Αρχική Το Ημερολόγιο μιας μαμάς από τη Ναταλία Δραγούμη Ένα απόγευμα με τον γιο μου

Ένα απόγευμα με τον γιο μου

Έχω πολύ καιρό να ακουμπήσω τις σκέψεις και κατ επέκταση το στυλό μου στον μοναχικό σου κόσμο, αγαπητό μου ημερολόγιο. Οι θεατρικές μου υποχρεώσεις δεν μου άφησαν χώρο στο μυαλό. Τώρα όμως που μπήκε το νερό στο αυλάκι, δηλαδή ανέβηκε η παράσταση "Αναμείνατε στο ακουστικό σας" στο Θέατρο Ακάδημος, μπορώ να ξαναγράψω. Ξέρεις, για να ανέβει μια παράσταση χρειάζεται απόλυτη αφοσίωση ψυχή τε και σώματι, με αποτέλεσμα συχνά να αμελείς άλλους τομείς που χρειάζονται την ίδια αφοσίωση όπως το σπίτι, τα παιδιά, τον άντρα σου. Γίνεται μέσα μου μια διαρκής μάχη διεκδίκησης χρόνου.

Τα παιδιά μου έχουν πια μεγαλώσει. Δεν είναι πια τα "μωρά" ή τα "παιδιά". Είναι ο Φ και η Κ. Δύο ξεχωριστές προσωπικότητες. Είναι το αγόρι μου και το κορίτσι μου. Έχει ο καθένας διαφορετικά ενδιαφέροντα και θέματα που τον απασχολούν. Άλλο φύλο, άλλη ηλικία. Η κόρη μου είναι στη φάση που μπαίνει στην εφηβεία. Νιώθω πιο κοντά της από ποτέ διότι σιγά-σιγά από παιδί γίνεται γυναίκα. Πλησιάζει με αργά αλλά δυναμικά βήματα, γεμάτα φόρα, στον δικό μου κόσμο και την καλωσορίζω προσπαθώντας να γίνω όσο καλύτερος οδηγός γίνεται. Κάνουμε πολλά πράγματα μαζί, τα οποία προκύπτουν από μόνα τους, χωρίς να σκεφτώ ή να χρειάζεται να ανακαλύψω δραστηριότητες. Κάνουμε ψώνια, ανταλλάσσουμε ρούχα, μαγειρεύουμε - ή καλύτερα μαγειρεύει - και της δίνω συμβουλές, μου δείχνει διάφορα ενδιαφέροντα που βρίσκει στο διαδίκτυο, προκύπτουν πολλές ωραίες γυναικείες συζητήσεις μεταξύ μας.

Ο γιος μου, από την άλλη, έχει ένα κόσμο πιο αγορίστικο. Πηγαίνει ποδόσφαιρο, θέλει να γίνει λέει τερματοφύλακας. Πάει μπάσκετ και καράτε, βλέπει μπάλα στην τηλεόραση και μιλάει για παίκτες με το μπαμπά του. Το ότι δεν μπορώ εγώ να τον πηγαινοφέρνω σε όλα αυτά λόγω των υποχρεώσεών μου, μού κοστίζει πραγματικά γιατί αυτός είναι ένας τρόπος να προσεγγίσω όλες αυτές τις δραστηριότητες με τις οποίες εγώ σαν κορίτσι δεν είχα ποτέ στενή σχέση. Έχω θαυμάσει τη μητέρα του άντρα μου, η οποία επειδή έχει δύο γιους προφανώς είναι απόλυτα ενημερωμένη από ποδόσφαιρο, τένις, μπάσκετ, ακόμα και snooker. Παρακολουθεί αγώνες, grand-prix, ξέρει σκορ, κατηγορίες, ονόματα. Εγώ ούτε έναν αγώνα ποδοσφαίρου δεν μπορώ να παρακολουθήσω! Και οι ρυθμοί της δουλειάς μου είναι τέτοιοι που δεν μπορώ να παρευρίσκομαι στους αγώνες του γιου μου. Λένε ότι σε μια ηλικία η μάνα έρχεται κοντά στην κόρη και ο πατέρας στο γιο. Όχι, δεν το δέχομαι.

IMG_2553Τις προάλλες που ήμασταν μόνοι στο σπίτι με τον Φ, ένιωσα την επείγουσα ανάγκη να τον προσεγγίσω ουσιαστικά και βαθιά. Να κάνουμε πράγματα μαζί και επειδή η μωρουδιακή εποχή που μού έλεγαν σε όλα ναι, σε μαγειρικές, σε σούπερ μάρκετ, ακόμα και σε καθάρισμα φασολιών έχει περάσει ανεπιστρεπτί, έπρεπε να βρω δρόμους επικοινωνίας. Παρόλο που ήμουν πτώμα και το μόνο που ήθελα ήταν να πέσω στον καναπέ και να χαϊδεύω το κεφαλάκι του, του πρότεινα να ζωγραφίσουμε. Είχαμε καιρό να το κάνουμε. Το δέχτηκε με λαχτάρα! Χάρηκε πολύ! Του είπα να διαλέξει από τη βιβλιοθήκη του σαλονιού τον ζωγράφο και ένα έργο που θα αντιγράψουμε! Έτσι, ζωγραφίζαμε από παλιά. Είχαμε κάνει καμιά δεκαριά τοπία του Van Gogh. Διάλεξε ένα τοπίο του Γάλλου ζωγράφου Paul Cézanne. Ετοίμασε όλα τα σύνεργά μας με πολύ κέφι -χρησιμοποιούμε ξυλομπογιές και τέμπερες- και με φώναξε. Μπήκαμε μέσα στη ζωγραφιά και ήταν σαν να έχουμε βρεθεί στο τοπίο. Ήταν τόσο χαρούμενος και απορροφημένος από αυτό που κάναμε, που με έκανε να νιώθω πλήρης, γεμάτη και φοβερά δημιουργική. Σαν να ταξίδεψα μέσα στο μυαλό του κι εκείνος στο δικό μου. Το τελειώσαμε σε δύο δόσεις. Όλη αυτή η διαδικασία είχε πολλαπλά οφέλη: Πέρασα με το γιο μου χρόνο ποιοτικό. Μου άδειασε το κεφάλι από τα διάφορα θέματα που με απασχολούσαν - κάτι σαν να ξεκουράστηκα πνευματικά και ψυχικά - τον έκανα χαρούμενο και έμαθε και τον Cézanne.

IMG_2571Δεν λέω ότι όλα τα παιδιά έχουν την όρεξη να ζωγραφίσουν, αλλά είναι μια ωραία ιδέα, μια όμορφη δραστηριότητα που μπορεί μια μαμά να κάνει με το παιδί της. Κάθε παιδί εκτός από τα προφανή όπως τηλεόραση, υπολογιστής, παιχνίδια σε οθόνες κλπ. κρύβει μέσα του πολλά ενδιαφέροντα, τα οποία έχουν ίσως επικαλυφθεί από τον καταιγισμό της ηλεκτρονικής απασχόλησης. Πιστεύω πως κάθε μαμά μπορεί να κάνει μια ανασκαφή και -ποιος ξέρει;- μπορεί να ανακαλύψει θησαυρό!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.