Αρχική Infokids Υγεία Εμμανουήλ Σφακιανάκης: "Η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν χαρίζεται σε κανέναν. Η παιδοφιλία στην Ελλάδα δεν έχει μέλλον."

Εμμανουήλ Σφακιανάκης: "Η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν χαρίζεται σε κανέναν. Η παιδοφιλία στην Ελλάδα δεν έχει μέλλον."

11-1-2013 3-38-33 PM

Στα πλαίσια του 3ου Πανελλήνιου Διεπιστημονικού Συνεδρίου e-life για την πρόληψη και αντιμετώπιση διαδικτυακών συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, ο Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, διευθυντής υποδιεύθυνσης δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, ο οποίος βραβεύτηκε για το έργο του κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης, σε μια παθιασμένη ομιλία έκρουσε τον κώδωνα του πολύ υπαρκτού και σοβαρού κινδύνου που διατρέχουν ιδίως τα παιδιά και οι νέοι από την τρομακτική εξάπλωση του διαδικτύου και την αλόγιστη πλέον χρήση του. Είναι χαρακτηριστικό ότι 204.000.000 e-mails ανταλλάσσονται μέσα σε 1 λεπτό.

Όπως τόνισε ο κ. Σφακιανάκης, η χώρα μας έχει τα πρωτεία στη χρήση του facebook, αφού ο μέσος χρόνος απασχόλησης σε αυτό το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης ξεπερνά τις 2,5 ώρες. Μάλιστα, 97% των νέων ηλικίας 12-16 ετών βρίσκονται καθημερινά στο διαδίκτυο είτε απασχολούμενοι με παιχνίδια είτε σε chat rooms.

11-1-2013 3-33-51 PM

Παρά την τόσο εκτεταμένη χρήση του μέσου, στην Ελλάδα εξακολουθούμε να είμαστε διαδικτυακά αναλφάβητοι. Για παράδειγμα, "στην επαρχία υπάρχει η νοοτροπία ότι το διάβασα στο Internet, άρα είναι σωστό. Πρόκειται για μια διαδικτυακή συμπεριφορά υψηλού κινδύνου, αφού αγνοούν την περίπτωση όπου καθένας μπορεί να φτιάξει μια δική του σελίδα ανώνυμη, ένα ψεύτικο προφίλ, όπου με τη μεγαλύτερη ευκολία μπορεί να διαβάλλει κάποιον για προσωπικούς του λόγους."

11-1-2013 3-34-25 PM

Στη συνέχεια, ο κ. Σφακιανάκης πρόσθεσε πως "η Ελληνική Αστυνομία έχει καταφέρει με εντολή του υπουργού Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη, κ. Δένδια να πετύχει ένα πολύ υψηλό ποσοστό άμεσης παρέμβασης σε περιπτώσεις όπου κινδυνεύουν ζωές. Πρόκειται για μια υπηρεσία που καθημερινά σώζει ζωές. Έχοντας πάντα στο πλευρό της τη γνωμοδότηση και αμέριστη συμπαράσταση των εισαγγελέων, αφού χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαν να καταφέρουν πολλά. Στόχος της να δοθεί ένα τέλος στους εκβιασμούς, ένα φαινόμενο που ανθεί τόσο μεταξύ των νέων, αλλά και σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Άλλος, σπουδαιότατος στόχος, να σταματήσει το φαινόμενο του διαδικτυακού αναλφαβητισμού. Η Ελληνική Αστυνομία έχει ξεκινήσει μια σταυροφορία ώστε να ενημερωθεί όλη η κοινωνία. Καθημερινά υπάρχει ενημέρωση προς τα παιδιά, στα σχολεία όλης της Ελλάδας. Τα παιδιά, μάλιστα, παίζουν ενεργό ρόλο τα ίδια σε αυτή την προσπάθεια, αφού έχουν ενημερωθεί ώστε αν παρατηρήσουν οτιδήποτε ύποπτο να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία."

11-1-2013 3-35-26 PM

Τα θετικά του διαδικτύου, ιδίως με βάση τις μελλοντικές εξελίξεις, αγγίζουν το εντυπωσιακό ποσοστό του 98%. Τι απομένει εντέλει για τα αρνητικά; Ένα 2%, που μπορεί να αποβεί ολέθριο για τις νεαρές ψυχές.

Το ευτύχημα είναι ότι η ελληνική υπηρεσία δίωξης με εξαίρεση ένα ατυχές περιστατικό το 2006, μέχρι σήμερα δεν έχει θρηνήσει ανθρώπινες ζωές μέσω διαδικτύου.

11-1-2013 3-36-07 PM

Βέβαια, όπως επεσήμανε ο κ. Σφακιανάκης, "το κλειδί για να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον των γονιών προς τα παιδιά, αφού σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις διαπιστώθηκε ότι υπήρχε έλλειψη επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια. Οι γονείς πρέπει να δίνουν σημασία στη συμπεριφορά των παιδιών τους μέσα στο σπίτι και όσο μπορούν έξω από αυτό. Για παράδειγμα, το cyber bullying είναι υπεύθυνο για την άρνηση χιλιάδων παιδιών σε όλο τον κόσμο να πάνε σχολείο. Οι γονείς οφείλουν να αναρωτιούνται γιατί συμβαίνει αυτό και να μην καταφεύγουν σε εύκολα συμπεράσματα. Πριν από λίγο καιρό υπήρξε περιστατικό όπου παιδί 16 ετών αρνούνταν να πάει σχολείο, ενώ αποπειράθηκε 2 φορές να αυτοκτονήσει. Οι γονείς απευθύνθηκαν στη δίωξη, η οποία βρήκε ότι το παιδί είχε υποστεί εκβιασμό στο σχολείο από άλλο μαθητή ο οποίος πήρε τη φωτογραφία του, του έφτιαξε ερωτικό προφίλ στο facebooκ και τον απειλούσε. Γιατί τα έκανε αυτά ο συμμαθητής; Όσο απίστευτο κι αν σας φανεί, επειδή ήταν ο δεύτερος μαθητής στην τάξη και ήθελε να γίνει πρώτος".

11-1-2013 3-36-53 PM

11-1-2013 3-37-49 PM


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.