Ένα βήμα πριν το λουκέτο βρίσκεται ο μοναδικός Σύλλογος Συνδρόμου Down στη Θεσσαλονίκη

Ένα βήμα πριν το λουκέτο βρίσκεται ο μοναδικός Σύλλογος Συνδρόμου Down στη Θεσσαλονίκη που εκπέμπει βοήθεια εδώ και αρκετούς μήνες. Τα λειτουργικά κόστη του ιστορικού συλλόγου που ιδρύθηκε από 22 οικογένειες το 1990 με την προτροπή της καθηγήτριας παιδιατρικής κλινικής γενετικής του ΑΠΘ Χαρίκλειας Χατζησεβαστού, πνίγουν κάθε δραστηριότητα και σβήνουν τα οράματα μιας κοινωνίας που οφείλει να δίνει ίσες ευκαιρίες διαβίωσης σε όλους τους πολίτες.

Η κρίση των τελευταίων ετών οδηγεί σε αδυναμία πολλών γονέων να προσφέρουν τα ελάχιστα χρήματα για την συνδρομή τους, ενώ οι όποιες επαγγελματικές δραστηριότητες, όπως η κατασκευή μπομπονιέρων από τα παιδιά με σύνδρομο Down- που υπήρχαν πριν την κρίση- έχουν ελαχιστοποιηθεί με αποτέλεσμα να μην μπορούν να βγουν ούτε τα βασικά έξοδα του τμήματος.Πρόσφατα η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε χρηματικό κονδύλι 30.000 ευρώ που αναμένεται να εκταμιευτεί το συντομότερο και το οποίο πρόκειται να δώσει ζωή στον Σύλλογο για τουλάχιστον δύο μήνες. Φυσικά την όλη κατάσταση θα κάνει καλύτερη αν και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δώσει τις 13.000 ευρώ που οφείλει στον Σύλλογο από επιτυχίες που έχουν φέρουν φέρει οι αθλητές του σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις.

Και επειδή μιλάμε για την πρώτη οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down στη χώρα και πρόκειται για φορέα Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνκής Φροντίδας Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εγγεγραμμένο στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και εποπτευόμενο από αυτό, η διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα του Συλλόγου πρέπει να γίνει επιτακτική.Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down σήμερα υποστηρίζει 400 οικογένειες από όλη την Ελλάδα και περίπου 90 παιδιά στη Θεσσαλονίκη. Όσοι είναι μακριά υποστηρίζονται μέσω τηλεφώνου, μέσω Internet, με αποστολή υλικού και μέσω των δράσεων. Τα παιδιά που είναι στη Θεσσαλονίκη μεταφέρονται καθημερινά με το λεωφορείο του Συλλόγου από Καλαμαριά και Εύοσμο ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Συλλόγου.

“Η κατάσταση είναι σε οριακό σημείο. Είμαστε ένας σύλλογος μη κερδοσκοπικός και τα μοναδικά μας έσοδα προέρχονται από τις συνδρομές των γονέων, τις δωρεές, τις μπομπονιέρες και τα παζάρια που κάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Με κανέναν τρόπο δεν θέλουμε να κλείσουμε τον σύλλογο γιατί θέλουμε να αυτά τα παιδιά να συνεχίσουν να είναι δραστήρια. Αν μείνουν στα σπίτια τους για 2-3 μήνες χωρίς καμία δραστηριότητα, τα περισσότερα θα πάθουν κατάθλιψη βαριάς μορφής”, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σταύρος Τσιφλίκης. 

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος ιδρύθηκε από 22 οικογένειες το 1990 με την προτροπή της Χαρίκλειας Χατζησεβαστού – καθηγήτριας Παιδιατρικής Κλινικής Γενετικής Α.Π.Θ. Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη ομάδα γονέων με παιδιά με σύνδρομο Down στη χώρα και είναι φορέας Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας Μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα.Όραμα του Συλλόγου είναι μια κοινωνία, όπου θα παρέχονται ίσες ευκαιρίες διαβίωσης και συμμετοχής σε όλους τους πολίτες. Για το σκοπό αυτό οι αρχές των ίσων ευκαιρών και της ισότητας των ανθρώπων διέπουν τη λειτουργία του φορέα μας.Αποστολή του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη δράσεων εξειδικευμένης εκπαίδευσης και προσέγγισης των ατόμων με σύνδρομο Down, με απώτατο στόχο την υποστηριζόμενη εκμάθηση και ψυχαγωγία των ωφελουμένων του. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα και οι δραστηριότητες απευθύνονται τόσο σε γονείς όσο και σε παιδιά.

Πώς μπορείτε να στηρίξετε το έργο του Συλλόγου

Μπορείτε και εσείς να στηρίξετε τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Συλλόγου κάνοντας μια κατάθεση στην Τράπεζα Πειραιώς στον λογαριασμό 5220-002835-426, IBAN: GR15 0172 2200 0052 2000 2835 426, Δικαιούχος Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος).

Eurobank: 0026.0148.61.0200319319

Alpha Bank: 405002002000082

Εθνική Τράπεζα: 218/296020-65

Μην ξεχάσετε να στείλετε με ένα e-mail ή φαξ το καταθετήριο, στο οποίο θα φαίνονται τα πλήρη στοιχεία σας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, ταχυδρομικός κώδικας).

logo_inner