Αρχική InfoMommy Υγεία Eπιδεινωμένες συνθήκες διαβίωσης των καρκινοπαθών - Δυσκολία στην εύρεση ή χορήγηση των φαρμάκων-Καθυστέρηση στη λήψη της θεραπείας,

Eπιδεινωμένες συνθήκες διαβίωσης των καρκινοπαθών - Δυσκολία στην εύρεση ή χορήγηση των φαρμάκων-Καθυστέρηση στη λήψη της θεραπείας,

Dikaiwma_mou_logo

Στα 10 χρόνια ζωής του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντων Φίλων Ιατρών, οι άνθρωποι που τον στηρίζουν έχουν καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι ασθενείς να μπορούν να έχουν -αν μη τι άλλο- τα φάρμακά τους τη στιγμή που πρέπει να τους χορηγηθούν, αλλά και εν γένει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Σήμερα, όμως, έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής ύφεσης, οι  αριθμοί είναι αμείλικτοι και μιλούν για επιδεινωμένες συνθήκες διαβίωσης των καρκινοπαθών.

Στα πλαίσια έρευνας με τίτλο «Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των καρκινοπαθών», η οποία διεξήχθη από τον Επίκουρο Καθηγητή Πολιτικής Υγείας κο. Κυριάκο Σουλιώτη, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, για λογαριασμό του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων & Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.) και την εκστρατεία «Δικαίωμά μου!», το 30,5% εκ των ερωτηθέντων καρκινοπαθών δηλώνει ότι αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση στον ιατρό, ενώ το 25,4% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει εμπόδια και στη θεραπεία. Το 68% εκ των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει περιορίσει δραστικά τις δαπάνες του σε είδη πρώτη ανάγκης, με τους μισούς εξ αυτών να καταφεύγουν στο δανεισμό από τον κοινωνικό τους περίγυρο.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι. κα. Ζωή Γραμματόγλου κατά το χαιρετισμό της, «Τα άκρως ανησυχητικά αποτελέσματα της έρευνας για τις συνθήκες διαβίωσης των καρκινοπαθών, ενισχύουν την ανάγκη για ενέργειες όπως η εκστρατεία «Δικαίωμά μου!», που στόχο έχει τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής και προοπτικής θεραπείας για τους ασθενείς». Την ίδια πεποίθηση εξέφρασε και η κα. Μυρτώ Σκοτίδα, αναπληρωματικό μέλος του ΔΣ του Κ.Ε.Φ.Ι. που είχε την πρωτοβουλία της εκστρατείας «Δικαίωμά μου!», καθώς και της διεξαγωγής της συγκεκριμένης έρευνας, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη έρευνα μιλάει στην καρδιά του προβλήματος. Παράλληλα, μίλησε για το «Δικαίωμά μου!», τονίζοντας ότι «είναι μια εκστρατεία που έχει χαρακτηρίσει το Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και τον έχει αναδείξει σε βασικό συνήγορο του ογκολογικού ασθενή στη χώρα μας, ενημερώνοντας μέσα στα δύο χρόνια από τότε που ξεκίνησε περισσότερους από 130.000 ασθενείς μέσα από τις δράσεις μας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, στη συνέχεια, ο καθηγητήςκ. Σουλιώτης, παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος των ερωτηθέντων της έρευνας βρίσκεται υπό ασφαλιστική κάλυψη, εντούτοις, καταγράφονται εμπόδια στην πρόσβαση στον ιατρό σε ποσοστό 30,5% και στη θεραπεία σε ποσοστό 25,4%. Δεδομένου δε ότι πάνω από το 60% των ασθενών παρακολουθούνται από ιατρούς του δημόσιου τομέα, το βασικό εμπόδιο στην πρόσβαση αφορά στην καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού, με επιπρόσθετα εμπόδια την απόσταση και τη δυσκολία μετακίνησης. Ενώ σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, ως μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόσβαση παρουσιάζεται η δυσκολία εύρεσης του προϊόντος, και εν συνεχεία η δυσκολία συνταγογράφησης ή χορήγησης της απαιτούμενης γνωμάτευσης από ιατρό δημόσιου νοσοκομείου.

Photo

Ωστόσο, το πλέον δυσοίωνο όλων, όπως τόνισε ο Καθηγητής, είναι ότι 45,8% όσων αντιμετώπισαν εμπόδια στην πρόσβαση στη θεραπεία δήλωσαν πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ή την καθυστέρηση στη λήψη της, με συνέπεια την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας στο 96,3% εξ αυτών. Τέλος, όσον αφορά στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, το 68% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει περιορίσει δραστικά τις δαπάνες σε είδη πρώτης ανάγκης, ενώ περίπου οι μισοί εξ αυτών έχουν αναζητήσει δανεισμό από το κοινωνικό τους περιβάλλον προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Μέγας χορηγός της εκστρατείας «Δικαίωμά μου» είναι η Novartis Oncology, που έχει σταθεί πλάι στην εκστρατεία από την έναρξή της, ενώ υποστηρικτές οι εταιρείες Roche, Pfizer, Bristol Meyer Squibb, Leo Pharma & Teva Oncology.

Σχετικά με την εκστρατεία «Δικαίωμά μου!»:

Η εκστρατεία με τίτλο «Δικαίωμά μου!» περιλαμβάνει μια σειρά από επικοινωνιακές ενέργειες ενημέρωσης, οι οποίες στόχο έχουν αφενός να προσεγγίσουν το κοινό στους χώρους των νοσοκομείων και των φαρμακείων, αλλά και μέσω του διαδικτύου και των ΜΜΕ, αφετέρου να αναζητήσουν, να καταγράψουν και να κωδικοποιήσουν όλα τα δικαιώματά των καρκινοπαθών, όπως αυτά απορρέουν από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, ούτως ώστε ο κάθε καρκινοπαθής να έχει πρόσβαση σε έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για τα ζητήματα που τον αφορούν και να είναι σε θέση να διεκδικήσει όλα τα δικαιώματά του.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.