- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ελένη Τσόζη: Η πολύτεκνη μητέρα «Ράμπο» των φυλακών μιλάει στο infokids

Ελένη Τσόζη: Η πολύτεκνη μητέρα «Ράμπο» των φυλακών μιλάει στο infokids

Έχει τέσσερα παιδιά, ανήκει στο επίλεκτο τμήμα της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Κορυδαλλού, στην λεγόμενη «ομάδα αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών», είναι και εκπαιδεύτρια αυτοάμυνας ! Η Ελένη Τσόζη είναι μία μάχιμη επαγγελματίας και μητέρα που τα καταφέρνει σε όλα. Με αφορμή τη γιορτή της μητέρας, μιλάει στο infokids.gr [2] για τη ζωή της, μέσα και έξω από τις φυλακές.

«ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, ΑΚΟΥΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ»

Είσαι μητέρα τεσσάρων παιδιών , «Ράμπο» των φυλακών Κορυδαλλού και εκπαιδεύτρια αυτοάμυνας! Πώς καταφέρνεις και τα συνδυάζεις;

«Η δεύτερη και η τρίτη ιδιότητα, ομολογώ πως αποτελεί το εύκολο κομμάτι.Κι αυτό διότι, σε κάθε επαγγελματικό στίβο, υφίσταται ένα συγκεκριμένο αντικείμενο και το «now how» όπως λέμε, που το διδάσκεσαι, το μαθαίνεις και με την εμπειρία του χρόνου γίνεσαι καλύτερος.
Τη γονεϊκή ιδιότητα όμως, την αποκτάς, δίχως προηγούμενη εκπαίδευση, δεν σου τη “διδάσκει”κανένας. Στην περίπτωση αυτή, τον πρώτο λόγο έχουν τα συναισθήματα προς τα παιδιά μας και το πρωταρχικό συναίσθημα, είναι η αγάπη. Εάν τα κάνεις όλα με αγάπη, ακόμα κι αν γίνεσαι αυστηρός, ξέρεις πως δρας για το καλό της οικογένειάς και των παιδιών στη βάση ενός πνεύματος θυσίας.

Στο πρόγραμμά μου, οι σταθερές είναι το πολύ πρωινό ξύπνημα και το ότι πάντα θα πρέπει να υπάρχει μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό, ώστε να τρέφεται όλη η οικογένεια σωστά. Ως επί το πλείστον λοιπόν, μαγειρεύω χαράματα!
Από εκεί και πέρα, οι υποχρεώσεις είναι πολλές, το πρόγραμμα ποικίλλει ανάλογα με την ημέρα της εβδομάδας.

Τελευταία μάλιστα, έχω αποσπαστεί σε μια ιδιαίτερα απαιτητική υπηρεσία με δύσκολο αντικείμενο, μεγάλο φόρτο εργασίας, που χρειάζεται συγκέντρωση, υπευθυνότητα και μελέτη. Βεβαίως υπάρχουν μονίμως οι συνεχείς εκπαιδεύσεις, τα επιμορφωτικά σεμινάρια, στα οποία λαμβάνω μέρος, οι υποχρεώσεις του σπιτιού που πρέπει να διευθετηθούν, διότι ο σύζυγος ειναι ιατρός και σε μεγάλο βαθμό απορροφημένος απο το επάγγελμά του, οπότε δεν μπορεί να με συνδράμει.
Καταλήγουμε λοιπόν στο τέλος κάθε ημέρας που κλείνει με το να προσπαθώ να συλλέξω τις εμπειρίες των παιδιών, να ακούω τα προβλήματά τους, πως πέρασαν την ημέρα τους κτλ. Θεωρώ πολύ σημαντικό να ακούω τα παιδιά μου,να μην έχω κενά αναφορικά με την καθημερινότητα και την πρόοδό τους στο σχολείο».

« Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΕΚΤΗ ΟΜΑΔΑ»

Πόσες γυναίκες είσαστε στην ομάδα αντιμετώπισης έκνομων ενεργειών; Και πόσο δύσκολο είναι το επάγγελμά σου ;

«Αναφορικά με την Ομάδα Αντιμετώπισης Έκνομων Ενεργειών της υπηρεσίας μου, αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι παρά το ανδροκρατούμενο περιβάλλον, δεδομένου ότι είμαι η μοναδική γυναίκα που υπηρετεί σε αυτήν, θεωρώ ότι έχω καταφέρει να κρατήσω τις απαραίτητες ισορροπίες στα πλαίσια ενός κλίματος συναδελφικότητας, έχοντας πάντα στο μυαλό μου το: “ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΑΝ”.

Η εμπιστοσύνη χτίζεται, όπως και σε όλες τις διαπροσωπικές σχέσεις, το ίδιο ισχύει και στις εργασιακές. Με κάποιους συναδέλφους έχουμε κοινή πορεία 22 ετών στην υπηρεσία και από το 2019 που επιχειρεί η ΟΑΕΕ έχουμε φτάσει σε τέτοιο επίπεδο διανοητικής προετοιμασίας, που συνενοούμαστε με τα μάτια μπορω να πω, σε κάθε επιχείρηση. Είμαστε συνάδελφοι κι όχι συνυπηρετούντες.

Έχουμε αντιμετωπίσει αρκετούς κινδύνους στο χώρο των καταστημάτων κράτησης, σε επεμβάσεις στις φυλακές, αλλά και εκτός, λόγω απειλών κτλ. Τα ωράρια είναι απαιτητικά, διότι δεν ξέρεις τι θα φέρει η επόμενη ώρα με αφορμή κάποια συμπλοκή επί παραδείγματι. Όλα όμως αντιμτωπίζονται επί τη βάσει της συναδελφικής αλληλεγγύης, της αλληλοκάλυψης με τη σκέψη πως το ζητούμενο πάντα είναι να εξσφαλιστεί η ηρεμία, το πνεύμα δικαιοσύνης και ασφάλειας στο χώρο των φυλακών, καθώς και να εξαλειφθεί άμεσα και εν τη γεννέσει του κάθε παράγοντας αποσταθεροποίησης και απειλής τόσο για τους κρατούμενους όσο και για τους υπαλλήλους.»

Πώς σε αντιμετωπίζουν οι άνδρες-συνάδελφοί σου;

«Η αντιμετώπιση των συναδέλφων είναι αυτό που έχω εμπνεύσει ως προσωπικότητα, το ΙΣΟΣ ΠΡΟΣ ΙΣΟ, δίχως να υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα λόγω φύλου. Όταν έχεις το εθνόσημο στο μπράτσο και το σέβεσαι, είναι μονόδρομος μία συγκεκριμένη συμπεριφορά. Βέβαια ο κόσμος των ανδρών δεν είναι ένας εύκολος στίβος, παρ’ όλα αυτά, βρίσκεται πάντα η λύση σε όλα τα υπηρεσιακά θέματα που ανακύπτουν, όταν σέβεσαι το συνάδελφο και αγαπάς αυτό που κάνεις. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις, αγαπάς και το έμψυχο δυναμικό που το πλαισιώνει, αναπτύσσεις φιλίες ζωής και κάποιους τους θεωρείς αδέλφια σου σε τέτοιες ομάδες και υπηρεσίες».

«ΛΕΩ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΤΟΥΣ»

Θα ήθελαν τα παιδιά σου να ακολουθήσουν το επάγγελμά σου ; Τι θα τους συμβούλευες;
«Ο μεγάλος μου γιος σπουδάζει ψυχολογία. Ήδη, έχει επιλέξει να κάνει μια φοιτητική εργασία που αφορά στις κοινωνίες των κρατουμένων και προτίθεται να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του σε προγράμματα του ΚΕΘΕΑ για εξαρτημένους από ουσίες , έγκλειστους φυλακών. Οι υπόλοιποι τρεις, οι δύο κόρες μου και ο μικρότερος γιος, έχουν δηλώσει ότι προσανατολίζονται, Θεού θέλοντος στην ιατρική επιστήμη, πλην όμως είναι ακόμη νωρίς, έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αυτό που τους συμβουλεύω είναι να ακολουθήσουν το ένστικτο και τα όνειρά τους, με αυταπάρνηση, εντιμότητα και αίσθημα επαγγελματικής ευθύνης σε οτιδήποτε και αν επιλέξουν για να βιοποριστούν στη ζωή τους».

«ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ Η ΓΝΩΣΗ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ»

Ως εκπαιδεύτρια, πιστεύεις ότι είναι σημαντικό, οι γυναίκες στην εποχή μας να γνωρίζουν από αυτοάμυνα;
«Θεωρώ επιτακτική ανάγκη να ενταχθεί η αυτοάμυνα, ενδεχομένως στα πλαίσια του μαθήματος της φυσικής αγωγής στα σχολεία. Δεν υπάρχει κάμια αμφιβολία ότι ζούμε σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες και επικίνδυνες , δυστυχώς , μόλις χθες είχαμε στη χώρα μας το 20οό περιστατικό γυναικοκτονίας μέσα στην τελευταία διετία. Η αυτοάμυνα δεν είναι άθλημα. Δεν έχει όρους. Οι επιθέσεις δεν γίνονται σε ελεγχόμενο από το θύμα περιβαλλον. Η αυτοάμυνα είναι ο τρόπος να αμυνθείς με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσον, τη στιγμή ακριβώς που δέχεσαι άδικη και αιφνιδιαστική επίθεση. Είναι όλες οι τακτικές , όλες οι κινήσεις θα πρέπει να προβείς με σκοπό να σώσεις της ζωή σου.

Δυστυχώς τα περιστατικά μπούλιγκ εχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Βιώνουμε καθημερινά τα δυσάρεστα αποτελέσματα τους και πιστεύω πως είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή να θεσμοθετηθεί η εκμάθηση τεχνικών αυτοάμυνας στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Επίσης και σε επίπεδο δήμων θα πρέπει σε μόνιμη βάση να ενταχθούν δωρεάν προγράμματα εκμάθησης αυτοάμυνας, μάλιστα υπάρχουν κάποιοι δήμοι που ήδη παρέχουν τη δυνατότητα αυτή στους δημότες τους. Ίσως θα πρέπει και η Πολιτική Προστασία να εντάξει στο πρόγραμμά της τέτοιες δράσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, που να αφορούν όλες τις ηλικίες πολιτών. Όπως μαθαίνουμε πρώτες βοήθειες και κάρπα, να διδασκόμαστε και αυτοάμυνα και το νομοθετικό πλαίσιο, πού αρχίζει δηλαδή και που τελειώνει η νόμιμη αυτοάμυνα».

«ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΑΣ»

Ποια είναι η πιο ευχάριστη στιγμή με τα παιδιά σου;
«Η πιο ευχάριστη στιγμή είναι στο τέλος της ημέρας, που συγκεντρωνόμαστε όλοι στο σπίτι. Ο καθένας αναφέρει τις ευχάριστες ή δυσάρεστες εμπειρίες του, πολλές φορές τα παιδιά ζήτανε κάποια βοήθεια στα μαθήματά τους, γίνεται συζήτηση γύρω από ζητήματα που τους απασχολούν. Είναι απίστευτος ο ρύθμος που μεγαλώνουν κι εξελίσσονται σε ένα περιβάλλον που αλλάζει καθημερινά, με πολλές προκλήσεις και καταιγισμό πληροφοριών.

Τα παιδιά σήμερα έχουν πολλές υποχρεώσεις, δραστηριότητες ελεγχόμενες, αλλά δεν υπάρχουν οι αλάνες που είχαμε παλιά, να εκτονωνόνται,με την έννοια της λαϊκής γειτονιάς. Οφείλουμε, πιστεύω, ως γονείς, να τα βοηθάμε, να τα διδάσκουμε με το παράδειγμά μας και όχι με όγκο συμβουλών, να μην τα συγκρίνουμε, ούτε μεταξύ τους, ούτε με πρότυπα αμφιλεγόμενης προέλευσης. Να τα ενθαρρύνουμε, να εκφράζονται και να μην τα πιέζουμε πολύ με τα μαθήματα. Αυτό προσπαθώ να περάσω στα δικά μου παιδιά».

«ΜΗΤΕΡΑ: ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ»

Τι μήνυμα στέλνεις για τη γιορτή της μητέρας;

«Θα ήθελα να παραθέσω κάτι που διάβασα πρόσφατα και κατά τη γνώμη μου αποδίδει το νόημα της γιορτινής ημέρας. Είναι λόγια του Αρχιμανδρίτη Αθανάσιου Μίσσου:

“Πώς κλίνεται το ρήμα Μητέρα”
-Μα…δεν είναι ρήμα…
-Είσαι σίγουρη; ΑΓΑΠΩ, κάνω, προσφέρω, ακούω,αντιμετωπίζω,χαίρομαι, κλαίω, αγκαλιάζω, χαϊδεύω, νοιώθω, φροντίζω, ξενυχτώ, προστατεύω, διδάσκω, συνοδεύω, υπενθυμίζω, δικαιολογώ,υποχωρώ, διαβάζω, καθαρίζω,
μαγειρεύω, ταϊζω, ξαναξενυχτώ,ουρλιάζω, ψιθυρίζω, τραγουδώ χαμογέλω,τρέχω, εκπαιδεύω, κατανοώ, συγχωρώ,υφίσταμαι, ανακουφίζω, συμβουλεύω, ΑΓΑΠΩ.
-Έχεις δίκιο.ΜΗΤΕΡΑ δεν ειναι μόνο ενα ρήμα, αλλά ΟΛΑ ΤΑ ΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ».

Διαβάστε επίσης

Καλά τα νέα για τον 17χρονο Βασίλη που διασωληνώθηκε αφού τον πάτησε αγέλη αλόγων μετά από τροχαίο [3]

SMS “βόμβα” Δασκαλάκη – Πισπιρίγκου: “Σε κάθε χωρισμό χάνουμε ένα παιδί;”- Στο φως όλες οι συνομιλίες [4]

Με τον Πλεύρη θα συναντηθούν οι γονείς της 3χρονης Κατερίνας – Οι καταγγελίες και τα στοιχεία “φωτιά” για την υπόθεση [5]