Ένα πρωτότυπο ελληνικό βιβλίο μαγειρικής κάνει το γύρο του κόσμου

To cook [ειν] είναι το νέο talk of the town… Μέσα σε μια εβδομάδα η Αλεξάνδρα Στράτου κατάφερε να κάνει το όνομά της αλλά κυρίως τον τίτλο του πρωτότυπου γαστριμαργικού εγχειρήματός της παγκόσμια γνωστό. Πώς τα κατάφερε; Βάζοντας πολλές δόσεις αγάπης, τρεις πρέζες ελπίδας, πασπαλίζοντας με καλή παρέα και ψήνοντας σε καυτούς βαθμούς ταλέντου και καλής τύχης.book1

Η Αλεξάνδρα Στράτου ήθελε να εκδώσει ένα βιβλίο μαγειρικής αλλά δεν είχε τα χρήματα για να το τολμήσει. Τι έκανε; Κάλεσε Έλληνες και ξένους χρήστες του διαδικτύου να γίνουν «χορηγοί» στο προσωπικό της γαστρονομικό εγχείρημα μέσα από μια πλατφόρμα crowdfunding*. Μέσα σε μία εβδομάδα κατάφερε να μαζέψει 15.400 λίρες, ποσό που κάλυπτε το κόστος παραγωγής και έκδοσης του cook [ειν] στα αγγλικά. Το βιβλίο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο. Αν οι χρηματοδότες συνεχίσουν να είναι τόσο «ανοιχτοχέρηδες» δεν αποκλείεται  να υπάρξει και ελληνική έκδοση.

Αν θέλετε να συμμετάσχετε σε αυτή την προσπάθεια, δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στη σελίδα του cook [ειν] στο Kickstarter . Όποιος προσφέρει κάποιο ποσό θα λάβει ένα δώρο με την ολοκλήρωση του πρότζεκτ ή και αντίτυπο του ίδιου του βιβλίου, ενώ το όνομα του θα βρίσκεται στη λίστα με τους «χορηγούς» στο οπισθόφυλλο.33942_273839442748289_2135173258_n

Εμείς μιλήσαμε στην Αλεξάνδρα, αρχικά για να τη συγχαρούμε για την ευρηματικότητα αλλά και για την παρουσίαση του πρότζεκτ που είναι εξαιρετική.

Τι έχεις σπουδάσει; Δώσε μας ένα μίνι βιογραφικό.

Αφού πήρα   Bachelor of Arts από Αμερικάνικο πανεπιστήμιο αποφάσισα ότι στην πραγματικότητα με ενδιαφέρει να επικοινωνώ μέσα από το φαγητό με τους ανθρώπους και γι αυτό σπούδασα στην Επαγγελματική Σχολή Μαγειρικής στο San Sebastian – Escuela de Cocina de Luis Irizar. Όμως εκείνη την περίοδο δεν μπορούσα να ονειρευτώ! Τον Σεπτέμβριο του 2012 που αποφάσισα να προχωρήσω το βιβλίο μαγειρικής άλλαξε πολλά. Σήμερα, δεν φοβάμαι να ονειρευτώ πολλά και διάφορα.

184227_265916293540604_386951290_n

Πώς εμπνεύστηκες το όνομα του βιβλίου σου;
Όταν δημιουργείς κάτι που είναι κοντά στην καρδιά σου είναι πολύ δύσκολο να του δώσεις όνομα. Άλλαξα πάρα πολλές φορές γνώμη, μέχρι που έφτασα στο σημείο να μην έχω άλλο χρόνο. Συζητώντας το όραμά μου με τον γραφίστα μου, Tomy K. μου πρότεινε το Cook[ειν]; Δίστασα. Στην αρχή μου φαινόταν ξένο, όμως όταν κατάλαβα ότι ήταν μια καινούρια λέξη που μπορούσα να την ορίσω όπως ήθελα,τότε το αγάπησα.

Τι διαφορετικό έχει το cookειν από τα άλλα βιβλία μαγειρικής;
Το Cook[ειν] είναι ένα βιβλίο που αντιπροσωπεύει έναν τρόπο ζωής, προσωπικό αλλά και συλλογικό. Παντρεύει την συγγραφή και την μαγειρική. Δύο από της αγάπες μου. Στο cook[ειν] θα βρείτε ποιήματα, πεζογραφίες, σκέψεις δικές μου. Η κάθε συνταγή αποτελεί έμπνευση, προκαλεί κάποιες σκέψεις, συμπεριλαμβάνει μια ιστορία, οπότε αυτά θα τα βρείτε δίπλα στις συνταγές. Δεν είναι προσωπικά κείμενα γιατί θέλω να μπορεί ο καθένας να τα εκτιμήσει και να δει τον εαυτό του μέσα σε αυτά που γράφω.

377377_273454932786740_1726845056_n

Ποια είναι η κυρία Λούλα που της το αφιερώνεις; Τι σημαίνει για σένα;
Δύσκολο να περιγράψει κανείς την κυρία Λούλα. Είναι ένας άνθρωπός γεμάτος, που έχει μαγειρέψει με αγάπη για τρεις γενιές της οικογένειάς μου. Είναι πολλά πράγματα για εμένα.

Πώς αποφάσισες να γράψεις ένα βιβλίο μαγειρικής;
Δεν το σκέφτηκα πολύ. Ήταν λίγο μοιραίο. Έπρεπε να αρχίσω να κάνω βήματα που θα με φτάσουν πιο κοντά στα όνειρά μου και αυτό είναι το πρώτο.

