Αρχική Γωνιά του μαθητή «Ένα σύννεφο γεμάτο Ρήματα!»: Εναλλακτικός τρόπος μελέτης για παιδιά με Δυσλεξία

«Ένα σύννεφο γεμάτο Ρήματα!»: Εναλλακτικός τρόπος μελέτης για παιδιά με Δυσλεξία

Εκτός από τους παιδαγωγούς και θεραπευτές, πολλές φορές και οι γονείς αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους μάθησης και ενίσχυσης της μελέτης στο σπίτι, ώστε να πετύχουν καλύτερη αφομοίωση των γνώσεων και πληροφοριών από το παιδί τους.

Μια απλή άσκηση που εκπαιδεύει τα παιδιά με δυσλεξία/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες να μάθουν να αναγνωρίζουν, χειρίζονται, χρησιμοποιούν τα ρήματα είναι και η άσκηση «Ένα σύννεφο γεμάτο Ρήματα!». Το παιδί πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε προτάσεις και να καταλάβει ποια αντιστοιχεί σε κάθε ρήμα στον αντίστοιχο χρόνο.

Υλικά:
λωρίδες χαρτί, μαρκαδόροι, σχέδιο σύννεφο, ψαλίδι

dyslexia3

Εφαρμογή:

Πρώτον, κόβουμε το διπλό εκτυπωμένο σχέδιο του σύννεφου και ενώνουμε τα δύο μεταξύ τους. Γράφουμε πάνω στο σύννεφο (αν θέλετε να το χρησιμοποιείτε και για άλλες λέξεις, κολλήστε ετικέτα με χαρτοταινία) τη λέξη Ρήματα!

dyslexia4

Δεύτερον, επιλέγουμε το ρήμα που θέλουμε (π.χ. προσπαθώ). Σε μικρότερες λωρίδες γράφουμε το ρήμα σε διάφορους χρόνους. Με το ίδιο χρώμα γράφουμε σε μεγαλύτερη λωρίδα μια πρόταση που χρησιμοποιεί το ρήμα σε αυτό το χρόνο. Έτσι, δημιουργούμε πολλές προτάσεις με το ρήμα σε διάφορους χρόνους.

dyslexia5

Έπειτα, τοποθετούμε τις λωρίδες με τα ρήματα στο σύννεφο γύρω-γύρω σαν ακτίνες!

Τέλος, το παιδί θα πρέπει να επιλέξει από τις προτάσεις αυτή που κάθε φορά αντιστοιχεί στο σωστό χρόνο του ρήματος και να τη βάλει δίπλα. Διαβάζει το ρήμα και μετά την πρόταση.

Άσκηση για Δυσλεξία

Η άσκηση μπορεί να έχει πολλές παραλλαγές:

• Βάλτε τα ρήματα και αφήστε κενές λωρίδες χαρτί για να γράψει δικές του προτάσεις με τα ρήματα που δόθηκαν.
• Βάλτε τα ρήματα και ενθαρρύνετε να αναζητήσει προτάσεις ή φράσεις που εμπεριέχουν αυτό το ρήμα σε περιοδικά, εφημερίδες, κείμενα για να τις κόψει και τοποθετήσει δίπλα.
• Χρησιμοποιήστε διαφορετικά πρόσωπα στα ρήματα για αυξημένο δείκτη δυσκολίας.

Πρόσθετα Οφέλη: Λεπτή κίνηση - Οπτική διάκριση - Συγκέντρωση

Tip: Μην παραλείψετε στην αρχή να χρησιμοποιείτε ίδιο χρώμα για κάθε ρήμα με την αντίστοιχη πρόταση του! Μετά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χρώμα για όλα τα ρήματα και προτάσεις.

Άσπα Μητρακάκη
Ειδική Παιδαγωγός - Κοινωνική Ανθρωπολόγος
ειδικευμένη στην αντιμετώπιση Μαθησιακών Δυσκολιών/Δυσλεξίας
E-mail: amitrakaki@gmail.com
http://dyslexiaathome.blogspot.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter