Αρχική InfoMommy Πολιτισμός - Σεμινάρια Έκθεση στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης: «Στο Λουτρό: Ένα ταξίδι στο σώμα και την ψυχή»

Έκθεση στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης: «Στο Λουτρό: Ένα ταξίδι στο σώμα και την ψυχή»

loytraπμ

Τη νέα εικονική και βιωματική έκθεση με τίτλο «Στο Λουτρό: Ένα ταξίδι στο σώμα και την ψυχή» παρουσιάζει το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στο Λουτρό των Αέρηδων. Η νέα αυτή έκθεση είναι οργανικά ενταγμένη στη διαδικασία για τη δημιουργία του νέου Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, που έχει ξεκινήσει να κατασκευάζεται στο οικοδομικό τετράγωνο Άρεως-Βρυσακίου-Κλάδου-Αδριανού, στο Μοναστηράκι, με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2016 και με προϋπολογισμό περίπου 13 εκατ. ευρώ.

Με την έκθεση «Στο Λουτρό: Ένα ταξίδι στο σώμα και την ψυχή» επιτυγχάνεται η ανάδειξη του Λουτρού των Αέρηδων και των πολιτισμικών στοιχείων που φέρει το μνημείο, καθώς και η παρουσίαση των πρακτικών του καθαρισμού και του καλλωπισμού του σώματος διαχρονικά.

Η εικονική έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις διαδραστικές εφαρμογές και δυο εκπαιδευτικά παιχνίδια που υπόσχονται να μυήσουν τον επισκέπτη στην ιστορία των λουτρικών οικοδομημάτων, αλλά και στα μυστικά της τελετουργίας του λουτρού ως διαδικασία. Αναλυτικά, ο επισκέπτης, μέσω των εφαρμογών, μπορεί να περιηγηθεί εικονικά στο χώρο του Λουτρού των Αέρηδων, να αντλήσει πληροφορίες για τη λειτουργία του χαμάμ, για την εξέλιξη των λουτρικών οικοδομημάτων και των λουτρικών αντικειμένων διαχρονικά, και τέλος, μέσω ενός διαδραστικού χάρτη να εντοπίσει τα εναπομείναντα λουτρά της οθωμανικής περιόδου στον ελλαδικό χώρο.

Η βιωματική έκθεση φιλοξενείται στα αποδυτήρια και στους θολωτούς χώρους του μνημείου. Ειδικές προβολές παρουσιάζουν την άφιξη, την προετοιμασία, τη διαδοχική παραμονή στους κυρίως χώρους του χαμάμ και αποκαλύπτουν με ευφάνταστο τρόπο την «ιεροτελεστία» του λουτρού. Δύο από τους χώρους των αποδυτηρίων διαμορφωμένοι κατάλληλα με σκηνικά και αντίγραφα αντικειμένων, λειτουργούν συμπληρωματικά με τις προβολές και φωτίζουν τη χρήση και τη ζωή των αποδυτηρίων.

Τέλος ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα προσωπικής ακουστικής ξενάγησης μέσω ειδικής εφαρμογής για έξυπνες συσκευές. Μάλιστα το Μουσείο θα θέτει στη διάθεση του επισκέπτη συσκευές – ταμπλέτες μέσω των οποίων μπορεί να γίνει χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής.

Το έργο υλοποιήθηκε με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ.

ΛΟΥΤΡΟ ΤΩΝ ΑΕΡΗΔΩΝ, Κυρρήστου 8, Πλάκα
Ώρες λειτουργίας : καθημερινά, εκτός Τρίτης, 8.00 – 15.00


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.