Αρχική InfoMommy Υγεία Έναρξη του προγράμματος «Horizon 2020» για την έρευνα & την καινοτομία ύψους 80 δισ. ευρώ

Έναρξη του προγράμματος «Horizon 2020» για την έρευνα & την καινοτομία ύψους 80 δισ. ευρώ

A6B301600C45EC1
Στην παράλληλη «Έκθεσης Καινοτομίας», παρουσιάστηκαν τέσσερα ερευνητικά προγράμματα του Bionian Cluster. Αυξημένο κατά 30% σε πόρους σχέση με το προηγούμενο θα είναι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Έρευνα και Καινοτομία «Horizon 2020» ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει «νέα εργαλεία» για την υποστήριξη και χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), για την κινητικότητα των ερευνητών, την Ευρωπαϊκή Αριστεία και τις μελλοντικές και αναδυόμενες Τεχνολογίες.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση, που έγινε την Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου, υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), παρουσία του Κάρολου Παπούλια, Ευρωπαίων κι Ελλήνων αξιωματούχων, οι Ευρωπαίες Επίτροποι Máire Geoghegan Quinn, αρμόδια για θέματα Έρευνας, Καινοτομίας και Eπιστημών και η Μαρία Δαμανάκη, υπεύθυνη για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, καθώς και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μίλησαν για τις συνέργειες του «Horizon 2020» με τα διαρθρωτικά ταμεία και για θέματα εξαιρετικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα, όπως οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ενώ αναφέρθηκαν στις δυνατότητες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το ρόλο της στρατηγικής της «έξυπνης εξειδίκευσης» (smart specialization) στην Περιφερειακή ανάπτυξη και συνοχή.

Το Bionian Cluster στην «Έκθεση Καινοτομίας»
Παράλληλα, έγιναν τα εγκαίνια της «Έκθεσης Καινοτομίας» που διοργανώνει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», με στόχο την ανάδειξη της καινοτόμου έρευνας που διεξάγεται στην Ελλάδα και την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των Ακαδημαϊκών φορέων και του παραγωγικού ιστού της χώρας. Το Bionian Cluster είχε σημαντική παρουσίαση στην έκθεση με τέσσερα ερευνητικά projects. Το θεματικό πλαίσιο της έκθεσης, που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, καθορίζεται με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές του «Horizon 2020».
 

Τα τέσσερα ερευνητικά projects του Bionian Cluster
Μεσεγχυματικά Βλαστικά Κύτταρα
Τα εμβρυϊκά μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα (MSCs) αποτελούν ένα πληθυσμό προγονικών κυττάρων που μπορούν να εκπτυχθούν εύκολα σε καλλιέργεια. Είναι ικανά να διαφοροποιηθούν σε οστεοκύτταρα, χονδροκύτταρα, λιποκύτταρα και σε άλλους τύπους κυττάρων. Επιπροσθέτως, α) εμφανίζουν την ιδιότητα της αναγέννησης κατεστραμμένων ιστών, β) εκκρίνουν παράγοντες ανάπτυξης και γ) μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη στόχευση συμπαγών όγκων. Οι τρέχουσες μελέτες, παρέχουν την απόδειξη της αρχής για τη χρήση τους στη μεταφραστική έρευνα ώστε α) να αξιολογηθεί η κλινική αποτελεσματικότητά τους στη βελτίωση της οξείας ηπατικής ανεπάρκειας και β) να αναπτυχθούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη στόχευση διηθητικών συμπαγών όγκων.

