτιο του. Εξηγήστε του ότι πρέπει να διαγράφει κάθε μέρα που περνάει και μετρήστε μαζί τις μέρες που απομένουν μέχρι τα γενέθλια του ή τις διακοπές.

paper-plate-clock-craft-idea-1024x759Διαβάζοντας την ώρα

Μόλις το παιδί μάθει να διαβάζει αριθμούς, είναι έτοιμο να διαβάσει και την ώρα σε ένα αναλογικό ρολόι. Tο πρώτο στάδιο είναι να του μάθετε τι σημαίνει ένα δευτερόλεπτο, ένα λεπτό, μία ώρα.

• Ένα λεπτό; Είναι όσο χρειάζεται ο δείκτης των δευτερολέπτων να κάνει έναν πλήρη κύκλο, όσο διαρκεί μία αγκαλιά.
• Ένα δευτερόλεπτο; Όσο σου παίρνει να πεις «ουφ»!
• Μία ώρα; Ένας κύκλος του λεπτοδείκτη, όσο διαρκεί μία βόλτα στο πάρκο.

Το δεύτερο στάδιο είναι να το κάνετε να προσέχει κάποιες ιδιαίτερες ώρες που έχουν νόημα για την καθημερινή του ζωή, όπως στις δώδεκα που οι δείκτες θα είναι ψηλά θα έρθεις να φάμε. Τέλος, κατασκευάστε μαζί ένα μεγάλο ρολόι από χαρτόνι και εκτός από τους αριθμούς, γράψτε πάνω τους όρους «και τέταρτο», «παρά τέταρτο», «και μισή» κλπ. Εξηγήστε του πώς λειτουργεί και παίξτε παρέα.

Τι να κάνω εάν το παιδί μου δυσκολεύεται να μάθει την ώρα;

Για τα παιδιά η έννοια του χρόνου είναι κάτι που τα μπερδεύει πολύ στην αρχή και δυσκολεύονται να διαβάσουν ένα ρολόι. Ξεκινώντας όμως το σχολείο, αρχίζουν να κατανοούν όλο και περισσότερα για τον χώρο, τον χρόνο κλπ. Παιδιά που δυσκολεύονται ή αδυνατούν στη σχολική ηλικία να διαβάσουν την ώρα πιθανόν να παρουσιάζουν μαθησιακές δυσκολίες ή δυσλεξία. Καλό θα ήταν οι γονείς να επισκεφτούν κάποιον ειδικό προκειμένου να τους συμβουλεύσει και να τους καθοδηγήσει.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής
Email: info@mandou.gr
Τηλ: 210 7488269
www.mandou.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter