Ελάτε να μιλήσουμε για την «ΔΕΠΥ σε απλά ελληνικά» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (18/10)

«Η ΔΕΠΥ σε Aπλά Eλληνικά» είναι ο τίτλος της Ημερίδας που διοργανώνουν το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με ΔΕΠΥ ADHD Hellas και το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Οκτωβρίου, 2015 και ώρες 10:00 με 15:00, στο ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.

Η Ημερίδα έχει στόχο να καλύψει όλο το φάσμα της διαταραχής, αγγίζοντας θέματα διάγνωσης, πρόληψης και αντιμετώπισης, και απευθύνεται σε γονείς παιδιών με ΔΕΠΥ, ενήλικες με ΔΕΠΥ, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες από το χώρο της ψυχικής υγείας.

Στην Ημερίδα θα παρουσιαστεί η καινοτόμα εφαρμογή του ΑΠΘ για παρακολούθηση του Συνδρόμου Υπερκινητικότητας και Διάσπασης Προσοχής/Web Health Application for ADHD Monitoring – WHAAM που δημιουργήθηκε από το Εργαστήριο της Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ, με την υποστήριξη της Επιτροπής Ερευνών και με επιστημονικά υπεύθυνο τον Επικ. Καθηγητή Πληροφορικής και Ιατρικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Παναγιώτη Μπαμίδη.

Συγκεκριμένα, το έργο αφορά στην ανάπτυξη διαδικτυακής εφαρμογής και εφαρμογής για φορητές συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα, ως εργαλείο για την παρακολούθηση συμπεριφορών υπερκινητικών ατόμων. Το εργαλείο συμβάλλει σημαντικά στη διάγνωση και την αξιολόγηση της πορείας της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) αλλά και στην αξιολόγηση της όποιας θεραπευτικής προσέγγισης. Η χρήση της εφαρμογής προϋποθέτει τη συνεργασία ενός δικτύου επαγγελματιών υγείας, δασκάλων και γονέων για την παρακολούθηση των παιδιών με σύνδρομο ΔΕΠΥ.

Στην Ημερίδα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Four Letters Apart – Children in the Age of ADHD» του Ερλεντ Ε. Μο, από τη Δανία, που έλαβε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης το 2014.

Η Ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας. Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εκδηλώσεων Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Τι είναι η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής-Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ)

Η ΔΕΠΥ είναι μία από τις πιο συχνές νευροαναπτυξιακές διαταραχές. Αφορά το 5-7% του μαθητικού πληθυσμού, και περίπου το 4% των ενηλίκων. Τα συμπτώματα εκφράζονται από την παιδική ηλικία και αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, η ΔΕΠΥ περνάει στην ενήλικη ζωή αναλλοίωτη ή παραλλαγμένη και επιβαρύνει την καθημερινότητα του ατόμου σε κάθε της πτυχή. Συχνά δεν την αναγνωρίζουμε γιατί συγκαλύπτεται από μια πληθώρα άλλων διαταραχών (αγχωτικών και συναισθηματικών, χρήση ουσιών, προβλήματα ύπνου κ.α.).