1 στα 5 ζευγάρια στην Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα γονιμότητας – Ο ρόλος της κρυοσυντήρησης ωαρίων

Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να τεκνοποιήσει, επί τουλάχιστον 1 χρόνο τακτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, τότε θεωρείται ότι το ζευγάρι αυτό αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας.  Η υπογονιμότητα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα του ζευγαριού και όχι μεμονωμένα σε κάθε άτομο. Ανεξάρτητα από την ηλικία υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 8 ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί αντιμετωπίζουν κάποιο μικρό ή μεγάλο πρόβλημα υπογονιμότητας. Στις αναπτυγμένες χώρες, το 33% των ζευγαριών στα προχωρημένα 30 τους αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας ως αποτέλεσμα των επαγγελματικών επιδιώξεων και των στόχων που θέτει.

Από τα 100 ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν φυσιολογικά:

          • Τα 20 θα συλλάβουν τον 1ο μήνα.

          • Τα 70 θα έχουν συλλάβει μέσα σε 6 μήνες.

          • Τα 85 θα έχουν συλλάβει μέσα σε 1 χρόνο.

Επομένως, αν και τα περισσότερα ζευγάρια θα καταφέρουν να πετύχουν εγκυμοσύνη μέσα στο πρώτο έτος, μία σημαντική μειοψηφία (15%) θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στη σύλληψη. Στις περιπτώσεις αυτές, το 30-40% οφείλεται μόνο στον αντρικό παράγοντα (αντρική υπογονιμότητα).

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Οι αριθμοί για τα ελληνικά δεδομένα αναδεικνύουν ότι ένα στα πέντε ζευγάρια στην Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα γονιμότητας . Τα αίτια είναι πλέον συνδυασμός διαφόρων παραγόντων, ενώ στο 20% των περιπτώσεων οι επιστήμονες δεν βρίσκουν την αιτία της υπογονιμότητας. Την ίδια στιγμή οι ηλικίες στις οποίες εμφανίζεται το πρόβλημα μικραίνουν συνεχώς, ενώ όλο και πιο συχνά καταγράφονται περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας.

Τις παραπάνω επισημάνσεις έκανε  ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Νίκος Χριστοφορίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με αφορμή ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Γονιμότητας (31/10-6/11). Όπως εξήγησε ο κ. Χριστοφορίδης, οι κύριες αιτίες για τη γυναικεία υπογονιμότητα είναι προβλήματα λειτουργίας στις σάλπιγγες, προβλήματα ωορρηξίας και στην ανατομία της μήτρας (ινομυώματα, πολύποδες, ενδομητρίωση), ενώ όλο και περισσότερο εμφανίζεται ως αιτία η δυσλειτουργία των ωοθηκών, η οποία συνήθως αποτελεί επίπτωση του χρόνου με συνέπεια τη δυσκολία της γονιμοποίησης και μιας υγιούς εγκυμοσύνης.

o-fertility-issues-problems-getting-pregnant-facebook

Η ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο

«Προβλήματα γονιμότητας καταγράφονται σε όλο και μικρότερες ηλικίες. Περισσότερο σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, το άγχος, τη διατροφή, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία ανησυχητική ένδειξη ότι τα προβλήματα στο γενετικό υλικό μας, είτε αφορά ωάρια είτε σπερματοζωάρια, υφίστανται μεγάλες πιέσεις που μπορεί να ξεκινούν από γενετικά αίτια», διευκρίνισε ο κ. Χριστοφορίδης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «αποτελεί μύθο το ότι κάθε γυναίκα μπορεί να τεκνοποιήσει, όποτε θέλει, εφόσον έχει περίοδο. Αυτό λειτουργεί παραπλανητικά».

Στη μετάθεση του χρόνου κατά τον οποίο θα διεκδικήσουν οι γυναίκες τη μητρότητα αναφέρθηκε η κλινική εμβρυολόγος Αλεξία Χατζηπαρασίδου.

«Η επιστήμη, τουλάχιστον προς το παρόν, αδυνατεί να λύσει θέματα τα οποία έρχονται με την ηλικία και δημιουργούν σύνθετες αδυναμίες στο ωάριο τόσο σε επίπεδο ποσότητας όσο και σε επίπεδο ποιότητας. Άρα η γυναίκα πρέπει να ξέρει ότι ο χρόνος παίζει ρόλο και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η επιστήμη θα μπορέσει να παρακάμψει αυτά που φέρνει η ηλικία στην ποιότητα του ωαρίου και θα μπορέσει τελικά να την οδηγήσει στη μητρότητα», επισήμανε η κ. Χατζηπαρασίδου.

Η ίδια ανέφερε ότι «μετά τα 35 έτη μία στις δύο γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσει προβλήματα υπογονιμότητας. Κάθε μετάθεση της τεκνοποίησης μετά την ηλικία αυτή έχει κόστος για τη γονιμότητα, η οποία πέφτει σημαντικά μετά τα 40. Συνεπώς είναι ευθύνη μας να ενημερώσουμε όλες τις γυναίκες, ώστε να κινηθούν έγκαιρα είτε με το να ενεργοποιήσουν το πρόγραμμα της μητρότητάς τους είτε να συντηρήσουν τη γονιμότητά τους, ώστε να την αποδεσμεύσουν από το χρόνο».

egg storage for IVF

Η κρυοσυντήρηση ωάριων

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφορίδη η πρόληψη είναι δυνατή τουλάχιστον έως την ηλικία των 35 ετών, οπότε μία γυναίκα έχει ωάρια, τα οποία μπορούν να συντηρηθούν χάρη στην τεχνολογία. Πρόκειται για την κρυοσυντήρηση ωαρίων για μελλοντική χρήση μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Μέσω φαρμακευτικής αγωγής προκαλείται διέγερση των ωοθηκών για την παραγωγή πολλαπλού αριθμού ωαρίων. Στη συνέχεια με μία απλή, ασφαλή και εύκολη μικροεπέμβαση, η οποία γίνεται με μέθη και διαρκεί 5-10 λεπτά, γίνεται η λήψη των ωαρίων τα οποία κρυοσυντηρούνται. Η μέθοδος αυτή θεωρείται απόλυτα ασφαλής και ελεγχόμενη», εξήγησε ο κ. Χριστοφορίδης.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται και σε περιπτώσεις όπου μία γυναίκα έχει κακοήθεια μαστού, μήτρας ή ωοθηκών. Όπως ανέφερε η κ. Χατζηπαρασίδου, τροποποιείται το σχήμα της φαρμακευτικής αγωγής για τη λήψη των ωαρίων, τα οποία κρυοσυντηρούνται, ώστε, όταν η γυναίκα θα είναι ελεύθερη νόσου, να τεκνοποιήσει. Τα κρυοσυντηρούμενα ωάρια φυλάσσονται για πέντε έτη και υπάρχει η δυνατότητα παράτασης για άλλη μία πενταετία μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των 50 ετών.