549263_270274126438154_1427394183_n
Τι σημαίνει μαγειρική για σένα; Είναι τόσο σημαντικό το φαγητό μας;
Το φαγητό είναι κάτι πολύπλευρο. Το πως τρώμε λέει πολλά για το ποιοι είμαστε. Είναι συναισθηματικό, είναι πολιτική πράξη, είναι συνείδηση, είναι αγάπη.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;
Για μένα δεν είναι το φαγητό το κυρίαρχο στοιχείο ενός γεύματος είναι το πού, πώς και με ποιους τρως.

Από ποια στοιχεία εξαρτάται η επιτυχία ενός γεύματος;
Τον χρόνο και την διάθεση που έχεις όταν μαγειρεύεις.

551376_264279323704301_1029547009_n

Έχεις ζήσει αρκετά στο εξωτερικό. Η ελληνική κουζίνα διαφέρει και με ποιον τρόπο στην πράξη αλλά και στην καρδιά σου;
Στην καρδιά μου το ελληνικό φαγητό δένει πολλά στοιχεία της ζωής μου όπως κανένα άλλο εθνικό φαγητό. Η Ελληνική μαγειρική είναι ισορροπημένη. Συνδυάζει το κρέας, τα λαχανικά φρέσκα και μαγειρευτά, τα ζυμαρικά, τα γαλακτοκομικά..  Άλλες κουζίνες είναι λίγο μονόπλευρες.

Πες μας πώς αποφάσισες να ζητήσεις χρηματοδότηση μέσω Διαδικτύου; 
Η χρηματοδότηση μέσω διαδικτύου μου δίνει την ευκαιρία να δω εάν υπάρχει ενδιαφέρον για την δημοσίευσή αυτού του βιβλίου. Γράφω ένα βιβλίο γνωρίζοντας το όνομα του κάθε αναγνώστη μου. Μοναδικό!

Το βίντεο όπου παρουσιάζεις την ιδέα σου είναι εξαιρετικό! Πες μας για την ιδέα και την εκτέλεση.
Συνεργάστηκα με την δημιουργό Ειρήνη Βιανέλλι. Τα κάναμε όλα μαζί. Από την ιδέα μέχρι την υλοποίηση. Νομίζω ότι αυτό το βίντεο είναι επιτυχία και των δύο, γιατί η μια βοήθησε την άλλη να ανοίξει το μυαλό της και να φανταστεί. Το φτιάξαμε στην κουζίνα των γονιών μου, και μας πήρε 2 μέρες σκληρής δουλειάς. Δεν μπορώ να πω ότι το να δημιουργήσεις ένα animation είναι τρομερά συναρπαστικό αλλά όταν δεις το αποτέλεσμα δικαιώνετε η βαρετή δουλειά που έχεις κάνει.

426424_274333426032224_1663300799_n

Ποια είναι η αγαπημένη σου συνταγή στο βιβλίο;
Μμμ. Δεν έχω μια. Όλες τις αγαπάω, αλλιώς δεν θα τις έβαζα στο βιβλίο.
Αν ήθελες να κάνεις το τραπέζι στην οικογένεια σου ποιο φαγητό θα διάλεγες;
Κάτι που θα άρεσε σε όλους… δηλαδή, θα έφτιαχνα σίγουρα το ψημένο άψητο σοκολατένιο γλυκό που αρέσει σε όλους και μάλλον πατάτες κάποιας μορφής, μια τάρτα δικιάς μου δημιουργίας, μια πλούσια σαλάτα, και μοσχαρίσιο στιφάδο.

Για τα παιδιά μας ποιο προτείνεις;
Προτείνω στους γονείς να μην ενδίδουν στις παραξενιές των παιδιών και να τους μαθαίνουν να δοκιμάζουν διάφορες γεύσεις για να έχουν ισορροπημένη διατροφή. Η ποικιλία είναι το παν.

Κι αν θέλουμε να ξεμυαλίσουμε έναν άντρα;

Δεν ξέρω καθόλου τι θα έφτιαχνα..  ανάλογα και με τον άντρα. Εάν δεν τον ήξερα καθόλου θα ήμουν δημιουργική και θα ετοίμαζα ένα μενού όχι πολύ περίεργο αλλά πολύ δικό μου. Έτσι για να του δείξω ποια είμαι μέσα από το φαγητό. Εάν τον ήξερα καλά, μάλλον θα έκανα κάτι που ξέρω ότι του αρέσει.

Έχει τύχει να μην αρέσουν σε κάποιον οι συνταγές σου;
Βέβαια, όταν κάνω δοκιμές δεν βγαίνουν όλα τέλεια. Αλλά χωρίς λάθη δεν μπορείς να μάθεις.

Αφού επιτύχεις αυτό το στόχο, ξέρεις ποιος θα είναι ο επόμενος;
Έχω διάφορα στο μυαλό μου αλλά δεν έχω καταλήξει κάπου!

Καλή επιτυχία σε όσα κάνεις!

*Τι είναι το crowdfunding;

Crowdfunding σημαίνει «χρηματοδότηση από το πλήθος». Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να μοιραστεί ηλεκτρονικά μια ιδέα ή ένα προϊόν και να ζητήσει οικονομική ενίσχυση από άλλους χρήστες προκειμένου να πετύχει το στόχο του. Το ποσό μπορεί να είναι ακόμα κι ένα ευρώ. Αν ο στόχος δεν επιτευχθεί, τα χρήματα επιστρέφονται στους χορηγούς.