Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων: Η φετινή έξαρση της γρίπης και οι μη αναμενόμενοι θάνατοι, το προσφυγικό και οι λοιμώξεις που μπορούν να μεταδοθούν

Με αυξημένο το ενδιαφέρον για τις λοιμώξεις που μπορούν να μεταδοθούν στους πολίτες λόγω της μεγάλης ροής προσφύγων στη χώρα μας, θα πραγματοποιηθεί το 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, που θα λάβει χώρα από τις 4 – 6 Μαρτίου στο Ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, θα ανακοινωθούν επιστημονικές εργασίες στο αντικείμενο των λοιμώξεων που διαχρονικά αλλά και την τρέχουσα περίοδο απασχολούν τόσο την επιστημονική κοινότητα όσο και το κοινωνικό σύνολο, γενικότερα, δίνοντας έμφαση σε θέματα που αφορούν τη φετινή έξαρση της γρίπης και τη φάση στην οποία βρίσκεται τώρα, αλλά και το πρόβλημα της μετάδοσης λοιμώξεων λόγω της προσφυγικής κρίσης και της διέλευσης προσφύγων και μεταναστών από τη χώρα μας.

Α. Γρίπη

Η τρέχουσα επιδημία με 135 μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένους θανάτους – από 394 σοβαρά επιβεβαιωμένα κρούσματα – (μέση ηλικία 56 έτη, 25% χωρίς τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου), ιδίως με το επιδημικό στέλεχος Α (Η1Ν1) που βρίσκεται σε έξαρση την περίοδο αυτή, έχει φέρει στην επιφάνεια ένα διαχρονικό αλλά εξαιρετικά σημαντικό πρόβλημα: την εξαιρετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του γενικού πληθυσμού που κυμαίνεται σε σχεδόν μονοψήφια ποσοστά. Το ίδιο δυστυχώς – ποσοστό κάλυψης – παρατηρείται και στους επαγγελματίες υγείας.
Το εμβόλιο είναι ασφαλές και παρέχει σημαντική κάλυψη για το στέλεχος Η1Ν1 που ευθύνεται για αρκετούς μη αναμενόμενους θανάτους, μη εμβολιασθέντων ατόμων. Επιπροσθέτως, η νοσοκομειακή γρίπη αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα, ηλικιωμένους και νεογνά. Επιδημίες έχουν καταγραφεί σε διάφορους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, με δυσκολία εξεύρεσης κλίνης στις ΜΕΘ και υψηλό κόστος λόγω επιπλέον διαγνωστικών εξετάσεων, θεραπείας, και παράταση νοσηλείας.
Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο αποτελεσματικό και οικονομικό μέτρο πρόληψης, αλλά δυστυχώς εφαρμόζεται πλημμελέστατα στη χώρα μας. Ένα άλλο παράπλευρο πρόβλημα που δημιουργεί η γρίπη είναι η άσκοπη υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, η οποία εκτός των άλλων προβλημάτων που προκαλεί (κόστος,παρενέργειες) διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο της μικροβιακής αντοχής που δυστυχώς στη χώρα μας έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία.

Β. Λοιμώξεις που μπορούν να μεταδοθούν από το τεράστιο μεταναστευτικό και προσφυγικό κύμα.

Φυματίωση

Τονίζοντας το γεγονός ότι οι Σύροι πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας προέρχονται από μία περιοχή με ένα καλό επίπεδο υγείας των πολιτών, δεν πρέπει να φοβόμαστε ότι θα μεταδώσουν ασθένειες. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η πολυανθεκτική φυματίωση, η οποία εμφανίζεται εδώ και χρόνια στα ελληνικά νοσοκομεία από μετανάστες που έρχονται από Μπαγκλαντές, Ινδία, Πακιστάν. Η συγκεκριμένη λοίμωξη:

1. ενδημούσε και ενδημεί σε πολλές από τις χώρες προέλευσης των προσφυγικών ροών
2. μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα λόγω της φύσης του μικροβίου
3. είναι ανθεκτική στα συνήθη αντιφυματικά φάρμακα
Λόγω των πολύ κακών συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής των ατόμων αυτών, η φυματίωση μπορεί να αναζωπυρωθεί. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία. Απαιτείται οργανωμένος υγειονομικός έλεγχος και επείγουσα υγειονομική φροντίδα.

Γ. Ηπατίτιδα C

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 175.000 άτομα με χρόνια ηπατίτιδα C από τους οποίους το 80% δεν το γνωρίζουν. Αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο ήπατος. Μέχρι πρότινος, η θεραπεία ήταν δύσκολη και αναποτελεσματική. Τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί ένα τεράστιο επιστημονικό βήμα που αφορά την σχεδόν πλήρη ίαση της χρόνιας ηπατίτιδας C, η οποία αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Οι τρέχουσες θεραπείες είναι πλέον:
1. εύκολες στη χορήγηση
2. βραχυχρόνιες
3. εξαιρετικά αποτελεσματικές

Για το λόγο αυτό σε πολλές (ακόμη και αναπτυσσόμενες) χώρες, έχει τεθεί σαν ρεαλιστικός στόχος η εκρίζωση της νόσου μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια. Όμως η μεγάλη αύτη επιστημονική ανακάλυψη προσκρούει σε ένα αρνητικό στοιχείο: το εξαιρετικά υψηλό κόστος της θεραπείας το όποιο στην συγκεκριμένη δυσμενή οικονομική συγκυρία απαιτεί το σχεδιασμό εξαιρετικά περίπλοκων πολιτικών υγείας.