Αρχική Νέα Ένα σχολείο με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο

Ένα σχολείο με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο

IMG_1632

Παρουσίαση των εκπαιδευτηρίων “Ο Πλάτων” και ξενάγηση σε δημοσιογράφους Σάββατο μεσημεράκι. Συναντηθήκαμε οι συνάδελφοι, μαμάδες όλες, και -τι πιο φυσικό- αρχίσαμε να ανταλλάσσουμε τις πρώτες εντυπώσεις από τον προαύλειο χώρο που μόλις είχαμε προσπεράσει.

“Ωραίο το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής”.

“Τέλειο, τα παιδιά μαθαίνουν στην πράξη τους κανόνες”.

“Κορίτσια, τι έχετε να πείτε και για τα παιχνίδια στην πάνω αυλή, αλλά και το καταπληκτικό δεντρόσπιτο.”

“Την πισίνα και το χώρο του στίβου”;

“Καλά, σ' εμένα άρεσε ο πύργος στην αυλή έξω από το νηπιαγωγείο”

IMG_1687

Τις εκδηλώσεις θαυμασμού μας σταματούν προσωρινά οι υπεύθυνοι των εκπαιδευτηρίων που έρχονται για να μας συνοδεύσουν στην περιήγηση των χώρων του σχολείου. Και από δω και έπειτα, ο θαυμασμός μας γίνεται ακόμη μεγαλύτερος.

Παιδικός σταθμός και νηπιαγωγείο στη μία πλευρά των εγκαταστάσεων, εκεί όπου τα χρώματα, οι κατασκευές, τα παιχνίδια έχουν δεσπόζουσα θέση. Τα παιδιά μπορούν να έχουν την πρώτη επαφή με το χώρο του σχολείου ήδη από την ηλικία των 2 ετών. Προσαρμόζονται στο σχολικό περιβάλλον, κοινωνικοποιούνται, μαθαίνουν να μοιράζονται και να συνεργάζονται. Ακόμα εξασκούνται στην αφήγηση παραμυθιών και στη στην δημιουργία κατασκευών. Κάνουν πολλές και δημιουργικές δραστηριότητες όπως μουσική, ψυχοκινητική αγωγή και δραματοποίηση.

IMG_1699

Από το προνήπιο ακόμη, τα παιδιά μπορούν να ενταχθούν σε δίγλωσσα τμήματα όπου τα αγγλικά διδάσκονται καθημερινά στα πλαίσια του IB Primary Years Programme, το οποίο άλλωστε συνεχίζεται μέχρι την τελευταία τάξη του λυκείου.

IMG_1685

Τι σημαίνει για τα εκπαιδευτήρια “Ο Πλάτων” πηγαίνω στο Δημοτικό;

Σκοπός των Εκπαιδευτηρίων είναι η ολόπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των παιδιών. 
Τα παιδιά συμμετέχουν στο Διεθνές Πρόγραμμα των Πρώτων Χρόνων – PYP (ηλικίες από 3-11 ετών) και μέσα από τις μεθόδους διδασκαλίας (ομαδοσυνεργατική και δασκαλοκεντρική), τη σχέση με την κοινωνία της πληροφόρησης και τη διαθεματική προσέγγιση τομέων και προβλημάτων:

  • «μαθαίνουν πώς να μαθαίνουν»,
  • να δίνουν τις δικές τους λύσεις στα προβλήματα,
  • να αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη να εξελίσσουν τη γνώση,
  • να αισθάνονται μέλη της κοινότητας και του κόσμου.

Μέσα από τη σχολική ζωή (καλλιτεχνική, πνευματική, αθλητική, θεατρική, ανθρωπιστική, περιβαλλοντική) προσανατολίζονται στη σωστή χρήση του ελεύθερου χρόνου τους και σε βιώματα ελεύθερης δραστηριοποίησης, στη 
χαρά της δημιουργίας και στην αξιοποίηση ικανοτήτων, που θα τους χρησιμεύσουν για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές απαιτήσεις. Στόχος τους είναι να κατακτούν τη γνώση εξ’ ολοκλήρου στο σχολείο, απελευθερώνοντας προσωπικό χρόνο για ψυχαγωγία και δημιουργική ενασχόληση.

IMG_1677

Τι είναι το IB Primary Years Programme

Στο κέντρο του Προγράμματος των Πρώτων Χρόνων βρίσκεται ο μαθητής που προσεγγίζει τη Γνώση με διάθεση για έρευνα.

Ο μαθητής περιστοιχίζεται από όλα όσα πρέπει να κατακτήσει μέσα από τη διδακτέα ύλη: Έννοιες, Δεξιότητες, Συμπεριφορά και Δράση.

Η Γνώση αναπτύσσεται μέσω της έρευνας των έξι αντικειμένων, στα οποία εντάσσονται τα μαθήματα του αναλυτικού προγράμματος και των έξι διαθεματικών αξόνων δράσης.

Οι διαθεματικοί άξονες δράσης με παγκόσμια διάσταση παρέχουν στους μαθητές το πλαίσιο για την αναζήτηση και την έρευνα.

IMG_1681

Oι έξι διαθεματικοί άξονες δράσης

Ποιοι είμαστε;

Μια εξερεύνηση της φύσης του εαυτού μας, των πεποιθήσεων και των αξιών μας, της προσωπικής, της φυσικής, της πνευματικής, της κοινωνικής και της ψυχικής υγείας, της οικογένειας, των φίλων μας, της κοινότητας στην οποία ανήκουμε, της κουλτούρας μας, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων μας και τέλος του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

Πού βρισκόμαστε στο χώρο και στο χρόνο;

Μια εξερεύνηση του προσανατολισμού μας στο χρόνο και στο χώρο, των προσωπικών μας ιστοριών, της ιστορίας και της γεωγραφίας σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, του τόπου μας και των τόπων που έχουμε επισκεφτεί, των ανακαλύψεων, των εξερευνήσεων και των μεταναστεύσεων του ανθρώπινου είδους και τέλος της προσφοράς του κάθε ατόμου ξεχωριστά αλλά και ολόκληρων πολιτισμών.

Πώς εκφραζόμαστε;

Μια εξερεύνηση των τρόπων, βάσει των οποίων ανακαλύπτουμε κι εκφράζουμε τη φύση, τις ιδέες, τα συναισθήματα, τις πεποιθήσεις και τις αξίες μας, μέσω της γλώσσας και της τέχνης.

Πώς λειτουργεί ο κόσμος που μας περιβάλλει;

Μια εξερεύνηση του φυσικού και υλικού κόσμου, τω φυσικών και τεχνητών φαινομένων (από την ανθρώπινη δραστηριότητα), καθώς και του κόσμου της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Πώς οργανώνουμε τη ζωή μας;

Μια εξερεύνηση των ανθρώπινων συστημάτων και των κοινοτήτων, του εργασιακού κόσμου, της φύσης και της αξίας του, της απασχόλησης αλλά και της μη απασχόλησης, καθώς και του αντίκτυπού της.

Μοιραζόμαστε τον πλανήτη

Μια εξερεύνηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων μας, στην προσπάθεια να μοιραστούμε πεπερασμένους πόρους με τους συνανθρώπους μας και με άλλα έμβια όντα, μια εξερεύνηση των κοινοτήτων αλλά και των σχέσεων που συνάπτουν μεταξύ τους.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.