Επίσκεψη με τα παιδιά: 6 τρόποι συμπεριφοράς που συχνά αγνοούν

FamilySliderWhiteΤα παιδιά όλων των ηλικιών κάνουν τα ίδια λάθη όταν πρόκειται για τρόπους καλής συμπεριφοράς. Πολλά από αυτά τα λάθη συμβαίνουν όταν το παιδί είναι φιλοξενούμενο στο σπίτι κάποιου, ξεκινώντας από τη στιγμή που χτυπά επίμονα το κουδούνι και καταλήγοντας χωρίς να ευχαριστήσει τον οικοδεσπότη για τη φιλοξενία.

Διαβάστε ποιοι είναι οι καλοί τρόποι συμπεριφοράς που τα παιδιά συχνά αγνοούν και ποιες οι λύσεις για να σας βγάλουν ασπροπρόσωπους κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης:

Αναμονή στην εξώπορτα
Στα παιδιά αρέσει να χτυπούν την πόρτα και τα κουδούνια πάρα πολλές φορές. Όταν η πόρτα ανοίγει τελικά, τα παιδιά συνήθως μπαίνουν μέσα χωρίς πρώτα να χαιρετήσουν. Την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε ένα φίλο ή συγγενή, ζητήστε από το παιδί σας να είναι υπομονετικό όση ώρα περιμένει στην πόρτα. Αφήστε το να χτυπήσει μόνο μία ή δύο φορές το κουδούνι και τοποθετήστε απαλά το χέρι σας στον ώμο του ως ένα σήμα να περιμένει.

Κατάλληλος χαιρετισμός
Εξασκηθείτε στο πώς το παιδί θα μάθει να προσφωνεί τους ενήλικες με τον κατάλληλο τίτλο, π.χ. Κύριος, Κυρία ή Δεσποινίς, μέσα από παιχνίδια ρόλων. Προσποιηθείτε διαφορετικά άτομα κάθε φορά και ζητήστε από το παιδί σας να ανταποκριθεί επιλέγοντας την κατάλληλη προσφώνηση. Έτσι, την επόμενη φορά που θα είστε σε μια κοινωνική συνάντηση, το παιδί σας θα αισθανθεί άνετα να χαιρετίσει έναν ενήλικα.

ss_101364866Σεβασμός στο χώρο φιλοξενίας
Μερικά παιδιά αισθάνονται πολύ άνετα στο σπίτι ενος φίλου ή συγγενή και αμέσως τρέχουν στο δωμάτιο ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του σπιτιού χωρίς πρώτα να πάρουν άδεια. Το παιδί θα πρέπει να περιμένει τις κατάλληλες οδηγίες σχετικά με το πού πρέπει να παίξει και δεν θα πρέπει να αγγίζει τίποτα που δεν επιτρέπεται. Οι γονείς οφείλουν να μάθουν στα παιδιά να σέβονται την ιδιοκτησία των άλλων ανθρώπων.

Προσφορά βοήθειας
Η βοήθεια προς τον οικοδεσπότη είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Ενθαρρύνετε το παιδί να προσφέρει βοήθεια όσον αφορά το στρώσιμο του τραπεζιού και το μάζεμα των πιάτων αμέσως μετά το γεύμα. Πρόκειται για μια γενναιόδωρη χειρονομία εκ μέρους του που ο οικοδεσπότης θα εκτιμήσει πραγματικά. Ωστόσο, οι γονείς πρέπει πάντα να επιβλέπετε το παιδί και να είστε έτοιμοι να προσφέρετε και τη δική σας βοήθεια, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ζημιές.

Παραμονή στο τραπέζι
Ζητήστε από τα παιδιά να παραμείνουν στο τραπέζι αμέσως μετά το τέλος του γεύματος και να σηκωθούν μόνο όταν πάρουν άδεια. Ορίστε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και αυξήστε το ανά τρία λεπτά, κάθε φορά που το παιδί δυσκολεύεται να παραμείνει ήρεμο στην καρέκλα του. Όταν το παιδί σας είναι φιλοξενούμενο στο σπίτι κάποιου άλλου, δώστε του διακριτικά το πράσινο φως για να ξεκινήσει να τρώει την κατάλληλη στιγμή και να σηκωθεί από το τραπέζι μόνο όταν του επιτρέψετε εσείς.

«Ευχαριστώ» και «Αντίο»
Υπενθυμίστε στο παιδί να ευχαριστήσει για άλλη μια φορά και να αποχαιρετήσει τον οικοδεσπότη φεύγοντας από το σπίτι του. Αν δεν πέρασε καλά δεν χρειάζεται να πει ψέματα, ένα απλό «ευχαριστώ» είναι αρκετό. Καθώς μεγαλώνει, θα παρατηρήσετε ότι το παιδί σας έχει συνηθίσει στους καλούς τρόπους και θα ανταμειφθείτε για τον κόπο σας.