Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας με 6 απλά tips

bigstock-Five-Happy-Kids-7326483Η αξία της αυτοεκτίμησης θέτει τα θεμέλια για το μέλλον του παιδιού σας. Στόχος σας ως γονέας είναι να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας αναπτύσσει την υπερηφάνεια, τον αυτοσεβασμό και την πίστη στην ικανότητά του να χειριστεί τις προκλήσεις της ζωής.

  • Το παιδί επωφελείται περισσότερο όταν το δέχεστε για αυτό που είναι, ανεξάρτητα από την ιδιοσυγκρασία και τις δεξιότητές του. Για το λόγο αυτό δείξτε του την απεριόριστη αγάπη σας με φιλιά, αγκαλιές και με γλυκά λόγια.
  • Βρείτε χρόνο για να δώσετε στο παιδί την αμέριστη προσοχή σας. Έτσι, θα του δείξετε ότι είναι σημαντικό και πολύτιμο. Εάν θέλει να σας μιλήσει για κάτι, ακούστε προσεκτικά τί έχει να σας πει. Έχει ανάγκη να γνωρίζει ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι επιθυμίες του έχουν σημασία για εσάς. Επιπλέον, εάν μοιραστείτε μαζί του τα δικά σας συναισθήματα θα κερδίσετε σίγουρα την εμπιστοσύνη του.
  • Διδάξετε του τα όρια, θέτοντας ορισμένους κανόνες. Αν παραβεί κάποιον από αυτούς, να είστε σίγουρη ότι ξέρει εκ των προτέρων ποιες θα είναι οι συνέπειες. Γνωρίζοντας ότι υπάρχουν όρια μέσα στην οικογένεια, το παιδί νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια. Απλά δείξτε του ότι το εμπιστεύεστε και περιμένετε τα καλύτερα από εκείνο.

happy-children

  • Ενθαρρύνετε το παιδί σας να δοκιμάσει νέα πράγματα, όπως η γνωριμία με ένα νέο φίλο ή η ενασχόληση με κάποιο άθλημα. Οι δραστηριότητες που προωθούν τη συνεργασία και όχι τον ανταγωνισμό είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού. Αν και υπάρχει πάντα ο παράγοντας της αποτυχίας, χωρίς να ρισκάρει δεν θα καταφέρει να επιτύχει στον παραμικρό βαθμό.
  • Αποφύγετε τις συγκρίσεις με άλλα παιδάκια, οι οποίες θα ενισχύσουν τα αισθήματα ντροπής, φθόνου και ανταγωνισμού. Ακόμα και τα θετικά σχόλια του τύπου “Είσαι ο καλύτερος παίκτης στην ομάδα” είναι δυνητικά επιβλαβή γιατί κάποιο παιδί μπορεί να είναι δύσκολο να ανταποκριθεί σε αυτή την εικόνα.
  • Επιβραβεύστε το για τις θετικές του πράξεις. Αντί για ένα απλό “Μπράβο”, δοκιμάστε να του πείτε “Σ’ ευχαριστώ που έστρωσες το τραπέζι. Με διευκόλυνες πολύ”. Αυτό θα ενισχύσει το αίσθημα της ολοκλήρωσης και θα του επιτρέψει να γνωρίζει επακριβώς τί ήταν αυτό που έκανε σωστά.