Αρχική Infokids Υγεία Ελένη Κόντη - «Θεραπευτικές Ιστορίες για Παιδιά»: «Τι κάνουμε στα δύσκολα; Κολυμπάμε, κολυμπάμε…»

Ελένη Κόντη - «Θεραπευτικές Ιστορίες για Παιδιά»: «Τι κάνουμε στα δύσκολα; Κολυμπάμε, κολυμπάμε…»

Family-clip-art

Η Ελένη Κόντη είναι η συγγραφέας του βιβλίου «Θεραπευτικές Ιστορίες για Παιδιά» - ένα βιβλίο που μέσα από 5 παραμύθια συνοψίζει τις πιο συχνές αγωνίες των παιδιών με στόχο την εξομάλυνσή τους. Μιλώντας στο Infokids.gr μας εξηγεί ποιες καταστάσεις αγχώνουν περισσότερο τα παιδιά, βάσει της εμπειρίας της ως νηπιαγωγός αλλά και μητέρα 3 παιδιών. Και μας εκθέτει την ατάκα – μότο που λέει και η ίδια στα παιδιά, όταν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα.

-Με τι ακριβώς ασχολείται το βιβλίο σας «Θεραπευτικές ιστορίες για παιδιά»;

«Ασχολείται με τους στρεσογόνους παράγοντες που επηρεάζουν τα παιδιά, στην καθημερινότητά τους, όπως είναι ο φόβος για το σκοτάδι, το διαζύγιο, η παχυσαρκία, η νυχτερινή ενούρηση, ο αποχωρισμός από τη μητέρα. Είναι ένα απλό μέσο επικοινωνίας μέσα από το οποίο το παιδί γνωρίζει, καταλαβαίνει και μαθαίνει. Οι «Θεραπευτικές ιστορίες» δίνουν τη δυνατότητα στο παιδί να μάθει μέσα από την ταύτιση. »

-Απευθύνεται και σε παιδιά και σε μεγάλους;

«Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 2,5 – 9 ετών. Είναι πέντε παραμύθια που μπορούν τα παιδιά να διαβάσουν μόνα τους. Στο τέλος κάθε παραμυθιού έχει γίνει ψυχαναλυτική προσέγγιση, έτσι ώστε να κατατοπίζει τους γονείς για τον ακριβή λόγο του προβλήματος. »

-Σε ποιες δύσκολες καταστάσεις εστιάζετε; Ποιο ήταν το κριτήριο για να τις επιλέξετε;

«Ως παιδαγωγός ερχόμουν καθημερινά σε επαφή με τις φοβίες των παιδιών αλλά και των γονιών που με ρωτούσαν πώς να τις αντιμετωπίσουν. Τέτοιες ερωτήσεις ήταν σχετικές με το διαζύγιο, το φόβο για το σκοτάδι, την παχυσαρκία, τα διάφορα άγχη με τα οποία έρχεται αντιμέτωπο ένα παιδί (νυχτερινή ενούρηση)».

-Η επιλογή ήρθε μετά από προσωπική εμπειρία;

«Φυσικά προήλθε και από προσωπική εμπειρία. Είμαι μητέρα τριών παιδιών που αντιμετώπισαν τέτοιου είδους φοβίες.»

-Ποιο ρητό/μότο θα λέγατε στους γονείς που αντιμετωπίζουν μια δύσκολη κατάσταση (π.χ. διαζύγιο, θάνατο...) Τι να σκέφτονται πάντα όταν θα πρέπει να απαντήσουν στις παιδικές απορίες;

«Ένα ρητό που θα τους έλεγα το έχω δανειστεί από τη φοβερή ταινία «Nemo» της Disney: «Τι κάνουμε στα δύσκολα; Κολυμπάμε, κολυμπάμε…». Εκτός από το θάνατο ενός γονιού, το διαζύγιο είναι κατά πάσα πιθανότητα το πιο τρομαχτικό γεγονός στη ζωή ενός παιδιού. Πολλά παιδιά ζουν με το φόβο του διαζυγίου, ανεξάρτητα αν ο φόβος αυτός είναι βάσιμος. Όταν το παιδί ακούει έντονους διαξιφισμούς από τους γονείς του, ο φόβος του αυξάνεται και κατακλύζεται από άγχος και αγωνία. Το παιδί πιστεύει ότι αν ο ένας γονιός φύγει, δε θα εγκαταλείψει μόνο το σπίτι, αλλά και τα παιδιά του.

Την περίοδο του διαζυγίου, τα παιδιά νιώθουν ότι έχουν χάσει τον έλεγχο του κόσμου τους. Αναπόφευκτα βρίσκονται στη μέση. Γι΄ αυτό οι γονείς πρέπει να κάνουν ανακωχή όταν πρόκειται για τα παιδιά. Αυτό είναι βέβαια πολύ εύκολο στα λόγια, παρά στην πράξη. Τότε είναι που τα παιδιά έχουν ανάγκη περισσότερο από ποτέ να τα καθησυχάσουμε, ανεξάρτητα από όσα συμβαίνουν. Είμαστε πάντα οι γονείς τους και θα τα φροντίζουμε και οι δυο μαζί. Αυτό είναι το μήνυμα που διαπραγματεύεται η ιστοριούλα του διαζυγίου.

Επιπλέον, να σκέφτονται ότι μιλάνε σε παιδιά όχι σε ενήλικες, να είναι ειλικρινείς μαζί τους, γιατί τα παιδιά αντιλαμβάνονται και υφίστανται περισσότερα πράγματα από ότι εμείς νομίζουμε, παρόλο που μπορεί να μην κατανοούν πλήρως τη σημασία της κάθε κρίσης που περνάει η οικογένεια.»

Θεραπευτικές Ιστορίες για Παιδιά COVER

-Ως νηπιαγωγός, ποια θέματα έχετε διαπιστώσει ότι προκαλούν μεγάλη σύγχυση/αναστάτωση στα παιδάκια;

«Σίγουρα τα θέματα που προανέφερα και κάθε αιφνίδια αλλαγή στην καθημερινότητά τους.»

-Διαβάζοντας το βιογραφικό σας εντυπωσιαστήκαμε από τις σπουδές σας αλλά και τα προσωπικά σας επιτεύγματα (μητέρα 3 παιδιών! πρωταθλήτρια πολεμικών τεχνών!). Τελικά μπορούμε να πραγματοποιήσουμε όλα – ή σχεδόν όλα όσα θέλουμε;

«Όταν στοχεύουμε σε ό, τι πραγματικά θέλουμε, δεν υπάρχει περίπτωση να μην πραγματοποιηθεί.»

-Τέλος, ποια ατάκα δεν λέτε ποτέ στα παιδιά σας και συνιστάτε και σε εμάς, τους υπόλοιπους γονείς να μη λέμε;

«Δε χρησιμοποιώ ποτέ τη φράση: «είσαι χαζό» ή «είσαι ανόητο» στην καταφατική τους μορφή. Θεωρώ ότι είναι λέξεις που δημιουργούν χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.»


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.