Εντός Μαΐου η υποβολή αιτήσεων για την ένταξη σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα μπορούν οι μητέρες να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την ένταξη των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για το σχολικό έτος 2017-2018, για τη δωρεάν ένταξη βρεφών και νηπίων από 2 μηνών έως 4 ετών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, παιδιών έως 12 ετών σε κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και παιδιών-εφήβων-ατόμων ΑμΕΑ σε αντίστοιχες δομές.

Οι μητέρες θα έχουν τη δυνατότητα εντός 15 ημερών να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Θεόδωρος Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ). Ο κ. Κωτσόπουλος εξήγησε ότι οι προϋποθέσεις είναι τριών ειδών:

«Η μία είναι τα οικονομικά δεδομένα, το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα, με ένα παιδί μέχρι 27.000 ευρώ, με δύο παιδιά μέχρι 30.000, με τρία παιδιά 33.000 ευρώ και τέλος με περισσότερα από τρία παιδιά 35.000 ευρώ. Το ζήτημα είναι ότι και πέρυσι και φέτος η απόφαση της κυβέρνησης είναι να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις όλων όσων έχουν το κατώτατο εισόδημα των 5.000 ευρώ». Τα άλλα δύο κριτήρια, εκτός από το οικογενειακό εισόδημα, είναι η οικογενειακή κατάσταση του αιτούντος, «αν μια μητέρα έχει ένα, δύο ή τρία παιδιά» και το εργασιακό προφίλ,«αν η μητέρα είναι εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολούμενη ή είναι άνεργη που είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ.

Φέτος, οι διαδικασίες αρχίζουν εντός του Μαΐου, ώστε να ολοκληρωθούν τον Ιούνιο, οπότε και θα δώσουν στους γονείς την άνεση χρόνου να επιλέξουν τον σταθμό που επιθυμούν. Μετά την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων με τους δικαιούχους, μπορούν όσοι αιτούντες επιθυμούν να προχωρήσουν σε ενστάσεις που θα εξεταστούν και τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Ειδικότερα, για την υποβολή των αιτήσεων οι μητέρες θα πρέπει να έχουν:

– Την πράξη προσδιορισμού φόρου, που σημαίνει ότι πρέπει να έχουν καταθέσει τη φορολογική δήλωσή τους έτους 2016 (1/1/2016-31/12/2016).

– Τον προσωπικό ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, καθώς και τον ΑΜΚΑ των παιδιών τους, για τα οποία θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα θα περιγράφονται αναλυτικά στην πρόσκληση που θα αναρτηθεί εντός του Μαΐου στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr).