- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Έμπειρος δύτης χάνει τη ζωή του κατά την διάσωση των 13 παιδιών στο σπήλαιο της Ταϋλάνδης

Σαν ταινία θρίλερ με απρόβλεπτο τέλος, η διάσωση των 12 παιδιών και του προπονητή τους στο πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϋλάνδης δεν φαίνεται να παίρνει τέλος.

Πριν μόλις δύο ώρες μας ήρθαν τα πρώτα τραγικά νέα, αφού πρώην στέλεχος των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης λιποθύμησε και έχασε τη ζωή του, έπειτα από μία εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση. Ο Σαμάρν Πουνάν απεβίωσε αφού έφερε σε πέρας μια σημαντική επιχείρηση (φωτο) με σκοπό να τοποθετηθούν φιάλες οξυγόνου κατά μήκος μιας πιθανής οδού διαφυγής και να εφοδιαστούν τα παγιδευμένα παιδιά με φιάλες οξυγόνου. Αμέσως αφού παρέδωσε τη φιάλη του οξυγόνου, δεν είχε πλέον άλλο, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του.

Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς και όσο ακόμα δεν πέφτουν ισχυρές βροχές, έμπειροι δύτες χρειάζονται έντεκα ώρες για να προσεγγίσουν τα παγιδευμένα παιδιά (έξι για να πάνε και πέντε για να γυρίσουν, λόγω των ισχυρών ρευμάτων), μέσα από ανώμαλες στοές με πολλά δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Την ίδια ώρα, τα σωστικά συνεργεία πασχίζουν να αντλήσουν νερό, ώστε να μειώσουν τη στάθμη του και να μπορέσουν τα παιδιά να βγουν χωρίς να κάνουν κατάδυση –κι αν κάνουν να είναι μικρής διάρκειας.

Η κατάσταση των παιδιών

Έπειτα από ιατρική εκτίμηση, τα 12 αγόρια και ο προπονητής τους, δεν είναι σε θέση να μετακινηθούν από το σημείο που βρίσκονται. Δύο από αυτά, μάλιστα, καθώς και ο προπονητής εμφανίζουν τα πρώτα σημάδια εξάντλησης από την έλλειψη τροφής.

Τα υπόλοιπα αγόρια ακόμα δηλώνουν, ότι είναι καλά στην υγεία τους και με σχετικά καλή διάθεση.

Εξάλλου, την περασμένη Δευτέρα, οι πρώτοι διασώστες που τα προσέγγισαν τους έδωσαν νερό και τροφή για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους –δεν παύουν βέβαια να είναι πολύ αδύναμα, δεδομένου ότι είναι σχεδόν δύο εβδομάδες εγκλωβισμένα σε έναν περιορισμένο, λασπώδη χώρο, στο σκοτάδι.

Στόχος των διασωστών τώρα είναι αφενός να μάθουν στα παιδιά κάποιους βασικούς κανόνες κατάδυσης και αφετέρου να δημιουργήσουν ένα δίκτυο επικοινωνίας τους με τους γονείς τους.

Παράλληλα, αναζητούνται εναλλακτικές είσοδοι στη σπηλιά, με πιο σύντομες διαδρομές.

«τα επόμενα 24ωρα είναι πολύ κρίσιμα για τον απεγκλωβισμό των παιδιών.

«Τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για τα παιδιά»

Ο έμπειρος σπηλαιολόγος Νίκος Λελούδας, σε συνέντευξή του στο iefimerida είπε σχετικά με την τρομερή αυτή περιπέτεια «Είναι κλασική περίπτωση σπηλαίου το οποίο πλημμύρισε ξαφνικά. Κατέβηκαν τα παιδάκια μαζί με τον προπονητή τους εντελώς απροετοίμαστα ενδεχομένως για ψυχαγωγία ή για να τραβήξουν κάποιες φωτογραφίες. Όση ώρα ήταν μέσα στο σπήλαιο ξεκίνησαν οι ισχυρές καταιγίδες των Μουσώνων. Το σπήλαιο που στην πραγματικότητα είναι σύμπλεγμα σπηλαίων, έχει μήκος περίπου 10 χιλιομέτρων και είναι εν ενεργεία υπόγειο ποτάμι και καταβόθρα στην οποία απορρέουν όλα τα νερά της περιοχής. Κατέβασε λοιπόν τεράστιες ποσότητες νερού με λάσπες και φερτά υλικά και εγκλώβισε τα παιδιά».

Τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και ο προπονητής τους είναι αυτό της υποθερμίας καθώς η θερμοκρασία μέσα στο σπήλαιο δεν ξεπερνά τους 6 βαθμούς αλλά και της μηδενικής ορατότητας. Οι διασώστες με φακούς αλλά και ειδικά θερμαντικά μέσα προσπαθούν να αποκαταστήσουν αυτά τα προβλήματα.

Το οξυγόνο, σύμφωνα με τον ίδιο, επαρκεί καθώς τα πετρώματα του σπηλαίου επιτρέπουν στο οξυγόνο να μπει μέσα σε αυτό.