Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στους φίλους που αγαπούν τα παιδιά μου τόσο πολύ

«Μπράβο! Ήσουν εκπληκτική!» ακούω την φίλη μου την Παυλίνα να λέει στην κόρη μου και να την αγκαλιάζει. «Έπαιξες τέλεια! Με μάγεψες!»

Η κόρη μου είχε μόλις ολοκληρώσει το ρεσιτάλ της στο βιολί και ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Και όσο περήφανη είμαι για εκείνη, αλλά τόσο με συγκινεί ο έπαινος και ο θαυμασμός που της δείχνει η φίλη μου. Η αγάπη της για την κόρη μου είναι χειροπιαστή, είναι αμοιβαία. Η Παυλίνα είναι κάτι σαν δεύτερη μαμά για τα παιδιά μου και γι’αυτό θα είμαι πάντα ευγνώμων.

Τα παιδιά μου είχαν αυτή τη σχέση με πολλές φίλες μου, όταν ήταν μικρότερα. Νιώθω ευλογημένη που έχω μια παρέα από φίλες, οι οποίες όχι μόνο με στηρίζουν αλλά και που αγαπούν τα παιδιά μου σα να ήταν δικά τους. Νοιάζονται γι΄αυτά, θέλουν να μαθαίνουν νέα τους, δείχνουν κατανόηση όταν δυσκολεύονται με κάτι, ενθουσιάζονται με τις επιτυχίες τους, προσφέρουν αληθινή υποστήριξη όταν το χρειάζονται.

Οι φίλες μου αυτές αποτελούν ένα κοινωνικό και συναισθηματικό δίχτυ ασφαλείας για τα παιδιά μου. Θέλω να πιστεύω, ότι είμαι μια αρκετά καλή μαμά, αλλά δεν μπορώ να αναλάβω κάθε πιθανό ρόλο για εκείνα. Χρειάζονται και άλλα παραδείγματα από ενήλικες, οι οποίοι θα τα διδάξουν να είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι. Χρειάζονται μία ομάδα «μεγάλων» που θα τους προσφέρουν διαφορετικές οπτικές και εμπειρίες ζωής, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως μικρά αποστάγματα σοφίας –ο άντρας μου και εγώ δεν μπορούμε να τους τα προσφέρουμε όλα αυτά.

Τα παιδιά μου είναι ευλογημένα που έχουν όλα αυτά τα διαφορετικά παραδείγματα ενηλίκων στη ζωή τους –κάποιοι είναι εσωστρεφείς και κάποιοι εξωστρεφείς, κάποιοι αιθεροβάμονες υπεραισιόδοξοι και κάποιοι στωικοί πραγματιστές, κάποιοι φιλόδοξοι τυχοδιώκτες και κάποιοι χαλαροί ρεαλιστές. Ο καθένας τους αποτελεί μοντέλο ενός διαφορετικού τρόπου αλληλεπίδρασης με τον κόσμο και λατρεύω το γεγονός, ότι τα παιδιά μου μπορούν να το δουν αυτό –μπορούν να αναγνωρίσουν στοιχεία του χαρακτήρα τους που αντανακλώνται στους φίλους μας. Όταν έχουμε πολλούς ανθρώπους στη ζωή μας, για να συναναστρεφόμαστε και να θαυμάζουμε, είναι πιο εύκολο να ανακαλύψουμε ποιοι είμαστε και πώς «κουμπώνουμε» και εμείς σε αυτό το τεράστιο παζλ της ανθρωπότητας.

Πάνω απ’όλα, όμως, είμαι ευγνώμων που τα παιδιά μου έχουν τόσες πολλές εκδηλώσεις αγάπης και αποδοχής, ήδη από τόσο μικρή ηλικία. Ακόμα θυμάμαι καθαρά τον ρόλο που οι φίλοι των γονιών μου έπαιξαν στη δική μου ζωή καθώς μεγάλωνα. Εκτιμώ ακόμα το γεγονός, ότι μπορώ να κοιτάζω πίσω, στις αναμνήσεις των παιδιών μου χρόνων, και να ξέρω, ότι δεν με λάτρευαν μόνο οι γονείς μου, αλλά και τόσοι άλλοι άνθρωποι στο περιβάλλον μας. Και χαίρομαι αφάνταστα που τα παιδιά μου μεγαλώνουν μέσα σε ένα εξίσου ισχυρό δίκτυο υποστήριξης.

Προς όλους εσάς, λοιπόν, που αγαπάτε τα παιδιά μου τόσο πολύ, ελπίζω να ξέρετε πόσο σημαντικοί είστε για εμένα. Είστε η κοινότητα που με βοηθά να μεγαλώσω τα μικρά μου έτσι, ώστε να γίνουν σπουδαίοι ενήλικες. Η συμβολή σας στη ζωή την δική μου και των παιδιών μου είναι αληθινή, ουσιαστική και τόσο πολύτιμη. Δεν θα ήμουν η μαμά που είμαι σήμερα, και τα παιδιά μου δεν θα ήταν αυτό που είναι, και ο κόσμος δεν θα ήταν ένα όμορφο μέρος, γεμάτο αγάπη, αν δεν υπήρχατε εσείς.

Σας ευχαριστώ, φίλοι μου, που προσφέρετε τόσα στην οικογένειά μου. Θα είμαι αιωνίως ευγνώμων στον κάθε έναν από εσάς…

*Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από τη μαμά-blogger Annie Reneau και έχει μεταφραστεί και επιμεληθεί για τα ελληνικά δεδομένα από το blog της, motherhoodandmore.com.