Αρχική InfoTeens Υγεία Επικίνδυνα τα ενεργειακά ποτά για ξαφνικά εμφράγματα σε εφήβους

Επικίνδυνα τα ενεργειακά ποτά για ξαφνικά εμφράγματα σε εφήβους

kindunos-gia-ta-paidia-ta-energeiaka-pota.w_hrΤα ενεργειακά ποτά μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα σε υγιείς εφήβους, προειδοποιούν οι γιατροί. Ένα κουτάκι την ημέρα είναι αρκετό, αναφέρουν, προσθέτοντας ότι οι νέοι πρέπει να είναι ενήμεροι για τους κινδύνους της υπερκατανάλωσης και της ανάμειξης τους με αλκοόλ.

Καρδιολόγοι από τη Μαδρίτη προειδοποιούν ότι τα ποτά αυτά, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, μπορεί να προκαλέσουν ξαφνική καρδιακή προσβολή και ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς σε νέους, φαινομενικά υγιείς ανθρώπους. Οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι για τα άτομα με υποκείμενα καρδιακά προβλήματα. Ο κίνδυνος πρόκλησης συνδρόμου αιφνίδιου θανάτου λόγω αρρυθμίας (SADS) ή άλλες αρρυθμίες όπου η καρδιά χτυπάει ακανόνιστα, μπορούν να είναι σημαντικές για άτομα με διαγνωσμένες διαταραχές. Όμως, ένα υγιές αγόρι 13 ετών που κατανάλωνε ενεργειακά ποτά κατά τη διάρκεια της προπόνησης ποδοσφαίρου, υπέστη ταχυκαρδία που είναι γνωστή ως κολπική μαρμαρυγή - μια κατάσταση που είναι ασυνήθιστη σε εκείνους που δεν έχουν διαγνωσθεί με καρδιακή νόσο.

Ερευνητές αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Journal of Cardiology, ότι τα ενεργειακά ποτά περιέχουν συχνά μεγάλες ποσότητες καφεΐνης, αλλά μπορεί επίσης να περιέχουν Guarana - ένα φυτό από τη Βραζιλία με διπλάσια συγκέντρωση καφεΐνης από τους κόκκους του καφέ, και συμβουλεύουν ότι ένα κουτάκι 250ml την ημέρα μπορεί να είναι ασφαλές για τους περισσότερους υγιείς εφήβους. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση πριν ή κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Παλαιότερη έρευνα έχει δείξει ότι τα ενεργειακά ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη αλλάζουν τον τρόπο που χτυπά η καρδιά και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και θανατηφόρα περιστατικά.

Οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι ένα παιδί κάτω των 12 ετών θα μπορούσε να δηλητηριαστεί εάν καταναλώνει περισσότερα από 2,5 mg καφεΐνης για κάθε κιλό του σωματικού βάρους του. Αυτό σημαίνει ότι 50mg καφεΐνης σε μια μέρα είναι αρκετά για να δηλητηριάσουν ένα παιδί με μέσο όρο ηλικίας 6 ετών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε το περασμένο έτος ότι οι πωλήσεις ενεργειακών ποτών στα παιδιά πρέπει να περιοριστούν.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter