- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Έλληνες του εξωτερικού αποκαλύπτουν: Χρήση μάσκας από τα παιδιά στην Κίνα και δωρεάν τεστ στους εκπαιδευτικούς της Γερμανίας

Όσο στην Ελλάδα διχαζόμαστε -για ακόμα μια φορά- για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να φορούν τα παιδιά μάσκα στα σχολεία και όσο γκρινιάζουμε για το γεγονός, ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στα σχολεία χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τους, χώρες που επλήγησαν σοβαρότατα από την πανδημία παίρνουν τα δικά τους μέτρα αναφορικά με τη νέα σχολική σεζόν.

Πρόσφατα φέραμε το παράδειγμα της Ιταλίας [1]. Σήμερα έχουμε δύο πραγματικές μαρτυρίες Ελλήνων που ζουν στην Κίνα και την Γερμανία, οι οποίοι μας μεταφέρουν την εμπειρία τους από την back-to-school περίοδο εκεί. Αξίζει να τους ακούσουμε, ώστε να μάθουμε τι συμβαίνει στον πλανήτη -και σε χώρες παραδοσιακά πιο οργανωμένες από την δική μας.

Ποιος ξέρει, ίσως καταφέρουμε να ακολουθήσουμε και εμείς τα θετικά τους παραδείγματα:

“Κάθε βράδυ γίνεται ἀγώνας για να βουρτσίσει ὁ μικρός τα δόντια του, ἀλλα ούτε μία ϕορ δεν γκρίνιαξε για την σωτήρια μάσκα”

Ο κ. Γιώργος Σιβίλογλου ζει με την οικογένειά του στην Κίνα, ενώ διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Σεντσέν (Southern University of Science and Technology, Shenzhen, China). Έχει έναν γιο, ηλικίας 4,5 ετών, στον οποίον αναφέρεται στην παρακάτω ανάρτησή του, στην οποία περιγράφει το τι συμβαίνει στο Νηπιαγωγείο εκεί, αλλά και στο πώς αντιμετωπίζουν μικροί και μεγάλοι την υποχρεωτική χρήση μάσκας:

Δείτε την αρχική ανάρτηση του κ. Σιβίλογλου εδώ:

3 μικρὰ σχόλια.1. Ἡ πανδημία πέτυχε τὸν μικρὸ στὴν πρώτη του τάξη στὸ νηπιαγωγεῖο. (Στὴν Κίνα τὸ νηπιαγωγεῖο ἔχει 3…

Gepostet von Georgios Siviloglou [2] am Donnerstag, 20. August 2020 [3]

“Μπορεί να κάνουμε καμιά παρατήρηση για μύτες που ξεφεύγουν, αλλά θεωρείται δεδομένη η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και δεν υπάρχει συζήτηση γι’ αυτό. Ούτε γκρίνια από γονείς.”

Η κ. Τσαμπίκα Καράκιζα είναι απόφοιτος του τμήματος Η­λε­κτρο­λό­γων Μη­χα­νι­κών και Μηχ/κών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με μεταπτυχιακό από το ΕΚΠΑ στην Επικοινωνία και τα ΜΜΕ και από το 2006 διδάσκει στο Παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ωστόσο τελευταία ζει και διδάσκει στη Γερμανία. Στην τελευταία ανάρτησή της, η ίδια περιγράφει πώς προλαμβάνει το γερμανικό κράτος τον κίνδυνο διάδοσης Covid-19 στα σχολεία με δωρεάν τεστ στους εκπαιδευτικούς μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η δε χρήση μάσκας θεωρείται αυτονόητη και εφαρμόζεται ήδη μία εβδομάδα τώρα που έχουν ανοίξει τα σχολεία, χωρίς γκρίνιες από γονείς και μαθητές:

“Σήμερα ήρθε στο σχολείο μας ιατρικό συνεργείο, προληπτικά, και κάναμε οι εκπαιδευτικοί το τεστ για τον ιό. Δωρεάν. Το συνεργείο θα έρχεται κάθε 14 ημέρες και θα επαναλαμβάνει το τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η δωρεάν αυτή παροχή ισχύει για τους εκπαιδευτικούς όλων των σχολείων της Γερμανίας.

Το μοντέλο περιλαμβάνει επίσης υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους, μαθητές και εκπαιδευτικούς, όλες τις ώρες, μαθήματος και διαλείμματος. Τα παιδιά συνηθίζουν αμέσως, έχουμε ήδη κλείσει μια εβδομάδα κανονικής λειτουργίας. Μπορεί να κάνουμε καμιά παρατήρηση για μύτες που ξεφεύγουν, αλλά θεωρείται δεδομένη η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και δεν υπάρχει συζήτηση γι’ αυτό. Ούτε γκρίνια από γονείς. Ακόμα κι αν τα παιδιά έρχονται από το σπίτι με διάφορες απόψεις, αυτές δεν γίνονται στάσεις, όταν στο σχολείο από τον διευθυντή μέχρι τον τελευταίο εκπαιδευτικό τηρείται η χρήση της μάσκας και απαιτείται το ίδιο και από τα παιδιά για να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον, όχι μόνο εμείς αυτά. Αλλιώς δεν πείθεις, παρά μόνο με ότι κάνεις.”

Δείτε την αρχική ανάρτηση της κ. Καράκιζα εδώ:

Σήμερα ήρθε στο σχολείο μας ιατρικό συνεργείο, προληπτικά, και κάναμε οι εκπαιδευτικοί το τεστ για τον ιό. Δωρεάν. Το…

Gepostet von Tsampika Karakiza [4] am Donnerstag, 20. August 2020 [5]