Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων: Με καθαρά χέρια «χτυπάμε» τα μικρόβια

Doctors Hospital Corridor Nurse Pushing Gurney Stretcher Bed

Η Υγιεινή των Χεριών συγχρόνως με την εφαρμογή από τους επαγγελματίες υγείας  μιας σειράς από «Δέσμες μέτρων για την πρόληψη λοιμώξεων από παρεμβατικούς χειρισμούς (Bundles)» αποτελούν τα βασικότερα μέτρα πρόληψης της διασποράς των νοσοκομειακών μικροοργανισμών.

Δύο στους δέκα ασθενείς, που εισάγονται στα νοσοκομεία, προσβάλλονται από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, οι οποίες αποτελούν παγκοσμίως την τέταρτη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο και τα δυστυχήματα.

Παρά τις εξελίξεις στο χώρο της καταπολέμησης των λοιμώξεων, όπως βελτίωση αερισμού χειρουργείων, αποστείρωση, χειρουργικές μέθοδοι κ.ά, οι θάνατοι οι προερχόμενοι από λοιμώξεις στα χειρουργεία είναι μεγάλοι σε αριθμό.

Αυτό μερικώς μπορεί να οφείλεται στην ανάπτυξη μικροβίων με αυξημένη αντίσταση στην καταπολέμησή τους, καθώς και στο γεγονός ότι αυξήθηκε ο αριθμός των ασθενών προχωρημένης ηλικίας, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ήδη καταβεβλημένο.

Ιδιαίτερα για τη μετεγχειρητική λοίμωξη ένας από τους βασικούς παράγοντες, που έχουν ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξή της είναι η μακροχρόνια παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα που διανύουμε αποτελεί ένα πραγματικά κομβικό σημείο για την εξέλιξη των λοιμώξεων, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Στην Ελλάδα, το υπάρχον μοντέλο πρόληψης και αντιμετώπισης των νοσοκομειακών λοιμώξεων αναθεωρείται με βάση τη νέα Υπουργική Απόφαση για τον έλεγχο και την πρόληψή τους, στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Εταιρεία Ελέγχου Λοιμώξεων (Ε.Ε.Ε.Λ.) διοργανώνει εφέτος το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων, με θέμα «Έλεγχος Λοιμώξεων – Ασφάλεια Ασθενών: Γεφυρώνοντας το Χάσμα», στις 6 – 7 Νοεμβρίου 2014 στην Αθήνα (ξενοδοχείο Royal Olympic).

Πρόκειται για ένα σημαντικό επιστημονικό γεγονός, στο οποίο θα συμμετάσχουν έγκριτοι ειδικοί και διακεκριμένοι επιστήμονες, πρωτοπόροι σε θέματα Δημόσιας Υγείας, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, οι οποίοι έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στο συστηματικό σχεδιασμό αποτελεσματικών στρατηγικών για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, καθώς και για την έγκυρη σχετική ενημέρωση φορέων και πολιτών. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου έχουν προγραμματιστεί διαλέξεις, συζητήσεις σε θέματα ενδιαφέροντος και στρογγυλά τραπέζια στοχευμένα σε σύγχρονα επιστημονικά πεδία που αφορούν μεγάλο αριθμό ιατρικών ειδικοτήτων, όπως Παθολόγους, Λοιμωξιολόγους, Πνευμονολόγους, Παιδιάτρους κ.λπ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) από το 2005 έχει κατατάξει την υγιεινή των χεριών στα βασικότερα μέτρα πρόληψης και οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ευαισθητοποίηση και συμμόρφωση όχι μόνο των επαγγελματιών υγείας αλλά και του κοινού, με στόχο την προάσπιση της υγείας και της ασφάλειας των ασθενών στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας.

«Δυστυχώς, δεν είναι αυτονόητο και σε διεθνές επίπεδο οι προσπάθειες είναι επίμονες» ανέφερε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελέγχου Λοιμώξεων (6-7 Νοεμβρίου στην Αθήνα), η Φλώρα Κοντοπίδου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Ελέγχου Λοιμώξεων (ΕΕΕΛ).

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Γεώργιο Σαράγλου, η ΕΕΕΛ έχει στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων της την προώθηση της υγιεινής των χεριών μέσα από τη δημιουργία ενός δικτύου επαγγελματιών υγείας που θα προωθούν ενεργά την εφαρμογή της.

«Τα μικρόβια τα φέρουν οι ασθενείς στο νοσοκομείο και η διασπορά τους γίνεται από τους ανθρώπους μέσα στο νοσοκομείο» ανέφερε ο κ. Σαράγλου, γι’ αυτό άλλωστε παρατηρούνται σχεδόν ίδια ποσοστά νοσοκομειακών λοιμώξεων σε σύγχρονα και παλαιά νοσοκομεία, προσθέτοντας ότι το θέμα δεν είναι η υποδομή αλλά η συμμόρφωση των επαγγελματιών υγείας και η προσαρμογή τους σε νέα δεδομένα.
Όπως υπογράμμισαν οι ομιλητές του Δ.Σ. της ΕΕΕΛ, η εκδήλωση αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς τα νέα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα, στην Ελλάδα και διεθνώς, υπαγορεύουν την επεξεργασία νέων παραμέτρων, την εξεύρεση σύγχρονων και αποτελεσματικών λύσεων και την εφαρμογή επιστημονικά τεκμηριωμένων και εφικτών μεθόδων και πρακτικών, στο τεράστιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Η συμμόρφωση στις ασφαλείς ιατρονοσηλευτικές πρακτικές, όπως η πιο απλή, αλλά και βασική της Υγιεινής των χεριών, αποτελεί το πρώτο σκαλοπάτι στη γεφύρωση του χάσματος.

 
Για το λόγο αυτόν, η θεματολογία στηρίζεται στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας, στην ενημέρωσή τους για τα σύγχρονα τρέχοντα θέματα δημόσιας υγείας, στην διαδραστική ανταλλαγή απόψεων και στην παροχή εργαλείων -με τα κλινικά φροντιστήρια – για την ενσωμάτωση της πρόληψης στην καθημερινή κλινική πρακτική. Το Συνέδριο φιλοδοξεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για να αναδειχθούν τα προβλήματα και να συζητηθούν οι λύσεις που θα βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στο χώρο του ελέγχου λοιμώξεων.

Ε