Επαναλαμβανόμενες αποβολές. Η αιτία τους;

pregnant-woman

ΕΡΩΤ.: Γιατρέ καλημέρα. Είμαι μία μαμά ενός αγοριού … σε μία καθ’ όλα φυσιολογική εγκυμοσύνη.
Έμεινα έγκυος … ξανά και την 8η εβδομάδα απέβαλα το έμβρυο μόνη μου, ύστερα από αποκόλληση και αιμορραγία. Ακολούθησαν εξετάσεις… Τον Αύγουστο ξαναέμεινα έγκυος… όλα καλά ώσπου ξαφνικά την 8η πάλι εβδομάδα είδα αίμα, και είχα μια μικρή αποκόλληση. Ξεκίνησα Utrogestan (3 των 200 mg) και πήρα αντιβίωση και Cyclacur και μου έγινε μία ένεση lentogest. Η αποκόλληση ξεπεράστηκε… Όλα καλά ώπου εχθές ξαφνικά (12η εβδομάδα) ένιωσα έντονους πόνους και ξαφνικά πλημμύρισα στο αίμα. Έπαθα πάλι αποκόλληση… Το ερώτημα μου είναι γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, αφού κάνω τις ενέσεις μου και προσπαθώ να ξεκουράζομαι… Υπάρχουν ελπίδες να εξελιχθεί καλά η κύηση; Δε σας κρύβω ότι έχω λίγο κουραστεί… υπάρχει κάτι άλλο που ενδείκνυται να κάνω; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και με συγχωρείτε που καταχράστηκα το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤ.: Καλησπέρα. Οι επαναλαμβανόμενες αποβολές έχουν πολλά και διαφορετικά αίτια. Τα πιο συχνά και αυτά στα οποία θα πρέπει να εστιάσετε είναι ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, γενετικά προβλήματα των γονιών και ενδοκρινολογικά αίτια. Δηλαδή χρειάζεται να κάνετε έναν ενδελεχή έλεγχο της μήτρας σας, να ελεγχθείτε για τον καρυότυπό σας εσείς και ο σύζυγος, καθώς και να κάνετε μία καμπύλη σακχάρου και έλεγχο ορμονών θυρεοειδή. Τέλος, μην ξεχνάτε να διασφαλίζετε την υγιεινή του κόλπου σας με καλλιέργεια κολπικού υγρού.
Η περίπτωσή σας φυσικά και ενέχει κινδύνους, υπάρχουν όμως πιθανότητες να εξελιχθεί καλά. Πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας και οι πιθανότητες αυτές θα αυξηθούν.

Χριστίνα Π. Βάντζου
http://maieytiras-gynaikologos.blogspot.gr/