Ελλειμματική προσοχή: Θα μπορούσε να διαγνωσθεί με αξονική εγκεφάλου;

doctor-looking-at-brain-scansΌλα δείχνουν ότι πολύ σύντομα οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να διαγνώσουν το σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας στα παιδιά με μια απλή αξονική τομογραφία σάρωσης του εγκεφάλου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Η σημαντική ανακάλυψη έγινε αφότου οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι των παιδιών και των εφήβων που πάσχουν από τη διαταραχή αναπτύσσονται πιο αργά σε σχέση με άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι οι συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών δικτύων τους είναι λιγότερο ανεπτυγμένες.

Τα δίκτυα του εγκεφάλου είναι ένα σύμπλεγμα από «μονοπάτια» που σχηματίζονται στον εγκέφαλο καθώς αναπτύσσεται. Διαφορετικές πορείες ελέγχουν διαφορετικές διαδικασίες όπως η ανάλυση μιας εικόνας ή η ανάκληση μιας ανάμνησης. Διαφορετικά δίκτυα του εγκεφάλου συνδέονται μεταξύ τους για να εκτελέσουν μια συγκεκριμένη λειτουργία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι εγκέφαλοι των παιδιών με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) παρουσίασαν λιγότερο ώριμες συνδέσεις ανάμεσα στο δίκτυο του εγκεφάλου που ελέγχει τις εσωτερικές σκέψεις και σε εκείνο που επιτρέπει σε ένα άτομο να επικεντρωθεί σε εξωτερικές εργασίες. Αυτή η υστέρηση θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι άνθρωποι με ΔΕΠΥ διασπώνται εύκολα ή αγωνίζονται για να παραμείνουν συγκεντρωμένοι.

Τα νέα αυτά ευρήματα μπορεί στο μέλλον να επιτρέψουν στους γιατρούς τη χρήση αξονικής τομογραφίας σάρωσης του εγκεφάλου, για να μπορέσουν να διαγνώσουν τη διαταραχή και να παρακολουθούν πόσο καλά οι ασθενείς ανταποκρίνονται στη θεραπεία, όπως αναφέρει ο Dr. Chandra Sripada από το τμήμα ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Michigan.