• Καλλιέργεια αυτόλογων ινοβλαστών για κλινική χρήση
Με βάση τα αρχικά αποτελέσματα, πρόωροι αυτόλογοι δερματικοί ινοβλάστες δημιουργηθήκαν σε μεγάλο αριθμό από μικρές βιοψίες διαχωρισμένου πάχους δέρματος, καλλιεργήθηκαν σε υψηλή συγκέντρωση FBS και δόθηκαν στον ορό των ασθενών, αποτελώντας μια υποσχόμενη μέθοδο για την αποτελεσματική θεραπεία για την επούλωση των ελκών διαβητικού ποδιού.
Αυτή η σχετικά απλή μέθοδος παρήγαγε ένα σημαντικό ποσό κυττάρων από βιοψίες διαχωρισμένου πάχους του δέρματος, ηλικιωμένων ατόμων σε σύντομο χρονικό διάστημα και παρουσιάζει ελπιδοφόρα αποτελέσματα στις μεθόδους καλλιέργειας με επιπρόσθετα οφέλη στους τομείς των παραγόντων ανάπτυξης, στους καλλιεργημένους αλλογενείς ινοβλάστες και στα κερατινοκύτταρα, καθώς και στους ινοβλάστες που καλλιεργήθηκαν σε ικριώματα. Η επούλωση ήταν γρήγορη, μόνιμη, ασφαλής, χωρίς ουλές ή υπερκεράτωση, όπως επίσης και σχετικά φθηνή.

• Kαρκίνος του τραχήλου της μήτρας
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (CaCx ) έχει αιτία τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), μια συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση, με 6.2 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ανά έτος και 75 % ατομικό κίνδυνο για λοιμώξεις.
Για 50 χρόνια, το τεστ Παπανικολάου αποτέλεσε το βασικό εργαλείο ελέγχου του CaCx, που όμως παρουσιάζει 30-60% ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Ο εμβολιασμός, έχει υψηλό κόστος και καλύπτει μόνο 2 από τους 14 υψηλού κινδύνου HPV υπότυπους. Η προσέγγιση της έρευνας αφορά την παραγωγή ενός πάνελ πρωτεϊνών, υψηλής ειδικότητας και ευαισθησίας, ικανό να διαγνώσει και να διακρίνει με ακρίβεια τα προκαρκινικά στάδια του CaCx στη διάρκεια του πληθυσμιακού ελέγχου. Η προσέγγιση αυτή, αποτελεί μια ριζική λύση για την έγκαιρη διάγνωση CaCx, καθώς θα είναι γενικής εφαρμογής, ακριβείας, χαμηλού κόστους και εύκολη στην εφαρμογή της από οποιονδήποτε πάροχο υγείας.

• Γονιδιακή Θεραπεία
Ως γονιδιακή θεραπεία ορίζεται η μεταφορά τμημάτων DNA τα οποία κωδικοποιούν λειτουργικά θεραπευτικά γονίδια που υποκαθιστούν μεταλλαγμένα γονίδια. Στα πρωτόκολα γονιδιακής θεραπείας, το θεραπευτικό DNA συσκευάζεται σε έναν φορέα ο οποίος χρησιμοποιείται προκειμένου να διευκολυνθεί η εισαγωγή του στα κύτταρα. Μετά την είσοδο του, το DNA ενσωματώνεται στο γενετικό υλικό των κυττάρων του ασθενούς και εκφράζεται παράγοντας την θεραπευτική πρωτεΐνη η οποία οδηγεί στην θεραπεία του ασθενούς. Αυτή η προσέγγιση είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη στην αντιμετώπιση μονογονιδιακών ασθενειών όπως η θαλασσαιμία, η οποία αποτελεί σοβαρότατη μορφή αναιμίας και χαρακτηρίζεται από μερική ή πλήρη έλλειψη της αιμοσφαιρίνης των ερυθροκυττάρων. Η ερευνητική δραστηριότητα οδήγησε στην ανάπτυξη νέων αποτελεσματικών φορέων, μέσω 1) βελτίωσης της υπάρχουσας τεχνολογίας, 2) ανάπτυξης νέας στρατηγικής κυτταρικής στόχευσης και 3) καθιέρωσης μοντέλων που προάγουν την ασφάλεια των ασθενών.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.