Έλληνες μαθητές διεκδικούν την πρωτιά στον τελικό του πανευρωπαϊκού διαγωνισμού εκτόξευσης μικροδορυφόρου «Cansat»

Στον Ευρωπαϊκό μαθητικό διαγωνισμό 2016 European Cansat Competition (Cansats in Europe), που διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) τον Ιούνιο στο Santa Cruz στην Πορτογαλία, θα συμμετάσχει η ομάδα DIASAT των μαθητών της Α’ και Β’ Λυκείου του Γενικού Λυκείου Γαζίου «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος».

Η ομάδα DIASat, κατάφερε με την πρωτότυπη πρότασή της να ξεχωρίσει και να είναι μια από τις 3 μόλις ομάδες που επιλέχτηκαν από κορυφαία σχολεία 10 χωρών που δεν έχουν ακόμα Εθνικό Διαγωνισμό, για να διαγωνιστούν στην τελική φάση, μαζί με τις υπόλοιπες 12 πρωταθλήτριες εθνικές ομάδες των υπόλοιπων μελών της ESA.

Στη σύνθεση της DIASat περιλαμβάνονται από την Α’ Λυκείου: η Μαρία Χριστοφοράκη, αρχηγός ομάδας και υπεύθυνη για το σταθμό εδάφους, την ανάλυση των δεδομένων και τη δημιουργία παρουσιάσεων, η Ειρήνη Χαριτάκη, υπεύθυνη για την επικοινωνία με τους χορηγούς, τη σχεδίαση γραφικών και την ενημέρωση των κοινωνικών δικτύων, η Άρτεμις Αθανασάκη, υπεύθυνη για τη θεωρητική τεκμηρίωση, το συντονισμό και την προβολή της εργασίας στα ΜΜΕ και ο Μάνος Σκυβαλάκης, υπεύθυνος για το σχεδιασμό του δορυφόρου και την κατασκευή της κεραίας και του αλεξίπτωτου. Από τη Β’ Λυκείου συμμετέχουν: ο Γιώργος Ανδρουλάκης, υπεύθυνος για το σχεδιασμό της δομής και τη συναρμολόγηση του δορυφόρου, τις προσομοιώσεις και τα πειράματα και ο Θεόφιλος Ζαϊμάκης, υπεύθυνος για το λογισμικό και τον προγραμματισμό των μικροελεγκτών, την έρευνα αγοράς και την προμήθεια των ηλεκτρονικών. Την επιστημονική καθοδήγηση της ομάδας και την επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος έχει αναλάβει ο καθηγητής Φυσικής κ. Αστρινός Τσουτσουδάκης που συμμετέχει για 2η φορά στο διαγωνισμό.

Η DIASAT, δεν αποτελεί την πρώτη ελληνική ομάδα που έχει συμμετάσχει στον διαγωνισμό αυτό. Χαρακτηριστικά, στο 2014 European Cansat Competition στη Νορβηγία, η ομάδα Aristarchus του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης κατέκτησε τη 2η θέση στην κατηγορία προχωρημένων ( το 2012 είχε επίσης κατακτήσει τη 2η θέση και το 2010 είχε πάρει έπαινο καινοτομίας), ενώ στην ομάδα ViannoSat από την Κρήτη απονεμήθηκε έπαινος για τη μικρότερη ομάδα που ολοκλήρωσε την αποστολή.

1601480_586997914713536_783107352_n

Ας γνωρίσουμε τον  διαγωνισμό Cansat και την αποστολή της DIASat

Ο διαγωνισμός Cansat, σύντμηση των λέξεων Can (κονσέρβα) και Satellite (δορυφόρος), αποτελεί μια πρωτοβουλία της ESA για την ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τις επιστήμες STEM (Φυσικές Επιστήμες, Νέες Τεχνολογίες, Μηχανική και Μαθηματικά) και την εξοικείωσή τους με τη διαστημική βιομηχανία.

Στα πλαίσιά του, που αποτελεί μια προσομοίωση εκτόξευσης ενός μικροδορυφόρου με κατάλληλα διαμορφωμένο πύραυλο που επιταχύνει μέχρι την ταχύτητα των 544 Km/h μέσα σε μόλις 2 δευτερόλεπτα φτάνοντας σε ύψος περίπου 1000-1200 μέτρων από όπου και απελευθερώνεται, οι ομάδες καλούνται να επιλέξουν και να συναρμολογήσουν τα ηλεκτρονικά μέρη του δορυφόρου, σε μέγεθος αλουμινένιου κουτιού σόδας με συνολικό βάρος που να μην υπερβαίνει τα 350 γραμμάρια., να προγραμματίσουν και να ελέγξουν τη λειτουργία του μικροϋπολογιστή, να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν το σύστημα ασφαλούς προσεδάφισης, τις κεραίες εκπομπής και λήψης, και τέλος να επιλέξουν και να διεκπεραιώσουν τη δευτερεύουσα αποστολή. Επίσης, οι ομάδες θα πρέπει να είναι σε θέση να μετρήσουν τη θερμοκρασία και την βαρομετρική πίεση, να υπολογίσουν το ύψος, την ταχύτητα καθόδου και την επιτάχυνση και να δημιουργήσουν αντίστοιχα διαγράμματα σε συνάρτηση με το χρόνο. Ως δευτερεύουσα αποστολή, η ομάδα DIASat έχει επιλέξει την προσομοίωση ανίχνευσης κατάλληλου μικροκλίματος και μέτρησης εδαφικών παραμέτρων σε άλλο πλανήτη ή ουράνιο σώμα μέσα στη ζώνης Goldilocks του ηλιακού μας συστήματος, ενώ στη συνέχεια θα προτείνουν την εισαγωγή για καλλιέργεια συγκεκριμένων φυτών που θα μπορούν να ξεκινήσουν τη γεωπλασία σε αναμονή μελλοντικού αποικισμού από τον άνθρωπο.

Το θεωρητικό μέρος της εργασίας αναμένεται να παρουσιαστεί και στο 5ο Μαθητικό Συνέδριο Επιστήμης και Τεχνολογίας ACSTAC 2016, στη Θεσσαλονίκη στις 4-6 Μαρτίου 2016, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε συνεργασία με το CERN και την Ένωση Φυσικών Ευρώπης.

CanSats_recovered_during_the_2015_European_Competition_node_full_image_2