Αρχική Καλοκαιρινός Οδηγός Επιβίωσης Ελληνική εφαρμογή προβλέπει τις ώρες υψηλού κινδύνου για επιδρομές των κουνουπιών- Δείτε τι ισχύει για τη δική σας περιοχή

Ελληνική εφαρμογή προβλέπει τις ώρες υψηλού κινδύνου για επιδρομές των κουνουπιών- Δείτε τι ισχύει για τη δική σας περιοχή

mosquitoΗ καλή είδηση της ημέρας έχει ελληνικό χρώμα καθώς Έλληνες ερευνητές ανέπτυξαν για πρώτη φορά στη χώρα μας μια διαδικτυακή εφαρμογή με σκοπό την πρόβλεψη της δραστηριότητας των κουνουπιών ημέρα με την ημέρα σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, δημιούργησαν την εφαρμογή conops.gr  που δείχνει ανά περιοχή, τις ώρες που θα «επιτεθούν» τα κουνούπια.

drasthriothtaΟ δείκτης δραστηριότητας των κουνουπιών είναι στην ιστοσελίδα http://www.conops.gr/weather/και για την εξαγωγή του χρησιμοποιούνται μετεωρολογικά δεδομένα θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας και ανέμου που προέρχονται από τις προγνώσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Οι ερευνητές λαμβάνουν υπόψη τους τη θερμοκρασία – οι ιδανικές θερμοκρασίες για το πέταγμα των κουνουπιών είναι 20-25 βαθμοί Κελσίου και γι αυτόν το λόγο άλλωστε τα περισσότερα κουνούπια εμφανίζονται τη νύχτα – της σχετικής υγρασίας η οποία πρέπει να είναι σε επίπεδα άνω του 60% -, αλλά και του ανέμου. Όταν οι άνεμοι είναι πάνω από 4 Μποφόρ (άνω των 20 χιλιομέτρων/ώρα), τα κουνούπια δεν πετούν.

Ο δείκτης χρησιμοποιεί μετεωρολογικά δεδομένα θερμοκρασίας, σχετικής υγρασίας, ταχύτητας ανέμου και βροχόπτωσης που προέρχονται από τις προγνώσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και δίνονται στην ιστοσελίδα www.meteo.gr. Ο δείκτης ισχύει μόνο σε εξωτερικούς χώρους εκτεθειμένους στις καιρικές συνθήκες και εξαρτάται από το ανάγλυφο μιας περιοχής, την αφθονία κατάλληλων ενδιαιτημάτων (εστίες ανάπτυξης κουνουπιών), τα είδη των κουνουπιών που υπάρχουν σε κάθε περιοχή (π.χ. Ασιατικό κουνούπι τίγρης, ανωφελή κουνούπια (γένος Anopheles)) καθώς και από τα προγράμματα καταπολέμησης που πραγματοποιούνται σε κάθε περιοχή (σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης).

Δείτε την δραστηριότητα τωνκουνουπιών στην περιοχή σας πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.conops.gr/weather/ και επιλέγοντας το νομό και την πόλη στη οποία υπάγεστε.

koynoypia_αθηνα


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.