Αρχική Σκέψεις ζωής από τον Κώστα Κρομμύδα Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι… για μεγάλους!

Ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι… για μεγάλους!

Μια φορά κι έναν καιρό, ένα μικρό παιδί, περιπλανάει το κορμί και την καρδιά του μέσα σε μια παγωμένη νύχτα, πεινασμένο και μόνο του. Τριγύρω του, άνθρωποι γελαστοί και ευτυχισμένοι, φορτωμένοι με δώρα, φαγητά και γλυκά, γιορτάζουν ήδη στη διάθεσή τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, βιάζοντας τα βήματά τους να τους οδηγήσουν γρήγορα στη θαλπωρή του ζεστού τους σπιτιού... Κανείς δε δίνει σημασία στο μικρό παιδί, κανείς δεν θέλει δυο μελαγχολικά μάτια να στοιχειώσουν την τόσο ευτυχισμένη τους νύχτα.
Όχι, όχι.. Μην βιαστείτε να πείτε πως γνωρίζετε τη συνέχεια. Μη βιαστείτε να πείτε πως σας μιλάω για το κοριτσάκι με τα σπίρτα και πως το παραμύθι τελειώνει εδώ.. Το δικό μας παραμύθι μπορεί να ξεκινάει έτσι, αλλά οι ήρωες του είναι περισσότεροι με ιστορίες τόσο διαφορετικές μα και τόσο ίδιες…
Ο ένας από αυτούς είναι ο Ε. Έχασε τη δουλειά του πριν από επτά μήνες και τώρα βρίσκεται σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της Αθήνας. Τον συναντάς τυλιγμένος στο ζεστό σου παλτό, και παρατηρείς ένα μπουφανάκι μοιρασμένο στα δύο, που προσπαθεί να χωρέσει στη λειψή του θέρμη τον άνεργο μπαμπά και δυο απορημένα μελαγχολικά παιδικά μάτια που ακολουθούν πού και πού την πορεία κάποιου κέρματος που φεύγει από κάποια δάχτυλα για να καταλήξει σε εκείνο το χάρτινο κουτί κοντά στα πόδια του. Κάποιοι, κοιτούν τα δυο μοναδικά νομίσματα που γεμίζουν το χέρι τους, και χωρίς ενδοιασμό δίνουν στο ένα τη γνώριμη πορεία προς το χάρτινο κουτί... Δεν έχουν περισσότερα να δώσουν, μα μαζί με το μικρό νόμισμα δίνουν όση συμπόνια κρύβει μέσα της η μεγάλη τους καρδιά… Κάποιοι άλλοι, επιταχύνουν το βήμα τους σε αυτό που τα μάτια βλέπουν, η καρδιά αντανακλά, αλλά το μυαλό παραδομένο σε μια παράλογη αμφιβολία θέλει απλά να προσπεράσει..
Ο δεύτερος, είναι ο Σ. Είδε όλη του τη ζωή να γκρεμίζεται στο φόντο ενός πολέμου και εγκαταλείποντας το σπιτικό του, τα ρούχα του, την περιουσία του, τη ζωή του, μπήκε σε μια βάρκα προς ένα άγνωστο μέλλον και ένα αμφίβολο αύριο... Τριγυρισμένος από παιδικά κορμάκια παραδομένα στον παγετό της νύχτας και του τίποτα και δακρυσμένα ώριμα μάτια με την απόγνωση να ζωγραφίζει μέσα τους μαύρες σκιές, πέπλο σε ένα αύριο που δεν έχουν την δυνατότητα καν να ονειρευτούν. Κάποιοι, άνοιξαν την καρδιά και την ψυχή τους, τα χέρια και την πόρτα τους, και έγιναν φωλιά για έναν πόνο για τον οποίον δεν νοιάζονταν από πού ξεκίνησε αλλά πού μπορεί να ακουμπήσει. Κάποιοι, μοίρασαν απλόχερα την αγάπη τους, κρυμμένη σε ζεστές κουβέρτες, ρούχα, γάλα και ένα παιχνίδι… Και κάποιοι άλλοι, έκλεισαν πεισματικά σε ένα κουτί με ένα χρώμα και μια εθνικότητα όση ανθρωπιά μπορούσαν να διαθέσουν, και το κλείδωσαν στη λογική ενός μυαλού που κινείται σε νήματα συνόρων, θρησκείας, πολιτικής...

twiggs-and-rose-hips-christmas-wreath-040
Δεν θα σας μιλήσω για άλλους ήρωες. Εξάλλου και οι δύο προηγούμενοι, χωράνε μέσα στις ιστορίες τους χιλιάδες ακόμα ίδιες. Και σε κάθε μια από αυτές, υπάρχουν πάντα οι κάποιοι και οι κάποιοι άλλοι...

Κανένας δε μας επιβάλλει σε ποια από τις δυο πλευρές θα τάξουμε τη συνείδηση και την πανανθρώπινη υπόστασή μας. Αυτή που δε λογαριάζει τίποτα άλλο παρά μόνο τον Άνθρωπο. Αυτή που ξέρει, πως ο πόνος δεν υφίσταται μόνο τα Χριστούγεννα, αλλά επικαλείται την γιορτή της αγάπης για να ζεστάνει ακόμα και τις πιο παγωμένες καρδιές απέναντι σε μια προσφορά που ακόμα και εάν για τον κάθε έναν από εμάς είναι το απειροελάχιστό μας, για κάποιον συνάνθρωπό μας είναι ανάσα στη ζωή του.
Το γνωστό παραμύθι, τέλειωσε με το μικρό κοριτσάκι να πεθαίνει παγωμένο και αβοήθητο, με τους περαστικούς να προσπερνούν με λύπη ένα θέαμα για το οποίο δεν έκαναν τίποτα. Το δικό μας παραμύθι, δεν ξέρω αν θα έχει κάποια στιγμή ως τέλος το «Ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», σίγουρα όμως μπορούμε όλοι μαζί να γράψουμε απλά το «ΖΗΣΑΝ.»

ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΟΜΜΥΔΑΣ
ΗΘΟΠΟΙΟΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
www.kostaskrommydas.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.