Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Ένα κρασί για την υγεία, δύο για τον έρωτα, τρία για τον ύπνο, στα τέσσερα καίγεσαι...

Ένα κρασί για την υγεία, δύο για τον έρωτα, τρία για τον ύπνο, στα τέσσερα καίγεσαι...

th
"Λίγο Κρασί... Λίγο Κρασάκι βρε παιδιά..."
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος στην ταινία «Φωνάζει ο Κλέφτης» (1965) υποδύεται έναν τίμιο λογιστή ο οποίος χρειαζόταν να πάρει το «φάρμακο του θάρρους» (έτσι το ανέφερε) για να πει τα πράγματα με το όνομά τους.

«Εν οίνω αλήθεια» όπως έλεγε ο Αλκαίος (αρχαίος λυρικός ποιητής).

Σεπτέμβριος, ο μήνας που ξεκινά ο τρύγος. Δε θα μπορούσαμε να μην αφιερώσουμε αυτό το μήνα σε αυτό το αγαθό (εφόσον κάνουμε ορθή χρήση!).
Φαίνεται ότι η μέτρια κατανάλωση ειδικά του κόκκινου κρασιού δρα ευεργετικά. Συσχετίζεται με μειωμένη θνησιμότητα, χάρη στη θετική του δράση στο καρδιαγγειακό σύστημα.

Η ρεσβερατρόλη (προέρχεται από τα σταφύλια) αποτελεί ουσία με σπουδαίο ερευνητικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για ουσία που δρα αποτρεπτικά στη συσσώρευση αιμοπεταλίων (αντιθρομβωτικό), ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να καταστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Περισσότερη έρευνα θα ρίξει ακόμα περισσότερο φως στη δράση της εν λόγω ουσίας.
Γενικά τα φλαβονοειδή (τα βρίσκουμε κυρίως στο κόκκινο κρασί) προάγουν τη γενική υγεία μέσω της αντιοξειδωτικής τους δράσης. Επίσης, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού συσχετίζεται με αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL).

_drinking_wine_
Το κρασί δεν περιέχει πολλές θερμίδες και αποτελεί μια καλή λύση ως ποτό εξόδου. Προσοχή στα αλμυρά που συνοδεύουν το κρασί, γιατί περιέχουν πολλές θερμίδες, νάτριο και προκαλούν περισσότερη κατανάλωση αλκοόλ.

Ας μην ξεχνάμε ότι η υπερβολική κατανάλωση ή και το λίγο περισσότερο αυξάνει σοβαρά την πιθανότητα για ανάπτυξη υπέρτασης, διάφορους τύπους καρκίνου, εγκεφαλικά επεισόδια και βεβαίως σοβαρά ατυχήματα (πχ οδήγηση και αλκοόλ).
Οπότε ... ένα κρασί για την υγεία, δύο για τον έρωτα, τρία για τον ύπνο, στα τέσσερα καίγεσαι...

Κρασί ελληνικό, κρασί τοπικό!
Η παραγωγή κρασιού αλλάζει από χρονιά σε χρονιά, ανάλογα με τη σοδειά. Το 2011 η παραγωγή είχε πέσει κατά 30% περίπου σε σχέση με το 2008. Τα ελληνικά αμπέλια καλύπτουν περί τα 700.000 στρέμματα. Η ποιότητα του ελληνικού κρασιού εξαιρετικά βελτιωμένη καθιστά το κρασί ως αξιόλογο εξαγωγικό προϊόν.
Η Αρκαδία παράγει εξαιρετικά κρασιά. Τα κρασιά ‘Μαντινεία’ αποτελούν ΠΟΠ. Το αρκαδικό Μοσχοφίλερο δίκαια αποτελεί το διαμάντι του ελληνικού αμπελώνα!

Συσταση ΚΡΑΣΙΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ/ 100ML:
Θερμίδες: 68KCAL
ΜΑΓΝΗΣΙΟ:  11mg
ΦΩΣΦΟΡΟΣ: 14mg

Πηγή: «πίνακες σύνθεσης τροφίμων», Α. Τριχοπούλου

Κρασί και μαγειρική
Το κρασί χρησιμοποιείται στη μαγειρική από την αρχαιότητα! Προσθέτει εξαιρετικά αρώματα, αναδεικνύει τη γεύση της τροφής. Μη βάζετε κακής ποιότητας κρασί στο φαγητό, μπορεί να εκτεθείτε καθώς δεν προσφέρει καλό αποτέλεσμα!

Μπερτζελέτος Π. Δημήτρης
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε' 29, Τρίπολη
τηλ: +30 2710232364
e-mail: bertzeletos@gmail.com
e-mail: info@bertzeletos.gr
site:    www.bertzeletos.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.