ΕΟΦ: Πολύ γνωστό φάρμακο ενοχοποιείται για το κίνδυνο θρόμβωσης

Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συστήνει στους ιατρούς να μη συνταγογραφούν το φάρμακο Xeljanz (τοφασιτινίμπη) στη δόση των 10 mg δύο φορές ημερησίως σε ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες. Σε αυτούς
συγκαταλέγονται ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, καρκίνο, κληρονομικές διαταραχές της πήξης του αίματος ή ιστορικό θρομβώσεων καθώς και ασθενείς που λαμβάνουν συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά, λαμβάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης ή υποβάλλονται σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση. Επιπλέον, οι ιατροί οφείλουν να λάβουν υπόψη και άλλους παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος στους πνεύμονες, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, της παχυσαρκίας, του καπνίσματος ή της ακινητοποίησης.

Αυτό είναι το δημοφιλές φάρμακο που ενοχοποιείται  για την εμφάνιση θρόμβων αίματος στους πνεύμονες

Το Xeljanz είναι φάρμακο για τη θεραπεία ενηλίκων με μέτριας έως σοβαρής μορφής ρευματοειδή αρθρίτιδα (νόσος που προκαλεί φλεγμονή των αρθρώσεων), και ψωριασική αρθρίτιδα (ερυθρές, λεπιοειδείς κηλίδες στο δέρμα σε συνδυασμό με φλεγμονή των αρθρώσεων).  Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία ενηλίκων με μέτριας έως σοβαρής μορφής ελκώδη κολίτιδα (νόσος που προκαλεί φλεγμονή και έλκη στα εσωτερικά τοιχώματα του εντέρου), μετά από θεραπεία με άλλα φάρμακα η αποτελεσματικότητα των οποίων ήταν ανεπαρκής ή λόγω της εμφάνισης
επιβαρυντικών ανεπιθύμητων ενεργειών

Η σύσταση της PRAC ακολουθεί τα συμπεράσματα μιας συνεχιζόμενης μελέτης (μελέτη Α3921133) σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η μελέτη αυτή κατέδειξε αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων στους πνεύμονες και θάνατο όταν χρησιμοποιήθηκε η δόση των 10mg δύο φορές ημερησίως, η οποία είναι διπλάσια από τη συνιστώμενη δόση για ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τι ορίζει η νέα οδηγία

Η νέα οδηγία σημαίνει πως, εφόσον τα 10mg είναι η μόνη συνιστώμενη δόση εκκίνησης για ελκώδη κολίτιδα, ασθενείς με αυτή την πάθηση που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος δεν πρέπει  να ξεκινούν θεραπεία με Xeljanz. Ασθενείς υψηλού κινδύνου που λαμβάνουν επί του παρόντος αυτή τη δόση για οποιαδήποτε πάθηση πρέπει να στραφούν σε άλλες θεραπευτικές επιλογές. Οι ασθενείς δεν πρέπει να διακόπτουν τη λήψη ή να αλλάζουν τη δόση του Xeljanz χωρίς να μιλήσουν με το γιατρό τους. Θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια εάν παρουσιάσουν συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος ή στο πάνω μέρος της πλάτης και βήχα με αιμόπτυση, τα οποία μπορεί να υποδεικνύουν την παρουσία θρόμβου αίματος στους πνεύμονες.

Τι πρέπει να ξέρουν οι ασθενείς που το λαμβάνουν

•Μια συνεχιζόμενη μελέτη σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα κατέδειξε ότι όταν χορηγήθηκε Xeljanz σε δόση 10 mg δύο φορές ημερησίως υπήρχε αυξημένος κίνδυνος σχηματισμού επικίνδυνων θρόμβων αίματος στους πνεύμονες και θανάτου.

• Η δόση αυτή είναι υψηλότερη από την εγκεκριμένη δόση των 5 mg δύο φορές ημερησίως για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Ωστόσο, αυτή η δόση χρησιμοποιείται για την αρχική θεραπεία ασθενών
με ελκώδη κολίτιδα (για μέγιστη διάρκεια 16 εβδομάδων) και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε κάποιους ασθενείς που συνεχίζουν τη θεραπεία.

• Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια εις βάθος ανασκόπηση του Xeljanz, εάν βρίσκεστε υπό θεραπεία με Xeljanz 10 mg δύο φορές ημερησίως και διατρέχετε υψηλό κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων
αίματος στους πνεύμονες, ο γιατρός σας μπορεί να σας αλλάξει τη θεραπεία.

• Πιθανώς να διατρέχετε υψηλό κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος στους πνεύμονες εάν:

− έχετε καρδιακή ανεπάρκεια (όταν η καρδιά δε λειτουργεί τόσο καλά όσο θα έπρεπε)
− έχετε κληρονομικές διαταραχές στην πήξη του αίματος
− είχατε στο παρελθόν εμφανίσει θρόμβους αίματος στις φλέβες
− λαμβάνετε συνδυασμένα ορμονικά αντισυλληπτικά ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
− έχετε καρκίνο
− θα έχετε ή είχατε πρόσφατα σοβαρή χειρουργική
επέμβαση

• Ο γιατρός σας θα λάβει επίσης υπόψη την ηλικία σας, εάν είστε παχύσαρκος (Δείκτης Μάζας Σώματος άνω του 30), εάν καπνίζετε ή είστε ακινητοποιημένος κατά την αξιολόγηση του κινδύνου που διατρέχετε για εμφάνιση θρόμβων αίματος.

• Εάν βρίσκεστε υπό θεραπεία με Xeljanz δεν πρέπει να τροποποιήσετε τη δόση ή να σταματήσετε τη λήψη του φαρμάκου χωρίς να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

• Θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε τα ακόλουθα συμπτώματα που μπορεί να είναι σημεία εμφάνισης θρόμβου αίματος στους πνεύμονές σας:
δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος ή πόνος ψηλά στην πλάτη, βήχας με αιμόπτυση, υπερβολική εφίδρωση και μελανιασμένο δέρμα.

• Εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχία για το φάρμακό σας θα πρέπει να το συζητήσετε με ένα επαγγελματία υγείας

Δείτε το κείμενο της ενημέρωσης πατώντας εδώ