Σάββατο 18 Ιανουαρίου

Ένας καινούργιος θεσμός γεννιέται: Τα δημόσια Ωνάσεια σχολεία

Το δίκτυο, θα στηριχτεί, μέσω της μετατροπής, 22 υφιστάμενων σχολείων

Σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες παρουσίασαν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, και η υφυπουργός Ζέττα Μακρή.

Κεντρική θέση κατέχει η ίδρυση και λειτουργία των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων (ΔΗΜ.Ω.Σ.), τα οποία αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, ειδικά σε περιοχές με κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις.

Το Δίκτυο Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων αποτελεί πρωτοβουλία που υλοποιείται μέσω δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση. Αφορά τη μετατροπή 22 υφιστάμενων σχολείων (11 Γυμνασίων και 11 Λυκείων) σε σύγχρονες εκπαιδευτικές μονάδες που θα προωθούν καινοτομίες και εκπαιδευτικές πρακτικές υψηλού επιπέδου. Τα πρώτα σχολεία του δικτύου αναμένεται να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο του 2025, ενώ η πλήρης ανάπτυξη θα ολοκληρωθεί το 2026. Συνολικά, περίπου 6.000 μαθητές και μαθήτριες θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε αυτά τα σχολεία, τα οποία θα συνδέονται στενά με πανεπιστημιακά ιδρύματα για την προώθηση εκπαιδευτικών καινοτομιών.

Τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία στοχεύουν:

• Στην ενίσχυση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων μαθητών από περιοχές με οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες.

• Στην εισαγωγή εκπαιδευτικών καινοτομιών, ανταποκρινόμενα στη ζήτηση για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία.

• Στην πολυτυπία των σχολείων, ικανοποιώντας τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του μαθητικού πληθυσμού. Πλαίσιο Λειτουργίας Η λειτουργία των ΔΗΜ.Ω.Σ. θα βασίζεται σε ειδική σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος Ωνάση, με το πρότυπο του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου. Τα βασικά χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν:

• Επιλογή εκπαιδευτικών: Οι εκπαιδευτικοί θα προέρχονται από το υπάρχον δυναμικό των δημοσίων σχολείων, μέσω διαδικασίας αντίστοιχης με εκείνη των Προτύπων Σχολείων.

• Οικονομική στήριξη: Το Ίδρυμα Ωνάση θα χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση των σχολείων (έως 1 εκατ. ευρώ ανά σχολική μονάδα) και θα καλύπτει λειτουργικά έξοδα (έως 500.000 ευρώ ετησίως ανά σχολείο).

• Υποτροφίες και ανάπτυξη προσωπικού: Θα παρέχονται υποτροφίες σε μαθητές, ενώ θα υλοποιούνται προγράμματα επαγγελματικής ανάπτυξης για τους εκπαιδευτικούς.

• Εξετάσεις εισαγωγής: Οι μαθητές θα εισάγονται μέσω εξετάσεων στην Α΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου, ενώ οι ήδη φοιτούντες θα παραμένουν κανονικά στα σχολεία.

Διαβάστε επίσης:

Τρία παιδιά, με κουκούλες, επιτέθηκαν στον 15χρονο, και τον μαχαίρωσαν στο πόδι

Μέσα σε όλα τα δώρα, προσφέρετε και ένα βιβλίο

Ροή Ειδήσεων