Δωρεάν εμβολιασμός σε παιδιά ανασφάλιστων οικογενειών

Δυστυχώς, η οικονομική κρίση και τα θλιβερά της αποτελέσματα αποτυπώνονται με τον πιο δηλωτικό τρόπο στα αυξημένα ποσοστά ανασφάλιστων παιδιών που λόγω οικονομικής αδυναμίας των γονέων στερούνται των απαραίτητων εμβολίων. Η αδυναμία εμβολιαστικής κάλυψης αφήνει εκατοντάδες παιδιά εκτεθειμμένα σε λοιμώδη νοσήματα ενώ όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να επανεμφανιστούν στη χιλιετία μας ασθένειες που πιστεύαμε ότι έχουν ξεχαστεί, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκίτης, η ιλαρά, η πολιομυελίτιδα. Το απαγορευτικό κόστος ενός εμβολίου που αγγίζει τα 40-50 ευρώ συνδυαστικά με την αμοιβη του παιδιάτρου καθιστούν στους ανασφάλιστους γονείς να αποφεύγουν να εμβολιάσουν τα παιδιά σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα για τις βασικές ανάγκες σίτισης .

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε όλες τις Ιατρικές Δομές στις οποίες μπορείτε να εμβολιάσετε τα παιδιά σας χωρίς να πληρώσετε:

 • Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός:

Ο Τομέας Νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, σε συνεργασία με την εταιρεία P&G και την αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ Σκλαβενίτη, συνεχίζει έως το τέλος του 2015 το πρόγραμμα εμβολιασμού βρεφών και παιδιών για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης η εταιρεία P&G και η αλυσίδα Σούπερ Μάρκετ Σκλαβενίτη συμμαχούν για ακόμα μια φορά μέσω των Απλών Πράξεων Μεγάλης Αξίας μαζί με τους πελάτες τους για να βοηθήσουν όλοι μαζί, ώστε να προστατευτούν ακόμα περισσότερα βρέφη και παιδιά οικογενειών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού από 9 σοβαρές ασθένειες (διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ηπατίτιδα). Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται στους Εκπαιδευτικούς Υγειονομικούς Σταθμούς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στους Αμπελόκηπους, την Καλλιθέα και τα Aνω Λιόσια και θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2015.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα και τον προγραμματισμό ραντεβού, παρακαλούμε επικοινωνήστε απευθείας με τον:

1. Εκπαιδευτικό Υγειονομικό Σταθμό Ε.Ε.Σ. Αθηνών – Κτίριο Μάρσαλ
(προαύλιος χώρος Νοσοκομείου Ερυθρού Σταυρού)
Δ/νση: Ερυθρού Σταυρού & Αθανασάκη
Τηλ: 213 20 68 992, 210 69 10 143
Email: eysath@redcross.gr

2. Εκπαιδευτικό Υγειονομικό Σταθμό Ανω Λιοσίων
Δ/νση: Λεωφόρος Φυλής 165, Aνω Λιόσια
Τηλ.: 210 24 73 194
Email: es__anl@hotmail.com

3. Εκπαιδευτικός Υγειονομικός Σταθμός ΕΕΣ Καλλιθέας
Δ/νση: Ξενοφώντος 147, Καλλιθέα
Τηλ.: 210 9417070
E-mail: ees.eys.kallitheas@gmail.com

 • Αποστολή “Άνθρωπος”

Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία Αποστολή «ΑΝΘΡΩΠΟΣ» (Mission“ANTHROPOS”), που επιδιώκει κοινωφελή σκοπό, είναι μία Ελληνική Οργάνωση με ανεξάρτητη ανθρωπιστική δράση που αποσκοπεί στη δωρεάν προσφορά ιατρικής βοήθειας σε άτομα ή πληθυσμούς που έχουν ανάγκη σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, χωρίς καμία φυλετική, πολιτική, θρησκευτική ή άλλου είδους διάκριση. Στα πλαίσια της προστασίας της υγείας των παιδιών έχει θεσπίσει το πρόγραμμα  «Εμβολιά-ζουμε: Παιδιά ανασφάλιστα, όχι απροστάτευτα». Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με Δήμους των Νομών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης, Ημαθίας, Κορινθίας, και Χαλκιδικής, το Τμήμα Κοινωνικής Ιατρικής και την Παιδιατρική Κλινική του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών που υπάγονται στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο «Παν. & Αγλαίας Κυριακού»,καθώς και με μη κυβερνητικές οργανώσεις και την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως. Η εθελοντική ομάδα απαρτίζεται από παιδίατρους, νοσηλευτές και λοιπούς εθελοντές.

 Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όλα τα εμβόλια που προβλέπονται από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ), με εξαίρεση το εμβόλιο κατά της φυματίωσης (BCG) και το εμβόλιο κατά του ιού των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV).

Μπορείτε να δείτε τους συνεργαζόμενους παιδιάτρους και στα σημεία δράσης εδώ

 • Αττικό Νοσοκομείο

Στο Αττικό Νοσοκομείο (Ρίμινι 1, Χαϊδάρι) φιλοξενείται παιδιατρικό ιατρείο  για δωρεάν κλινική εξέταση  και εμβολιασμό σε παιδιά ανασφάλιστων και άπορων οικογενειών κατά τις εργάσιμες ώρες, εκτός των ημερών γενικής εφημερίας του νοσοκομείου (τηλ. ραντεβού 210 5832535).

 • Οι Γιατροί του Κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου με την υποστήριξη της Vodafone, συνεχίζουν την υλοποίηση του προγράμματος δωρεάν ιατρικής φροντίδας παιδιών που το έχουν ανάγκη. Μέσα από μία σειρά επισκέψεων της Κινητής Παιδιατρικής και Οδοντιατρικής Μονάδας σε μεγάλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, οι Γιατροί παρέχουν υπηρεσίες υγείας και εμβολιαστική κάλυψη σε παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολία πρόσβασης σε αυτές για οικονομικούς ή κοινωνικούς λόγους.

Δείτε το πρόγραμμα των επισκέψεων εδώ

 • Στο ΠΕΔΥ Αγίας Παρασκευής

Στη Μ.Υ. ΠΕΔΥ Αγίας Παρασκευής λειτουργεί τμήμα εμβολιασμού ανηλίκων. Η συνταγογράφηση των εμβολίων πραγματοποιείται με μηδενική οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων καθώς και των ανασφάλιστων και απόρων πολιτών. Για τη διενέργεια εμβολιασμού απαιτείται καθορισμός σχετικού ραντεβού με κλήση στους ειδικούς τηλεφωνικούς αριθμούς για ραντεβού ΠΕΔΥ. (14554, 14784, 14884, 14900) Για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία καλείτε στο τηλεφωνικό κέντρο της Μονάδας, αρ. τηλ. 2106016911, και ζητείτε να συνδεθείτε με το εν λόγω τμήμα.’

 • Δήμος Περιστερίου

Στο Παραρτήμα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής στο Περιστέρι λειτουργούν ως εμβολιαστικοί σταθμοί τόσο στο Δήμο Περιστερίου (Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 9 μέχρι τις 11 – υπεύθυνη κα Καρποντίνη Ειρήνη – Τηλέφωνο: 210 5743971) όσο και στην Ι.Μ. Περιστερίου (Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 9 μέχρι τις 12 – υπεύθυνος Πάτερ Αλέξανδρος Ζαρίκος – Τηλέφωνο: 210 5711633) με τη στήριξη τόσο του Μητροπολίτη Περιστερίου κ Χρυσοστόμου όσο και με τη στήριξη του Δημάρχου Περιστερίου κου Παχατουρίδη.

