Επιλέγοντας γυαλιά ηλίου: 6 σημεία που πρέπει να προσέχουμε

woman-sunglass-shoppingΛανθασμένος είναι ο τρόπος επιλογής γυαλιών ηλίου από τη μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων, καθώς θεωρούν ότι αρκεί μονάχα να προβάρουν διάφορα ζεύγη στον καθρέφτη, αναφέρει ο Χειρουργός – Οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος. Εσείς, έχετε ποτέ σκεφτεί την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία; Την αντοχή; Την ορατότητα; Το σχήμα του κεφαλιού και του προσώπου σας; Υπάρχουν περισσότεροι παράμετροι στην επιλογή γυαλιών ηλίου από τους εμφανισιακούς!

Ορισμένες πρακτικές συμβουλές ενδεχομένως να αλλάξουν τα μέχρι σήμερα πιστεύω σας, παρουσιάζοντας έναν άλλο τρόπο σκέψης:

1. Προστατεύστε τα μάτια σας! Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει ποικίλα προβλήματα στα μάτια, όπως καταρράκτη, εγκαύματα, ακόμα και καρκίνο. Τα γυαλιά ηλίου πρέπει να προστατεύσουν από αυτούς τους κινδύνους. Επιλέξετε λοιπόν γυαλιά που μπλοκάρουν τουλάχιστον το 99% της ακτινοβολίας UVB και το 95% των ακτινών UVA. Επίσης, εξετάστε κατά πόσο μπορείτε να δείτε γύρω από τα πλαίσια των γυαλιών ηλίου – μήπως επιτρέπουν στις ακτίνες να εισέλθουν από την κορυφή ή τις πλευρές του σκελετού;

2. Δεν αγοράζουμε γυαλιά ηλίου, εάν είναι χαρακτηρισμένα ως «κοσμητικά» (αισθητικά) ή δεν παρέχουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με υπεριώδη προστασία. Αναζητήστε γυαλιά με αντοχή στις γρατζουνιές, καθώς πολλοί φακοί έχουν πολύ εύθραυστες επιστρώσεις. Αν ξοδέψετε πολλά χρήματα, σίγουρα θέλετε τα γυαλιά σας να αντέξουν στον χρόνο. Ευτυχώς, βέβαια, οι κατεστραμμένοι φακοί μπορούν να αντικατασταθούν στα περισσότερα πρότυπα.

3. Τα γυαλιά ηλίου υπάρχουν σε πολλά σχήματα και μεγέθη! Γενικά, η ύπαρξη αντίθεσης μεταξύ σχήματος προσώπου και σχήματος σκελετού είναι καλή ιδέα. Για παράδειγμα, αν έχετε στρογγυλό πρόσωπο, σκελετοί με γωνίες είναι η καλύτερη επιλογή, ενώ αντίθετα αν το πρόσωπό σας έχει πολλές γωνίες, ένα πιο στρογγυλεμένο σχήμα σκελετού θα δείχνει ομορφότερο.

blonde-woman-with-sunglasses4. Βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά ηλίου είναι κατάλληλα για εσάς. Δοκιμάστε και βεβαιωθείτε ότι δεν θα σας ενοχλούν στο κεφάλι. Το βάρος θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο μεταξύ αυτιών και μύτης και οι βλεφαρίδες δεν πρέπει να ακουμπούν το πλαίσιο ή τους φακούς.

5. Το χρώμα των φακών δεν αποτελεί μόνο δήλωση μόδας, αλλά έχει επιπτώσεις στο κατά πόσο βελτιώνουν την αντίθεση και διαφοροποιούν τα χρώματα. Μερικά χρώματα ενισχύουν την αντίθεση, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι χρήσιμη. Ωστόσο, αυτό είναι συχνά σε βάρος της σωστής αντίληψης των χρωμάτων, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα (κατά την οδήγηση, για παράδειγμα, και πρέπει να είναι σε θέση να διαφοροποιήσει σαφώς τα χρώματα του φαναριού). Μερικά γυαλιά ηλίου έχουν εναλλάξιμους φακούς, οπότε μπορείτε να αλλάξετε το χρώμα εύκολα, ανάλογα με τις δραστηριότητες και τις επιθυμίες σας.

 • Γκρι φακοί: συντελούν στη μείωση της έντασης του φωτός, χωρίς να επηρεάζουν την αντίθεση ή τα χρώματα.
 • Καφέ φακοί: ενισχύουν εν μέρει την αντίθεση με την απορρόφηση του μπλε φωτός. Ταιριάζουν σε δραστηριότητες όπως χειμερινά σπορ στο χιόνι. Επίσης, είναι γενικά καλή επιλογή για κυνήγι σε έντονο εξωτερικό φωτισμό.
 • Κίτρινοι φακοί: ενισχύουν σημαντικά την αντίθεση επειδή εμποδίζουν τα περισσότερα ή όλα τα μέρη από το μπλε φάσμα, και γι αυτό τα καθιστά δημοφιλή σε άτομα που επωφελούνται από τη βελτιωμένη αντίθεση, π.χ όταν κοιτάζουν αντικείμενα στον ουρανό. Είναι κακό, ωστόσο, για οποιαδήποτε δραστηριότητα που απαιτεί αναγνώριση χρώματος (όπως η οδήγηση!). Καλή επιλογή για σπορ χιονιού.
 • Κόκκινοι/πορτοκαλί φακοί: είναι καλοί για χειμερινά αθλήματα, αλλά μόνο για τη συννεφιά. Αν είστε κυνηγός, οι πορτοκαλί φακοί είναι καλή επιλογή για σκουρόχρωμα αντικείμενα σε φωτεινό υπόβαθρο.
 • Βιολετί φακοί: είναι καλή επιλογή για τον εντοπισμό αντικειμένων σε πράσινο φόντο.
 • Χαλκόχρωμοι φακοί: βοηθούν στην αναγνώριση αντικειμένων όπως μια μπάλα σε ένα γήπεδο. Μπλε και πράσινα γυαλιά ηλίου ενισχύουν την αντίθεση μιας κίτρινης μπάλας του τένις.

6. Γδαρμένοι φακοί καθιστούν άχρηστα τα γυαλιά ηλίου. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι:

 • Φακοί κατασκευασμένοι από πολυουρεθάνη NXT είναι ανθεκτικοί, ευέλικτοι, ελαφρείς και έχουν μεγάλη οπτική διαύγεια, αλλά είναι ακριβοί.
 • Το γυαλί είναι βαρύτερο, δαπανηρό και ραγίζει σαν «αράχνη».
 • Το πολυανθρακικό δεν είναι τόσο ανθεκτικό στις γρατζουνιές και παρέχει λιγότερη οπτική διαύγεια από την πολυουρεθάνη NXT ή το γυαλί, αλλά είναι πιο προσιτό.
 • Το πολυαμίδιο είναι ένα λιγότερο χρησιμοποιημένο υλικό, το οποίο παρέχει μεγάλη οπτική διαύγεια, χωρίς τον κίνδυνο της θραύσης.
 • Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην αντοχή στις γρατζουνιές σε φακούς από πολυανθρακικό, ανάλογα με το φινίρισμα, σκληρό επίστρωμα που εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της κατασκευής.
 • Το ακρυλικό είναι επίσης προσιτό, αλλά είναι το λιγότερο ανθεκτικό και οπτικά σαφές.