Αρχική InfoTeens Νέα Ελάτε να μιλήσουμε για την ενδοσχολική βία και να δούμε μια θεατρική παράσταση στο Τόπος Αλλού (11/10)

Ελάτε να μιλήσουμε για την ενδοσχολική βία και να δούμε μια θεατρική παράσταση στο Τόπος Αλλού (11/10)

Bullying-Child-with-Hands-OutΈνα φαινόμενο που παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και εξελίσσεται σε μάστιγα τείνει πλέον να γίνει η ενδοσχολική βία (bullying). Στις γειτονιές, στους δρόμους και κυρίως στα σχολεία. Οι έφηβοι του γυμνασίου και του λυκείου είναι οι πρωταγωνιστές και τα συμπτώματα πληθαίνουν και στο δημοτικό σχολείο. Αυτό το θέμα θα είναι το αντικείμενο μιας παράστασης που θα παρουσιάσει το θέατρο Τόπος Αλλού τον επόμενο χειμώνα.

Το κείμενο είναι προϊόν συνεργασίας δύο θεάτρων, του Τόπος Αλλού και του Taastrup teater από την Κοπεγχάγη. Τα δύο θέατρα έχουν μια πολύχρονη, λειτουργική σχέση και συνεργασία με αφορμή ευρωπαϊκά προγράμματα για την ξενοφοβία και τον ρατσισμό. Το "Γιάννης Χ=xenos" προέκυψε από αυτή τη συνεργασία και είναι συνέχεια της.

Η παράσταση φέρνει στο φως τα αίτια και τα χαρακτηριστικά των συμπεριφορών του "θύματος" και του "θύτη". Έτσι τα παιδιά μέσα από το θέατρο παρακολουθούν και αναγνωρίζουν συμπεριφορές και χαρακτήρες και επί πλέον καλούνται να πάρουν θέση και να κρατήσουν αποστάσεις από το φαινόμενο. Ο νέος που δέχεται τη βία και ο άλλος που την εξασκεί, στο πρόσωπο και στο παίξιμο των ηθοποιών, αποκτάει μια απόσταση και μέσα από αυτήν μπορεί κανείς να δει καλύτερα τα αποκρουστικά χαρακτηριστικά της ενδοσχολικής βίας. Έτσι οι μαθητές/θεατές αποστασιοποιούνται πιο εύκολα από συμπεριφορές και συμβάντα που έχουν δει να γίνονται πάνω στη σκηνή και συνειδητοποιούνται. Αποκτούν γνώμη, παίρνουν θέση και αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους.

Η παράσταση θα είναι έτοιμη το Νοέμβριο. Προηγουμένως θα γίνουν παραστάσεις για τους εκπαιδευτικούς που θα ακολουθήσει συζήτηση.

o More Bullies3010Ελάτε λοιπόν να πάρετε μια πρώτη γεύση για ότι θα ακολουθήσει δίνοντας το παρών σε μια ημερίδα που θα λάβει χώρα το Σάββατο 11 Οκτωβρίου στις 10.30 στο Τόπος Αλλού με τη συνεργασία του Χαμόγελου του Παιδιού που έχει ένα τμήμα με μεγάλη πείρα πάνω στο bullying. Το θέατρο Τόπος Αλλού σε συνεργασία με το Κέντρο Σπουδών Λαϊκού θεάτρου έχει ετοιμάσει τη παράσταση βασισμένη στην αρχαία τραγωδία για τη Β’βάθμια εκπαίδευση, "Αρχαίο πάθος". Είναι μια διαφορετική προσέγγιση της τραγωδίας ειδικά για τα παιδιά των Γυμνασίων και Λυκείων διότι δεν περιορίζεται στην παθητική παρακολούθηση μιας ακαδημαϊκής παράστασης. Το Αρχαίο Πάθος είναι ένα εκπαιδευτικό και θεατρικό event με επίκεντρο την αρχαία τραγωδία.

Η παράσταση αφορά τον οίκο των Ατρειδών. Και εμπλουτίζεται με συζήτηση μετά την παράσταση με τους ηθοποιούς, τον σκηνοθέτη και ένα θεατρολόγο. Και εδώ είναι και το ενδιαφέρον της. Διότι τα παιδιά έχοντας την εμπειρία και τη γνώση από το σχολείο και παρακολουθώντας την παράσταση, θα δουν το αρχαίο δράμα από τη θεατρική, αισθητική σκοπιά και θα αποκτήσουν μια πιο σφαιρική εικόνα. Επίσης το Θέατρο παρέχει άφθονο υλικό (κείμενα θεωρητικά και πρακτικά) στους καθηγητές για μια δουλειά με τους μαθητές μετά ή πριν την παράσταση. Το "Αρχαίο πάθος" είναι μια σύνθεση από κορυφαίες σκηνές και των τριών τραγικών μας που συνθέτουν όλη την ιστορία του οίκου των Ατρειδών. Στη σκηνή παρουσιάζονται οι πιο χαρακτηριστικές σκηνές με σύγχρονη σκηνοθετική οπτική, χρήση video, πρωτότυπη μουσική.

Κείμενο-σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής
Κοστούμια: Μίκα Παναγου
Video editing-προβολές: Γιώργος Αλεξίου
Μουσική: Drängarna
Χορογραφία: Ναταλία Στυλιανού

Παίζουν:
Κατερίνα Κρέπη, Ξένια Αλεξίου, Βασίλης Τσορλάρης, Αναστασία Χαριτίδου, Γιώργος Βουζουλίδης, Τζούλια Διαμαντοπούλου

Διάρκεια: 60 λεπτά

Είσοδος ελεύθερη.

Τόπος Αλλού
Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων, 11361-Αθήνα
2108656004 και 210-8624392


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter