Έλια Παπανικολάου: «Όταν ο μπαμπάς ανακοίνωσε δημόσια ότι έχω αυτισμό εγώ του έδινα δύναμη»

Έλια Παπανικολάου

Ο Δημήτρης Παπανικολάου, η Έλια και η κόρη τους Άρια μιλούν για την οικογένειά τους και τον αυτισμό.

Ο Δημήτρης, η Έλια και η κόρη τους Άρια Παπανικολάου, μίλησαν πρόσφατα στην εκπομπή The Break για τη ζωή τους αφού διαγνώστηκαν, τόσο ο παλαίμαχος μπασκεμπολίστας όσο και η κόρη του, με αυτισμό.

«Δεν είμαστε τέλειοι. Καμία οικογένεια δεν είναι τέλεια, έτσι και εμείς. Αλλά ο καθένας με τα ελαττώματά του, είμαστε μαζί από το 2000 και κοντεύουμε στο 2024. Για να υπάρχει αυτή η σύνδεση ακόμη υπάρχει κάτι δυνατότερο από τον ακραίο έρωτα που στο τέλος δεν μένει τίποτα» είπε αρχικά ο Δημήτρης Παπανικολάου με τη σύζυγό του, Έλια να προσθέτει:

«Αρχικά ήταν ένα μεγάλο σοκ, δεν ξέραμε καν τι σημαίνει αυτό. Δεν το περιμέναμε γιατί δεν είχε μια έντονη διαφορετικότητα από τα άλλα παιδιά. Ξεκινήσαμε τις διαγνώσεις σύμφωνα με τη σύσταση του παιδικού σταθμού».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε για τη στιγμή της αποκάλυψης του αυτισμού:

«Στην αρχή είναι σαν να σε πατάει ένα τρένο γιατί φοβάσαι τη λέξη. Ακόμη και εγώ έκανα 12-13 χρόνια να πω την λέξη “αυτισμός”. Όταν συμβεί κάτι στο σπίτι έρχεται το σοκ, μετά ο αγώνας και μετά η αποδοχή. Είμαστε στο τρίτο στάδιο! Υπάρχουν πολλοί ακόμη και σήμερα που αρνούνται να την πούνε την λέξη “αυτισμός”. Οι μπαμπάδες είναι συνήθως σε άρνηση. Δεν έχουμε κάποια ασθένεια, δεν κολλάμε κανέναν. Όσο πιο νωρίς το αντιμετωπίσεις, τόσο πιο νωρίς θα βοηθήσεις το παιδί σου. Υπήρξαν άνθρωποι που ξεκόψανε και άλλους που ξεκόψαμε εμείς. Δεν δεχόμαστε κάποιον στον κύκλο μας να μας μιλάει περί ανέμων και υδάτων και δεν θα έχει φροντίσει το παιδί του να κάνει παρέα με το παιδί μου».

Η Έλια Παπανικολάου πρόσθεσε:

«Δίνει τη ζωή του για την Άρια! Το μόνο “ελάττωμα” είναι ότι η Άρια κάνει κουμάντο, δεν μπορεί να της επιβληθεί. Από την πρώτη μέρα που τον γνώρισα ήταν διαφορετικός και αυτό μου άρεσε. Δεν ήξερα καν ότι μπορεί να είναι στο φάσμα. Ήταν πάντα διαφορετικός και αυτό με τράβηξε».

Η κόρη τους Άρια είπε από την πλευρά της:

«Στην αρχή ένιωθα ότι ήμουν σε ένα κλουβί και δεν ήξερα τι να πω αλλά απελευθερώθηκα. Στο TikTok κάνουμε βίντεο για να προειδοποιήσουμε τους άλλους για τον αυτισμό. Με στηρίζουν πάντα. Δεν είναι μόνο control parents. Πάλι καλά που γεννήθηκα εδώ! Έχω αυτοπεποίθηση και δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι για μένα. Θέλω να βάλω τη φωνή μου σε ιαπωνέζικα άνιμε και ηθοποιούς σε ταινίες. Ο αυτισμός είναι η δύναμή μου. Μιλάω 10 γλώσσες και τραγουδάω σε πολλές. Δεν ήξερα ότι είχε αυτισμό ο μπαμπάς μου, δεν μου το είχε πει. Ήθελα να το ξέρει ο κόσμος γιατί δεν θέλω να υποφέρει κανείς ποτέ ξανά. Είμαι πάρα πολύ δυνατή».

Διαβάστε επίσης: 

Ποιο σημείο του παιδικού προσώπου αποκαλύπτει τη διαταραχή του αυτισμού

Γιατί το παιδί κλείνει τα αυτιά του; Είναι σημάδι αυτισμού;