Αρχική InfoMommy Υγεία Επαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση - τι αλλάζει για εκατομμύρια Έλληνες

Επαναφορά του πλαφόν στη συνταγογράφηση - τι αλλάζει για εκατομμύρια Έλληνες

φαρμακειο

Κριτήρια και διαφοροποιήσεις στην ευχέρεια συνταγογράφησης αναλόγως της ειδικότητας των γιατρών, το είδος των φαρμάκων, τη γεωγραφική περιοχή και τον πληθυσμό που καλύπτουν - Περιοριστικά μέτρα επειδή η φαρμακευτική δαπάνη τον Απρίλιο ξεπέρασε τον προϋπολογισμό κατά 20 εκατ. ευρώ

 
Με τροπολογία - εξπρές που θα καταθέσει σήμερα το υπουργείο Υγείας στοχεύει στην ανάκτηση του ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης που «ξέφυγε» κατά 20 εκατ. Ευρώ τον Απρίλιο, μετα την απελευθέρωση του πλαφόν στην ιατρική συνταγογράφηση συνεπεία της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκανε δεκτή την προσφυγή των γιατρών κι έκρινε ως αντισυνταγματικό το μέτρο.

Την εκτίμηση που έκαναν στελέχη του ΕΟΠΥΥ και του υπουργείου Υγείας οτι θα υπάρχει υπέρβαση της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης μετά την κατάργηση του πλαφόν που είχε κάθε γιατρός αναφορικά με την αξία των συνταγών που μπορούσε να συνταγογραφεί για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, επιβεβαίωσε ο απολογισμός του Απριλίου την περασμένη Παρασκευή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, ο περασμένος μήνας «έκλεισε» με ένα εκατ. ευρώ συνταγές περισσότερες από τον Μάρτιο και δαπάνη αυξημένη κατά 20 εκατ. ευρω. Αμέσως σήμανε συναγερμός στη διοίκηση του Οργανισμού καθώς και στην Αριστοτέλους.

Ο υπουργός Υγείας στη σχετική τροπολογία θα προτάξει την αναγκαιότητα της εφαρμογής μέτρων ή περιορισμών προκειμένου να επιτευχθεί η ορθολογικότερη χρήση των φαρμάκων και να αντιμετωπιστει η πολυφαρμακία, σύμφωνα και με τη διεθνή πρακτική. Οι στόχοι αυτοί προσδιορίζονται ως «γενικότεροι ή ειδικότεροι σε επίπεδο ιατρού». Μεταξύ των μέτρων εξετάζονται και οι κλειστοί προϋπολογισμοί ανά δραστική ουσία ή ανά θεραπευτικής κατηγορία.

Για την αποτελεσματικότερη και ορθότερη εφαρμογή των μέτρων, αυτά θα εξειδικεύονται ανάλογα με την ειδικότητα των ιατρών, τα φάρμακα που έχουν στην διάθεση τους, την εποχικότητα, τη γεωγραφική τους θέση, τη μονάδα παροχής υπηρεσιών υγείας του ιατρού και το παραγόμενο έργο του. Π.χ., όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου, με υπουργική απόφαση θα προσδιορίζεται το πλαφόν των καρδιολόγων, των νευρολόγων, των παθολόγων κ.ά., με το όριο της συνταγράφησης να διαφοροποιείται για τους γιατρούς επίσης σε Αττική, αστικά κέντρα και περιφέρεια, ανάλογα με τον πληθυσμό των ασθενών που καλύπτουν, αλλά και ανάλογα με τις Μονάδες Υγείας στις οποίες εντάσσονται. Αλλος παράγοντας που θα καθορίζει το πλαφόν της ιατρικής συνταγράφησης αναφέρεται ότι μπορεί να είναι οι τυχόν μεταβολές των τιμών των φαρμάκων όπως και η εισαγωγή νέων φαρμάκων στη θετική λίστα που περιλαμβάνει τα φάρμακα που αποζημιώνονται.

Με την υπουργική απόφαση θα προβλέπονται όμως και περιπτώσεις εξαιρέσεων ειδικοτήτων, ή μεμονωμένων περιπτώσεων ιατρών, ή φαρμάκων, ή μονάδων από την εφαρμογή των ρυθμίσεων και μέτρων.

Πηγή: www.protothema.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.