Επικίνδυνα παιδικά παγούρια: Τι πρέπει να προσέξετε πριν αγοράσετε παγούρι για το παιδί

Όχι ένα, αλλά τουλάχιστον 3 παγούρια χρειάζεται ένα παιδί κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς, τόσο για το σχολείο όσο και για τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Και ακριβώς επειδή τείνουν να γίνουν “αναλώσιμα”, πολλοί γονείς δεν προτίθενται να ξοδέψουν πολλά χρήματα, προκειμένου να αγοράσουν ένα πραγματικά “καλό” μπουκάλι για το παιδί. Τι σημαίνει, όμως, “καλό” και κατά πόσο ισχύει, ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος από τα μπουκάλια ευρείας πώλησης που χρησιμοποιούν τα παιδιά μας;

Πρόσφατος εργαστηριακός έλεγχος από την Νορβηγική Οργάνωση Καταναλωτών δείχνει ότι πολλά από τα επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού απελευθερώνουν, επικίνδυνες χημικές ουσίες (δισφαινόλη Α, μόλυβδο κ.ά.) στο νερό που περιέχουν, αν και σε πολύ μικρές ποσότητες.

Όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ προς έκπληξη όλων, βρέθηκαν πολλές ανεπιθύμητες ουσίες, μεταξύ των οποίων και πολλές αυστηρά ρυθμιζόμενες από τον νόμο χημικές ενώσεις. Πολλά από τα μπουκάλια απελευθερώνουν οργανοφωσφορικά και βρωμιούχα επιβραδυντικά φλόγας, εκτός από πολλές άλλες χημικές ουσίες τις οποίες θα πρέπει να χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο. Η επικίνδυνη φύση των ουσιών αυτών είναι ο λόγος για τον οποίο η χρήση τους είναι αυστηρά ρυθμιζόμενη νομικά. Πολλά από τα μπουκάλια που εξετάστηκαν στον έλεγχο, χρησιμοποιούνται από παιδιά σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, λέει ο εκπρόσωπος της Νορβηγικής Ένωσης Instefjord.

«Ακόμα κι αν τα επίπεδα που ανιχνεύθηκαν ήταν χαμηλά, ελπίζαμε πως ένα μπουκάλι που προορίζεται για τα παιδιά θα απέδιδε πολύ καλύτερα στο τεστ. Το αντίθετο μάλιστα, αυτά τα μπουκάλια είχαν την χειρότερη επίδοση», λέει ο Gunstein Instefjord, επικεφαλής του τμήματος Εμπορίου της Νορβηγικής Ένωσης Καταναλωτών.

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΠΟΙΖΩ: “Προϊόντα που τα παιδιά μας χρησιμοποιούν κάθε μέρα πρέπει να περιέχουν όσο γίνεται λιγότερο επικίνδυνα χημικά. Αυτό που δείχνει η έρευνά μας είναι, ότι είναι δυνατό να φτιαχτούν πλαστικά μπουκάλια χωρίς σχεδόν καμία προβληματική ουσία.

Σας προτείνουμε να επιλέγετε μη-τοξικά προϊόντα όποτε είναι δυνατόν. Η ευρεία διακύμανση των επιπέδων των επικίνδυνων ουσιών που ανιχνεύθηκαν δείχνει, ότι πολλοί από τους κατασκευαστές έχουν σημαντικές δυνατότητες να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους κατασκευαστές των φιαλών που χρησιμοποιούνται από τα παιδιά”.

Ποια είναι αυτά;

Στη Νορβηγία, τουλάχιστον, οι “νικητές” του ελέγχου είναι 2: τα μπουκάλια «Behållare» και «Sistema square» που απεικονίζονται παρακάτω. Αυτά τα μπουκάλια απελευθερώνουν λιγότερο επιβλαβείς ουσίες και σε ποσότητες πολύ χαμηλότερες από αυτά που βρέθηκαν στα άλλα μπουκάλια. Στην ίδια εικόνα, παρακάτω, περιλαμβάνεται και το μπουκάλι που κρίθηκε ως λιγότερο ασφαλές από όλα τα υπόλοιπα.

ΜΠΟΥΚΑΛΙΑ

Στην Ελλάδα, έπειτα από σύντομη έρευνα που έκανε η ΕΚΠΟΙΖΩ, δεν μπόρεσε να εντοπίσει στα καταστήματα τα συγκεκριμένα 2 καλύτερα μπουκάλια (Behållare και Sistema square), σε αντίθεση με το εξωτερικό όπου υπάρχουν σε πληθώρα καταστημάτων και σούπερ μάρκετ. Επίσης, λόγω της πολύ χαμηλής τιμής τους δεν διατίθενται προς πώληση μέσω ίντερνετ, αφού τα έξοδα αποστολής είναι πολλαπλάσια.

Αν δεν καταφέρετε με κάποιον τρόπο να αποκτήσετε τα συγκεκριμένα, προσπαθήστε, τουλάχιστον να βεβαιωθείτε, ότι τα μπουκάλια που θα διαλέξετε για τα παιδιά σας θα είναι απελευθερωμένα από όσο το δυνατόν περισσότερα χημικά στοιχεία.