 • Στους Σταθμούς Προστασίας Μάνας Παιδιού και Εφήβου στις Τοπικές και Νομαρχιακές Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ

Στο Παιδιατρικό Ιατρείο προσέρχονται βρέφη και παιδιά για εμβολιασμούς. Η παρακολούθηση των προσερχόμενων ατόμων δύναται να συνεχίζεται κατ ́ οίκον από τους Επισκέπτες/τριες Υγείας. Σκοπός των κατ ́ οίκον επισκέψεων είναι η σύνδεση του Σταθμού με την οικογένεια. Τα ραντεβού προγραμματίζονται είτε με φυσική παρουσία στη Μονάδα Υγείας ή μέσω της τοπικής γραμματείας τηλεφωνικού ραντεβού της Μονάδας Υγείας ή μέσω των πενταψήφιων τηλεφωνικών γραμμών.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σχετικά με τους κατά τόπους Σταθμούς Προστασίας Μάνας Παιδιού και Εφήβου πατήστε εδώ

 • Στο ΠΕΔΥ Αγίων Αναργύρων – Σταθμός Προστασίας Μάνας και Παιδιού
  Καλύμνου & Χίου, Άγιοι Ανάργυροι – Ανάκασα, 13562
  2102630759
 • Κέντρο Μάνας και Παιδιού στο ΠΕΔΥ Παγκρατίου (πρώην ΙΚΑ Παγκρατίου)

Ο Δήμος Βύρωνα ενημερώνει ότι τα παιδιά ανασφάλιστων γονέων μπορούν να κάνουν δωρεάν όλα τα εμβόλια στο Κέντρο Μάνας και Παιδιού στο ΠΕΔΥ Παγκρατίου (πρώην ΙΚΑ Παγκρατίου). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ΑΜΚΑ του παιδού και να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό

Κέντρο Μάνας και Παιδιού στο ΠΕΔΥ Παγκρατίου (πρώην ΙΚΑ Παγκρατίου)

Κόνωνος 54 – 1ος όροφος.

Τηλέφωνα για ραντεβού: 14900, 14784, 14884, 14554.

 • Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Δήμου Γλυφάδας

Όσοι γονείς ενδιαφέρονται να ενταχθούν τα παιδιά τους στις δράσεις εμβολιασμού μπορούν να επικοινωνήσουν με το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Γλυφάδας στο τηλέφωνο 2109602054. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση του βιβλιαρίου υγείας εμβολιασμού του παιδιού τους.

 • Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ)

Εκστρατεία παιδικού εμβολιασμού διεξάγει το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) σε συνεργασία με την ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας της Ελλάδας. Δωρεάν παιδικοί εμβολιασμοί γίνονται σε πέντε σημεία της Αθήνας, με πυρήνα της εμβολιαστικής εκστρατείας το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής (Σεβαστουπόλεως 113, 3ος όροφος). Για ραντεβού και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 210-3847374, καθημερινά 9π.μ – 4μ.μ. 

Επίσης, δωρεάν εμβολιασμοί γίνονται και στα τέσσερα παραρτήματα του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, στους Δήμους Ίλιου, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Ηλιούπολης και Ηρακλείου. Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν παιδιά ηλικίας 2 μηνών έως 15 χρόνων.

Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής – Παράρτημα Δήμου Ιλίου
Γρηγορίου Ε΄ 25 Αγ. Φανούριος
 210 2624090

Ωράριο λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 8.30π.μ. έως τις 3.00μ.μ.
Τρίτη από τις 8.30π.μ. έως τις 9.00μ.μ

Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής – Παράρτημα Δήμου Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης
Ζεφύρου 2, Βούλα,
Διοικητική Υπεύθυνη: κ. Νικολάου Αδαμαντια, Τηλέφωνο: 2132020118, και
κ. Χατζάτογλου Ιωάννα 2132020113

Σταθμός Υγείας – Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής Ηρακλείου

ΣΤΑΘΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ – Κάτω από το Σταθμό ΗΣΑΠ-Νέο Ηράκλειο – Υπόγεια διάβαση,
Διοικητική Υπεύθυνη: κα Πλεξίδα Κατερίνα, Τηλέφωνο: 210 2717451,

 • Στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων
 • Στα ΠΙΚΠΑ