Επιστροφή στα θρανία με υπέροχες ιστορίες που “ξυπνούν” τη φαντασία των παιδιών και καλλιεργούν το λεξιλόγιο

Η σχολική χρονιά μόλις ξεκίνησε και η στοίβα των σχολικών βιβλίων είναι ήδη μεγάλη! Ναι, άλλη μια περιπετειώδης και ενδιαφέρουσα σχολική σεζόν ξεκινά!

Και μαζί με τη στοίβα των σχολικών βιβλίων και τις αμέτρητες υποχρεώσεις, ας μην ξεχάσουμε να παροτρύνουμε τα παιδιά να διαβάσουν βιβλία εξωσχολικά, ιστορίες που θα τα ηρεμήσουν, θα τους μεταφέρουν σημαντικά μηνύματα, ιστορίες που θα απολαύσουν μετά το σχολείο και την γεμάτη μέρα τους.

Ο κόσμος των βιβλίων είναι μαγικός

Η επαφή με τους συγγραφείς, η εξερεύνηση των ορίων της φαντασίας, το δημιουργικό παιχνίδι με τις λέξεις, τις εικόνες και τις ιστορίες που αυτές δημιουργούν το ιδανικό σκηνικό για μυηθεί το παιδί στη λογοτεχνία.

Η Κόκκινη Κλωστή Δεμένη προτείνει 4 βιβλία για τις πιο ενδιαφέρουσες εξωσχολικές αναγνώσεις που θα καλύψουν ακόμη και τον πιο «δύσκολο» βιβλιοφάγο!

Μαντάμ Μπατερφλάι, Μπενζαμέν Λακόμπ

Μια γιαπωνέζα γκέισα, η Μπατερφλάι, παντρεύεται τον Πίνκερτον, έναν αμερικανό αξιωματικό, πιστεύοντας στις εφήμερες υποσχέσεις του. Εκείνος την εγκαταλείπει, εκείνη τον περιμένει για τρία ολόκληρα χρόνια.

Όταν ο Πίνκερτον επιστρέφει για να διεκδικήσει αυτό που νομίζει ό,τι του ανήκει, όλα είναι διαφορετικά… Ο Μπενζαμέν Λακόμπ παρουσιάζει μια ιδιαίτερη ανάγνωση αυτής της υπέροχης ιστορίας αγάπης όπου, για πρώτη φορά, ο Πίνκερτον εμφανίζεται πνιγμένος στις ενοχές.

Αυτό το βιβλίο–έργο τέχνης, με τις εκθαμβωτικές ελαιογραφίες και μια εντυπωσιακή νωπογραφία με μολύβια και ακουαρέλες που ξεδιπλώνεται σε μήκος 8 μέτρων, μας ταξιδεύει σε μια Ιαπωνία γεμάτη μαγικές εικόνες και αντιθέσεις.

Δείτε αναλυτικά για το βιβλίο εδώ 

Το πορτρέτο του λαγού, Εμμανουέλ Τρέντεζ

Για να πείσει τη Νυφίτσα, μια γοητευτική νεαρή ηθοποιό από τη Νέα Υόρκη, να τον πάρει για σύζυγό της, ο Λαγός σκέφτεται να φτιάξει το καλύτερο πορτρέτο του, αυτό που θα την κάνει να τον αγαπήσει αμέσως. Ο φίλος του, το Γουρούνι, που γνωρίζει καλά τον κόσμο της τέχνης, τον συμβουλεύει να πάει στη σπουδαία ζωγράφο Αλεπού.

Ο Λαγός, που δε γνωρίζει από τέχνη, εμπιστεύεται τον φίλο του και την Αλεπού, η οποία τον πείθει να ποζάρει γυμνός και του παραδίδει στο τέλος έναν λευκό πίνακα! Οι φίλοι του ήδη του κάνουν κομπλιμέντα για τον εξαιρετικό πίνακα. Ο Λαγός αισθάνεται ανόητος… και, ακούγοντας τους φίλους του, συμφωνεί με τις απόψεις τους. Όμως τελικά ποιος είναι ο πιο πονηρός της ιστορίας;

Μια ξεκαρδιστική ιστορία που δίνει τη δυνατότητα σε γονείς και παιδιά να συζητήσουν γύρω από τη σύγχρονη τέχνη, την εντιμότητα, το ψέμα και άλλες σημαντικές έννοιες.

Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

 Παμούκ, λιώνουν οι πάγοι;, Ιωάννα Κυρίτση-Τζιώτη

Λιώνουν οι πάγοι στην Αρκτική; Θερμαίνεται το νερό των ωκεανών; Μα εκεί ζει ο Παμούκ, το μικρό σκανταλιάρικο αρκουδάκι! Ο Παμούκ πρόθυμα μας αποκαλύπτει όσα άκουσε από τη μαμά του, μας ταξιδεύει πάνω στη ράχη των φαλαινών και μας μαθαίνει να τραγουδάμε το τραγούδι τους.

Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να τον αγαπήσουμε και να υποσχεθούμε πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συνεχίσει να ζει και να μεγαλώνει ξέγνοιαστος στον τόπο του.  Ένα βιβλίο που προσφέρει δεκάδες αφορμές για εκπαιδευτικές δράσεις με τους ενήλικες.

Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο εδώ

Ζωγράφισέ μου ένα νερό, Μαριέττα Κόντου

Τι θα γινόταν αν: Το νερό ήταν ορειβάτης και ανέβαινε βουνά; Και τα ψαράκια φορούσανε σκουφάκια και γάντια για το κρύο; Κι αν τα σύννεφα ήταν κόκκινα και θυμωμένα, οι βρύσες καμαρωτές και το χιόνι καλοκαιρινό; Αν φορούσε μαγιό και δεν έλιωνε ποτέ;

Τι θα γινόταν αν: Χωρούσαμε τις λίμνες, τις θάλασσες και τα ποτάμια σε ένα πελώριο ποτήρι; Τότε ο κόσμος του νερού θα ήταν αλλιώτικος, ανάποδος, αλλά και πάλι… θησαυρός πολύτιμος!

Μάθετε περισσότερα για το βιβλίο εδώ