Αρχική InfoMommy Πολιτισμός - Σεμινάρια Σεμινάρια Ελάτε να ανακαλύψουμε πώς νιώθει ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες και να το βοηθήσουμε να ανταποκριθεί στις σχολικές του υποχρεώσεις

Ελάτε να ανακαλύψουμε πώς νιώθει ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες και να το βοηθήσουμε να ανταποκριθεί στις σχολικές του υποχρεώσεις

teachme_icon840Πώς αισθάνεται ένα παιδί, όταν δεν μπορεί να σκεφτεί «καθαρά» και να συγκεντρωθεί; Τι συμβαίνει στην περίπτωση που δυσκολεύεται να οργανωθεί και να φέρει εις πέρας κάτι που έπρεπε να κάνει; Σύμφωνα με έρευνες, το 15% του μαθητικού πληθυσμού παρουσιάζει μαθησιακές δυσκολίες. Τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες κατανοούν και επεξεργάζονται τις πληροφορίες που δέχονται με διαφορετικό τρόπο. Η καταχώρηση του γνωστικού υλικού στον εγκέφαλο πραγματοποιείται χωρίς τάξη, σε ένα φάκελο ασαφή και θολό, χωρίς κατηγορίες και υποκατηγορίες. Αν βρεθούν σε θέση παρατηρητή, μπορούν να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν, σε πολλές, όμως, κοινωνικές και σχολικές περιστάσεις απαιτείται ταχύτητα σκέψης και αυτό μπορεί να τα ωθήσει να κλειστούν στον εαυτό τους και να απομονωθούν.

Η Ομάδα γονέων και εκπαιδευτικών με θέμα τις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (Specific Learning Disabilities) έχει ως στόχο την ενημέρωση γονέων και εκπαιδευτικών όσον αφορά τη φύση των Μαθησιακών Δυσκολιών. Απευθύνεται, επίσης, σε ειδικούς παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, ειδικούς ψυχικής υγείας, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φοιτητές σε συναφή αντικείμενα, που ενδιαφέρονται για την πλήρη και σε βάθος κατάρτιση όσον αφορά θέματα παιδιών και εφήβων.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα θα δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες:

• Να προσεγγίσουν τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες και αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του, μέσα από την κατανόηση των αναγκών του και την έγκαιρη και έγκυρη αντιμετώπισή τους.

• Να αναζητήσουν λύσεις και απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν μετά τη διαδικασία της διάγνωσης, έτσι ώστε να καταφέρουν να διαχειριστούν το άγχος και τις ανησυχίες τους και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της δυσκολίας.

• Να κατανοήσουν την επίδραση της διάγνωσης στις σχέσεις γονέων και παιδιών, καθώς και του σχολικού πλαισίου, καθώς και τον επαναπροσδιορισμό των ρόλων τους στην καινούρια συνθήκη, μέσα από την επεξεργασία σκέψεων και συναισθημάτων.

• Να διερευνήσουν ενδεχόμενους τρόπους συνεργασίας με ειδικούς, αποσαφηνίζοντας τις ανάγκες και προσδοκίες τους και καλλιεργώντας την ενεργή συμμετοχή τους στη διαδικασία παρέμβασης.

• Να εξοικειωθούν και να εμβαθύνουν σε τρόπους παρέμβασης στο σχολικό πλαίσιο, αναφορικά τόσο με το γνωστικό τομέα όσο και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Η ομάδα γονέων και εκπαιδευτικών με θέμα τις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (Specific Learning Disabilities) προτείνει μια διαφορετική οπτική των μαθησιακών δυσκολιών, η οποία εστιάζει στο πώς μπορούμε να βιώσουμε τη δυσκολία ως μία ευκαιρία για νέες αξιολογήσεις και αποφάσεις και όχι ως μία απώλεια. Οι συμμετέχοντες θα ενθαρρυνθούν να αναζητήσουν εναλλακτικές και πρακτικές επίλυσης, που θα τους διευκολύνουν να συμπορεύονται δημιουργικά με τη δυσκολία, έτσι ώστε να πάψει να αποτελεί μια «σκιά» και να γίνει πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη, κατανόηση και εξοικείωση με τη διαφορετικότητα. Η βιωματική διαδικασία της ομάδας θα βοηθήσει την ενεργητική συμμετοχή και τη δημιουργία ενός πλαισίου ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Τέλος, στο πλαίσιο των συναντήσεων της ομάδας, παρέχεται η δυνατότητα εποπτικής συζήτησης πάνω σε θέματα που άπτονται των μαθησιακών δυσκολιών.

Συντονίστριες:
Μαρία Πιλάτη: Εκπαιδευτικός, Ειδική Παιδαγωγός, Συντονίστρια Ομάδων & Εκπαιδευόμενη στη Συστημική και Οικογενειακή Θεραπεία
Αναστασία Κουλιακιώτη: Ψυχολόγος, Συστημική & Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Συντονίστρια Ομάδων
Πελαγία Μαρτιμιανάκη: Ψυχολόγος, Συστημική & Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Συντονίστρια Ομάδων

Διάρκεια ομάδας: Μάρτιος 2015- Ιούνιος 2015
Έναρξη ομάδας: 7 Μαρτίου 2015

Συχνότητα συναντήσεων: 1 φορά ανά δεκαπέντε ημέρες
Διάρκεια συνάντησης: 2 ώρες

Για περισσότερες πληροφορίες και για να δηλώσετε συμμετοχή, απευθυνθείτε στα τηλέφωνα επικοινωνίας 2315 520580 & 6979001016 ή στο e-mail: pilatimar@yahoo.gr.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.