- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Έναν μύθο θα σας πω: Ποιος ήταν ο μυθικός Λέανδρος, από τον οποίο πήρε το όνομά της η νέα κακοκαιρία

Το νέο κύμα κακοκαιρίας [2] που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας τις επόμενες ώρες, με κρύο και χιόνια ακόμη και στην Αττική, έχει όνομα και αυτό είναι «Λέανδρος»

Το όνομα της κακοκαιρίας προέρχεται από τις σελίδες της ελληνικής μυθολογίας [3] και πρόκειται για έναν συγκινητικό μύθο που αποτέλεσε ένα από τα πρώτα ελληνικά έργα που τυπώθηκαν σε βιβλίο, ενώ αποτυπώθηκε στις τοιχογραφίες τος Πομπηίας.

Η ιστορία αφορά την Ηρώ και τον Λέανδρο, δύο νέους που ερωτεύθηκαν σφοδρά , αλλά τους χώρισε ο θάνατος.

Η Ηρώ ήταν ιέρεια της Αφροδίτης η οποία κατοικούσε σε ένα πύργο στη Σηστό, στην ευρωπαϊκή ακτή του Ελλησπόντου. Ο Λέανδρος, ένας νεαρός από την Άβυδο, στην απέναντι όχθη του στενού, την ερωτεύθηκε, και κάθε βράδυ περνούσε κολυμπώντας τον Ελλήσποντο για να είναι μαζί της.

Η Ηρώ με μόνη βοηθό την πιστή τροφό της, άναβε μία λάμπα κάθε νύχτα στην κορυφή του πύργου της, για να τον οδηγεί, και, όταν έφθανε, τον υποδεχόταν η ίδια στην ακτή. Όμως, πριν από το ξημέρωμα, ο Λέανδρος επέστρεφε στη Άβυδο προκειμένου να επανέλθει το επόμενο απόγευμα.

Συμφώνησαν να παντρευτούν αλλά κράτησαν μυστικό το γάμο τους, γιατί η Ηρώ ως ιέρεια της Αφροδίτης απαγορευόταν να παντρευτεί. Το χειμώνα οι δύο νέοι χώρισαν δίνοντας μία υπόσχεση: να ξαναβρεθούν στις αρχές της Άνοιξης. Ωστόσο, το επόμενο απόγευμα το λυχνάρι βρέθηκε πάλι αναμμένο.

Ο Λέανδρος, όταν τον είδε από την Άβυδο εξέλαβε το φως σαν ερωτική πρόσκληση και έπεσε στη θάλασσα, παρασύρθηκε από τα κύματα και πνίγηκε. Το πρωί το πτώμα του ξεβράστηκε στη ακτή της Σηστού.

Η Ηρώ μέσα στη θλίψη της έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε και αυτή. Αργότερα οι δύο νέοι ξεβράστηκαν αγκαλιασμένοι στην ακτή, όπου οι κάτοικοι τους έθαψαν σε κοινό τάφο.

Οι αρχαίοι δεν αμφέβαλαν για την ιστορικότητα του γεγονότος. Ο γιατρός Αντίπατρος που έζησε στα τελευταία προ Χριστού έτη βεβαιώνει ότι είδε τον τάφο τους.

Ένας δημοφιλής μύθος που ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες

Το συμβάν αυτό εξύμνησαν κορυφαίοι ποιητές όπως ο Μουσαίος (5ος μ.Χ. αι) στο επιγραφόμενο αριστούργημά του “Τα καθ΄ Ηρώ και Λέανδρον”, ο Βιργίλιος, ο Οβίδιος, ο Μαρτιάλης και άλλοι.

Ο μύθος αυτός ήταν πολύ δημοφιλής στην αρχαιότητα, γιατί υπάρχουν πολυάριθμες παραστάσεις σε νομίσματα και ζωγραφιές. Πολλοί καλλιτέχνες (ποιητές, λογοτέχνες, ζωγράφοι) έχουν επηρεαστεί και στη σύγχρονη εποχή. Ο μύθος αυτός ήταν ήδη γνωστός από τον πρώτο αιώνα π.Χ. στον ελληνιστικό κόσμο.

Στο σπίτι των Vettii στην Πομπηία έχει διασωθεί τοιχογραφία που απεικονίζει τον Λέανδρο να διασχίζει τον Ελλήσποντο. Δίπλα του κάθεται ο υπηρέτης του μαζί με τα ρούχα του και ένα φανάρι. Απέναντί του βρίσκεται η Ηρώ στον πύργο της.

Ο μύθος ενέπνευσε αρκετούς ζωγράφους όπως τον Ούλιαμ Έττι, τον Βίκτορα Γιάνσενς και τον Ουίλιαμ Τέρνερ….